Raheem Sterling med treningom pred uvodno tekmo Anglije z Iranom. Foto: Reuters
Raheem Sterling med treningom pred uvodno tekmo Anglije z Iranom. Foto: Reuters

Iran in Anglija se na pomembnih tekmovanjih še nista srečala, mnogo bogatejšo preteklost ima seveda Anglija, ki je sodelovala na 16 svetovnih prvenstvih, leta 1966 pa postala svetovna prvakinja.

Pogosto so Angleže spremljala velika pričakovanja, ki so se znala razbliniti ob nesrečnih izpadih, ko so odločale enajstmetrovke. Tudi na lanskem evropskem prvenstvu v finalu (po izvajanju enajstmetrovk) ni bilo sreče, boljša je bila Italija. Bukayo Saka je bil tragični junak, pozneje je bil tudi tarča rasističnih napadov na spletu.

Jude Bellingham (desno, ob njem je Trent Alexander-Arnold) je edini angleški reprezentant, ki si kruha ne služi v Angliji (Borussia Dortmund). Foto: Reuters
Jude Bellingham (desno, ob njem je Trent Alexander-Arnold) je edini angleški reprezentant, ki si kruha ne služi v Angliji (Borussia Dortmund). Foto: Reuters

Ramsdale prepričan, da finale Eura ni zaznamoval Saka
Ko so nedavno rezervnega vratarja Anglije Aarona Ramsdala vprašali, ali bo Saka še pripravljeni sprejeti odgovornost in izvajati enajstmetrovko, je odvrnil: "Absolutno, ne bo se otepal te vloge, naredil bo tisto, kar naredi pri Arsenalu in žogo zabil v gol." Od tistega nesrečnega lanskega finala na Wembleyju je Saka v Premier ligi uspešno izvedel tri enajstmetrovke za Arsenal.

Ramsdale, ki priznava, da je Evertonov Jordan Pickford upravičeno angleška številka ena, je še komentiral odločitev prirediteljev SP-ja, da na stadionih ne bodo točili alkohola: "Če že ne bodo mogli na stadionu spiti piva, upam, da bo naša predstava razlog za zabavo."

V kvalifikacijah za SP 2022 je bilo zabave precej. Anglija je (v skupini s Poljsko, Albanijo, Madžarsko ... ) dobila osem od 10 tekem z izjemno razliko v doseženih zadetkih 39:3. Harry Kane je bil z 12 goli prvi strelec kvalifikacij, Harry Maguire je dodal štiri. Tudi Iran je bil učinkovit v azijskih kvalifikacijah, na 18 tekmah (14 zmag) je dosegel 49 golov.

Lahko Senegalci presenetijo Nizozemce?
Nizozemci že 15 zaporednih tekem ne poznajo poraza, varovanci Louisa van Gaala upajo, da bodo niz nadaljevali tudi na svojem uvodnem srečanju proti Senegalu. Na prejšnji mundial v Rusiji se jim ni uspelo uvrstiti, a od tedaj igrajo kot prerojeni. Zadnji poraz so doživeli v osmini finala evropskega prvenstva pred dvema letoma proti Češki (0:2). Senegal, ki zaradi poškodbe v Katarju ne more računati na prvega zvezdnika Sadia Maneja, nikakor ne bo lahek zalogaj. Aktualni afriški prvak ima zelo solidno zasedbo, ob Manejevi odsotnosti bodo upi položeni v Edouarda Mendyja, Kalidouja Koulibalyja, Idrisso Gueyeja in Ismailo Sarra. Vsekakor ekipa, ki utegne presenetiti Nizozemce, zlasti po vesti, da bo tekmo zaradi poškodbe stegenske mišice izpustil Memphis Depay, strelec 12 zadetkov v kvalifikacijah. Senegalci so ena izmed treh afriških ekip, ki so zaigrale v četrtfinalu svetovnih prvenstev.

Sorodna novica Bodi režiser!

V Walesu se bo življenje ustavilo
Zadnjo ponedeljkovo tekmo bosta odigrali reprezentanci ZDA in Walesa. Slednji bo na svetovnem prvenstvu zaigral prvič po letu 1958. "To je največja čast, da lahko igraš za svojo državo na svetovnem prvenstvu. Uvrstili smo se na prvenstvo. To je nekaj, kar nam ni uspelo polnih 64 let," je na novinarski konferenci povedal prvi zvezdnik Valižanov Gareth Bale. "To bo zgodovinski dan. Pouk bodo prekinili, otroci nas bodo spremljali na malih zaslonih," je še dodal. Valižani tokrat ne bodo morali računati na Joeja Allena, bosta pa od prve minute zaigrala Bale in Aaron Ramsey.


SP v nogometu 2022, Katar

Skupina B, danes ob 14.00 (TV SLO 2/MMC):
ANGLIJA - IRAN

11-21 (B) England-Iran( id: 3854559), Postave

Skupina A, danes ob 17.00 (TV SLO 2/MMC):
SENEGAL - NIZOZEMSKA

11-21 (A) Senegal-Netherlands( id: 3854554), Postave

Skupina B, danes ob 20.00 (TV SLO 2/MMC):
ZDA - WALES

11-21 (B) USA-Wales( id: 3854560), Postave