Slavko Vinčić je sodil na šestih tekmah evropskega dela kvalifikacij za SP 2022 in še na odločilni tekmi dodatnih kvalifikacij med Avstralijo in Perujem, kjer so po 11-m napredovali Avstralci. Foto: EPA
Slavko Vinčić je sodil na šestih tekmah evropskega dela kvalifikacij za SP 2022 in še na odločilni tekmi dodatnih kvalifikacij med Avstralijo in Perujem, kjer so po 11-m napredovali Avstralci. Foto: EPA

Na svetovnem prvenstvu v nogometu je 36 glavnih sodnikov iz 31 različnih držav, med njimi so prvič tudi tri glavne sodnice. V Rusiji 2018 je kot prvi slovenski glavni sodnik na SP-ju pravico delil Damir Skomina s pomočniki. V Katarju 2022 slovenske barve zastopa trojica Slavko Vinčić, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.

Pod taktirko Vinčića bodo Slovenci sodili na tekmi Argentina – Savdska Arabija, kjer bo Lionel Messi začel svoj peti poskus, da postane svetovni prvak. Južnoameriškim prvakom, ki ne poznajo poraza že 36 tekem, bodo na drugi strani stali katarski sosedje. V pomoč slovenski trojici bo kot četrti sodnik Senegalec Maguette N'Diaye.

Slovenske sodnike je doletela čast, da bodo sodili na tekmi 1. kroga v torek ob 11.00 na največjem stadionu 22. SP-ja. Stadion Lusail bo v nedeljo, 18. decembra, sicer tudi prizorišče velikega finala, kjer bo okronan novi svetovni prvak.

Sorodna novica V Katarju znova tudi Slovenci, prvič pa sodnice

Od razvpite racije do finala Evropske lige

Slavko Vinčić je 42-letni Mariborčan, ki je letos maja sodil finale Evropske lige, kjer je skupno sodil na 21 tekmah. V zadnjih letih skupaj s Klančnikom in Kovačičem redno sodi v Ligi prvakov (skupaj 24 tekem), Ligi narodov (5 tekem) in tri tekme na lanskem Euru 2020. V slovenski Prvi ligi je doslej vodil 224 tekem, nazadnje pa je bil izpostavljen, ko vratarju Olimpije Matevžu Vidovšku ni pokazal rdečega kartona, kar je kot napako tudi priznal po tekmi, ko je videl vratarjev udarec z glavo.

V soju žarometov, tudi v tujini, se je Vinčić znašel konec maja 2020, ko je bil pridržan med racijo v Bosni in Hercegovini. A je bil slovenski nogomegtni sodnik hitro izpuščen, saj je bil le naključni obiskovalec lokala, ki je bil tarča dolgotrajne preiskave v boju proti prostituciji in drogam.