Takole je Breel Embolo popeljal Švico v vodstvo. Foto: Reuters
Takole je Breel Embolo popeljal Švico v vodstvo. Foto: Reuters
Sorodna novica Bodi režiser!

Švica je zmagoviti gol zadela v 48. minuti. Po lepi akciji z nekaj podajami je žoga prišla do Xherdana Shaqirija na desni strani. 31-letni vezist je poslal nizko žogo v kazenski prostor, kjer jo je na šestih metrih pričakal osamljeni Embolo in jo zabil v kamerunsko mrežo. Zadetka ni proslavljal.

Embolo načel kamerunsko mrežo

Gol 25-letnega napadalca Monaca, rojenega v Kamerunu, je bil tudi edini na srečanju, čeprav so imeli predvsem Švicarji v zaključku nekaj obetavnih akcij za povišanje vodstva. Do gola je bilo srečanje zelo izenačeno. Kamerun je pretil iz protinapadov in bil nekoliko nevarnejši. V zaključku je levom zmanjkalo moči, tako da so se Švicarji dokaj zlahka ubranili.

V Švico prišel pri šestih letih

Embolo je prišel v Švico z družino iz Kameruna pri šestih letih. Državljanstvo je dobil leta 2014. Leta 2018 je ustanovil fundacijo, ki pomaga beguncem v Švici in invalidnim otrokom.

V zelo izenačenem prvem polčasu so imeli žogo več v posesti Švicarji, a nevarnejši je bil Kamerun. Afričani so izvedli številne hitre protinapade, ki pa niso obrodili sadu. Najlepšo priložnost so zapravili v 10. minuti. Dolga žoga je presekala osrčje švicarske obrambe in prišla do hitrega Bryana Mbuema. Napadalec Brentforda je sprožil strel naravnost v vratarja Sommerja. Odbitek je pristal na nogi Karla Toka Ekambija, ki je neoviran z desetih metrov streljal visoko prek vrat.

Švica je imela najlepšo priložnost ob koncu prvega dela, ko je po strelu s kota branilec Manchester Cityja Manuel Akanji z glavo s petih metrov streljal za las mimo gola. Pester prvi polčas, v katerem so manjkali le zadetki.

Vrhunci tekme Švica - Kamerun

Kamerun brez zmage na SP-jih vse od leta 2002

Po zadetku se je slika na igrišču spremenila. Kamerunci so postali podjetnejši. Razpoloženi Eric Maxim Choupo Moting je v 58. minuti s preigravanjem prišel do golavt črte in skušal presenetiti vratarja Yanna Sommerja, vendar je bil kot za strel izjemno oster, tako da se je končalo le s kotom. Osem minut pozneje se je na drugi strani po strelu Rubena Vargasa z desetih metrov izkazal vratar Andre Onana.

Terenska premoč Kameruna v nadaljevanju je bila jalova. Švicarji so se brez težav ubranili in nadaljevali uspešne uvodne tekme na svetovnih prvenstvih. Na zadnjih šestih so trikrat zmagali in prav tolikokrat remizirali. Kamerun je brez zmage na svetovnih prvenstvih že 20 let. To je bil že njihov osmi zaporedni poraz na zadnjih štirih zaključnih turnirjih (2002, 2010, 2014, 2022).

Švicarji z golom Embola uspešno začeli SP
11-24 (G) Switzerland-Cameroon( id: 3854598), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-24 (G) Switzerland-Cameroon( id: 3854598), Postave
11-24 (G) Switzerland-Cameroon( id: 3854598), Statistika tekme