Yassine Bounou je bil zanesljiv že v rednem delu in podaljšku, zablestel pa je pri enajstmetrovkah. Foto: Reuters
Yassine Bounou je bil zanesljiv že v rednem delu in podaljšku, zablestel pa je pri enajstmetrovkah. Foto: Reuters

Atlaški levi so se prvič uvrstili med osem najboljših na svetovnem prvenstvu, postali pa so četrta afriška reprezentanca, ki bo zaigrala v četrtfinalu. Ključ je bila organizirana in čvrsta obramba. La roji so prepustili žogo in narekovanje ritma, terenske premoči pa vrsta Luisa Enriqueja ni znala izkoristiti in si veliko izrazitih priložnosti ni priigrala. Še tretje zaporedno veliko tekmovanje zapušča po enajstmetrovkah. Pred štirimi leti je na SP-ju v osmini finala po strelih z bele točke klonila pred Rusijo, lani na Euru pa v polfinalu pred Italijo.

Največjo priložnost so imeli Španci tik pred iztekom podaljška, ko je vratnico zadel Pablo Sarabia. Nogometaš PSG-ja je bil tudi prvi španski izvajalec enajstmetrovke. Predtem je bil zanesljiv Abdelhamid Sabiri, Sarabia pa je znova žogo poslal v vratnico. Nato je suvereno zadel Hakim Ziyech, Bounou pa je zaustavil poskus Carlosa Solerja. Unai Simon je z obrambo Badru Benounu podaljšal španske upe, toda Bounou je prebral tudi namero Sergia Busquetsa. Maroko je s prefinjeno "panenko" v četrtfinale popeljal v Madridu rojeni Achraf Hakimi.

Kako so streljali enajstmetrovke?

1. Sabiri (Maroko) – gol (1:0)
2. Sarabia – vratnica
3. Ziyech – gol (2:0)
4. Soler – Bounou brani
5. Benoun – Simon brani
6. Busquets – Bounou brani
7. Hakimi – gol (3:0)

Leta 2010 je Španija v Južni Afriki postala svetovni prvak, nato pa v Braziliji izpadla v skupini, naslednji dve prvenstvi pa v osmini finala. Foto: Reuters
Leta 2010 je Španija v Južni Afriki postala svetovni prvak, nato pa v Braziliji izpadla v skupini, naslednji dve prvenstvi pa v osmini finala. Foto: Reuters

Uvodnih deset minut so praktično ves čas žogo v svojih nogah imeli Španci, toda Maročani, ki so se v Katarju že izkazali s čvrsto in organizirano obrambo, so defenzivno svoje delo opravili zelo dobro in jim kljub pobudi niso dopustili priložnosti. Prvi strel so sprožili atlaški levi, ko je prosti strel z dobrih 20 metrov izvedel Hakimi, toda meril je prek vrat. V 25. minuti je bilo prvič vroče v maroškem kazenskem prostoru, ko bi bilo lahko kaznovano poigravanje Bounouja. Po izgubljeni žogi sta poskusila Gavi in Ferran Torres obakrat je čuvaj mreže Seville posredoval, žoga je vmes zadela tudi prečko, je pa sodnik akcijo prekinil zaradi prepovedanega položaja predtem. V naslednjem napadu je Jordi Alba z lepo podajo zaposlil Marca Asensia, ki je vtekal za hrbet nasprotnikovi obrambi, vendar je z diagonalnim poskusom z leve strani zatresel le zunanji del mreže.

Tekla je 33. minuta, ko si je veliko napako privoščil Torres. Napadalec Barcelone je lahkomiselno izgubil žogo na svoji polovici. Odvzel mu jo je Noussair Mazraoui, ki je nato sprožil z razdalje. Žoga je malce zadela Rodrija, je pa bil ob prvem strelu v okvir vrat na tekmi na mestu Simon. V prvem delu je imel Maroko še eno lepo priložnost. Rodri je slabo izbil po prostem strelu, tako je z desne najprej v kazenski prostor s predložkom Hakimija iskal Ziyech. V nadaljevanju akcije je z leve podal Boufal, z glavo pa je iz ugodnega položaja Nayef Aguerd slabo zadel žogo in zgrešil cilj.

Izvajanje 11-metrovk na tekmi Maroko - Španija

V deseti minuti nadaljevanja je povsem z leve strani po kombinaciji z Asensiom po prostem strelu neposredno proti vratom močno sprožil Dani Olmo, toda Bounou je bil pripravljen. To je bil prvi španski strel v okvir vrat. Tudi v drugem delu so Španci podobno kot prvih 45 minut prevzeli nadzor nad posestjo žoge. Sprva so nekoliko hitreje kombinirali, s čimer so imeli Maročani malce več težav, v nadaljevanju pa je ritem precej padel in so varovanci Luisa Enriqueja poskušali nasprotnikovo obrambo izigrati z dolgimi serijami podaj, vendar je bila še naprej obramba atlaških levov trdna in osredotočena.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Do konca rednega dela so si Španci priigrali dve omembi vredni priložnosti, ko sta sodelovala rezervista. Nico Williams je v 82. minuti podal v globino, vtekal je Alvaro Morata, ki je poskusil povsem iz kota z desne strani. Bounouja ni ogrozil, pred vrati pa ni bilo nobenega soigralca. Ob koncu rednega dela je Soler s prostega strela podal Morati, ki je z glavo meril mimo vrat. Maroko je imel edino v drugem polčasu v 85. minuti, ko je po desni strani prodrl Hakimi. S predložkom je na daljši vratnici našel Abdeja Ezzalzoulija, ki je z glavo podal v sredino, tam je iz obrata poskusil Walid Cheddira, s pomočjo bloka Aymerica Laporta pa je bila žoga lahek plen Simona. Tik pred iztekom sodnikovega dodatka je Olmo s prostega strela poslal ostro žogo v kazenski prostor, zadetek pa je preprečil Bounou.

Španci so bili v podaljšku konkretnejši in so močno pritisnili na maroško obrambo, toda varovanci Walida Regraguija so imeli v 103. minuti zares izjemno priložnost. Z lepo podajo je Azzedine Ounahi v kazenskem prostoru zaposlil Cheddiro. Zamudil je Rodri, nato pa je odlično z desnico poskus maroškega napadalca ubranil Simon. Cheddira je v 115. minuti sam stekel v protinapad, toda Rodri in Laporte sta se pravočasno vrnila v obrambo. Največjo priložnost so imeli Španci tik pred iztekom sodnikovega dodatka, ko je Rodri poslal predložek. Sarabia je poskusil z volejem, zadel pa vratnico.

Vratnica Sarabie v 123. minuti tekme Maroko - Španija
12-06 (1/8) 1F-2E( id: 3370556), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-06 (1/8) 1F-2E( id: 3370556), Postave
12-06 (1/8) 1F-2E( id: 3370556), Statistika tekme
Maročani presenetili Špance in jih izločili
Analiza drugega polčasa in po koncu tekme Maroko - Španija
Analiza prvega polčasa Maroko - Španija
Vrhunci tekme Maroko - Španija