Najprej je v Slovenski Bistrici nekaj sto meščanov glasno pričakalo brata Tončka in Žigo Šterna, Alena Šketa ter Matica Videčnika. Župan Ivan Žagar se jim je zahvalil za vse lepe trenutke v času evropskega prvenstva.

Dva od štirih Bistričanov v reprezentanci Tonček Štern in Matic Videčnik na sprejemu v Ljubljani, kjer sta se fotografirala skupaj s kolesarskim asom Primožem Rogličem. Foto: www.alesfevzer.com
Dva od štirih Bistričanov v reprezentanci Tonček Štern in Matic Videčnik na sprejemu v Ljubljani, kjer sta se fotografirala skupaj s kolesarskim asom Primožem Rogličem. Foto: www.alesfevzer.com

Žagar: Ste zgled vsem mlajšim generacijam
"Prepričan sem, da ti dosežki niso naključni, da je za njimi veliko odrekanja in dela, verjetno pa tudi podpora domačih. S tem ste zgled vsem mlajšim generacijam in verjamem, da se bo zanimanje za treninge v bistriškem odbojkarskem klubu še povečalo. Zadnje tedne pa se je tudi ime Slovenske Bistrice veliko slišalo v javnosti, za kar vam prav tako gre zahvala,"
je dodal Žagar.

Največ reprezentančnih izkušenj ima Alen Šket, ki je bil zraven tudi pri prvi srebrni medalji, za preporod slovenske odbojke pa je na današnjem sprejemu veliko zaslug pripisal prav italijanskemu trenerju Andrei Gianiju, strategu slovenske vrste pred štirimi leti. "Z njim se je vse skupaj začelo, predvsem njegova taktika in miselnost, nato pa so svoje prispevali tudi drugi, Slobodan Kovač in Alberto Giuliani, pa tudi naše vse bolj bogate izkušnje so pripomogle k novemu uspehu," je dejal Šket.

Tonček Štern upa, da ne bodo čez nekaj mesecev vsi pozabljeni
Med najdejavnejšimi Bistričani je bil tokrat Tonček Štern, ki ga veseli, da so povzročili veliko odbojkarsko evforijo v Sloveniji, vendar upa, da bo tako ostalo in da ne bodo vsi skupaj pozabljeni že čez nekaj mesecev. Navdušen je nad navijači, posebej vesel pa je sprejema v domačem kraju, kjer so jih pričakali znani obrazi.

Kapetan Tine Urnaut je po ponedeljkovem sprejemu v Ljubljani doživel še sprejem domačih Korošcev. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Tine Urnaut je po ponedeljkovem sprejemu v Ljubljani doživel še sprejem domačih Korošcev. Foto: www.alesfevzer.com

1.500 Korošcev pozdravilo Urnauta
Na Ravnah na Koroškem se je pred mestno hišo zbralo približno 1.500 ljudi, ki so pripravili sprejem za Korošca Tineta Urnauta in Klemena Čebulja. Tega sicer na sprejemu ni bilo. Čeprav utrujen po evropskem prvenstvu, na katerem je slovenska reprezentanca v nedeljo osvojila srebrno medaljo, se je Urnaut, ki so ga iz domačih Kotelj pripeljali v spremstvu gasilskih siren, vidno razveselil množice domačinov vseh starosti, ki so ga v mestnem središču pričakali z zastavami, baloni, oblačili z napisom njegovega priimka in odbojkarskimi žogami v rokah.

Zahvalil se jim je za sprejem in podporo ter dejal, da je prav od navijačev dobival potrebno energijo na preteklih tekmah. Glede reprezentančne ekipe pa je povedal, da je letos postala še izkušenejša, da so se navadili igrati drug z drugim in težke tekme. Čaka ga nekaj dni počitka, v soboto pa se že odpravlja na Kitajsko. Glede januarskega kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu pa je dejal, da bodo naredili vse, da se uvrstijo v Tokio.

Mama Klemna Čebulja: Neizmerno smo ponosni na Klemna
Ob odsotnosti Klemna Čebulja je zbrane na Ravnah nagovorila njegova mama Janja. "Neizmerno smo ponosni na Klemna, neizmerno smo veseli, da tudi vi njega podpirate v vsem dogajanju, ki je bilo zadnje tri tedne res enkratno," je dejala Čebuljeva, ki je vsem staršem dala nasvet, naj svojim otrokom čim prej kupijo žogo in se z njimi žogajo. "Kajti žoga je tista, ki te vsak trenutek prisili, da skočiš za njo, postaneš velik, največji. Postaneš odličen odbojkar," je dejala Janja Čebulj, ki se ji je na odru pridružil tudi Klemnov oče Miran.

Ravenski župan Tomaž Rožen pa je dejal, da se toliko ljudi pred mestno hišo ni zbralo v zadnjih 13 ali še več letih, kar je po njegovem mnenju dokaz, kako cenijo prispevek obeh odbojkarjev. Obema se je zahvalil, da s svojimi uspehi tudi druge spodbujata k uspehom na drugih področjih in s tem prispevata k razvoju lokalne skupnosti.

Nova Gorica: Sprejem za Vinčića in Kovačiča ter divjevodaše
V Novi Gorici pa je na Bevkovem trgu potekal sprejem za srebrna odbojkarja Dejana Vinčića in Janija Kovačiča ter kajakaše in kanuista na divjih vodah, ki so s svetovnih prvenstev prinesli kar štiri medalje. Navijači so pozdravili mladinskega svetovnega prvaka v kanuju na divjih vodah Nejca Polenčiča, udeleženca svetovnega prvenstva na divjih vodah Nika Testena in Aljo Kozorog, bronastega kanuista Luko Božiča ter dvakrat zlatega kajakaša v spustu na divjih vodah Nejca Žnidarčiča. Novogoriški podžupan Simon Rosič je v kratkem nagovoru poudaril, da je novogoriška občina ponosna na svoje športnike. Topel sprejem številnih športnih navdušencev pa je po njegovem mnenju dokaz, da šport združuje in povezuje športnike in navijače.

Odbojkarja in dva od kajakašev so na oder prišli dobesedno z neba – s posebnim dvigalom so ju spustili z bližnje stavbe, tako da so po besedah voditelja Ervina Čurlića občutili, kako je tedaj, ko si na vrhu. Čeprav nekateri ne ljubijo višine, je bila izkušnja zanimiva, je dejal Kovačič. Športniki so se zbranim zahvalili za podporo, ki so jo doživeli na tekmah v Stožicah, navdušenje nad njihovimi uspehi pa so pokazali tudi ob številnem obisku današnjega sprejema.