Slovenija je tretjič na zadnjih štirih evropskih prvenstvih v finalu evropskega prvenstva. Najmanj srebrna medalja je zagotovljena, a fantje bodo v nedeljskem finalu seveda ciljali na naslov prvaka. Foto: EPA
Slovenija je tretjič na zadnjih štirih evropskih prvenstvih v finalu evropskega prvenstva. Najmanj srebrna medalja je zagotovljena, a fantje bodo v nedeljskem finalu seveda ciljali na naslov prvaka. Foto: EPA

Slovenska odbojkarska pravljica, ki se je začela leta 2015 s srebrno medaljo evropskega prvenstva, dobiva novo poglavje, saj Slovenci uresničujejo visokoleteče napovedi, da jih letos zanima le naslov prvakov. Znova so – tako kot pred dvema letoma v Stožicah – v polfinalu ustavili svetovne prvake Poljake, a tokrat jim je to uspelo v razgretem ozračju Spodek Arene v Katovicah. Poljaki so sicer z brezhibno igro (pet asov, le štiri napake) dobili uvodni niz, v drugem so Slovenci ubranili šest zaključnih žog in izenačili, nato pa tekmecem v tretjem nizu (16:25) z izjemno igro nagnali strah v kosti. A delo je bilo treba dokončati, kar pa je bilo tako težko kot še nikoli. Četrti niz je namreč ponudil redko videno dramo s kar tremi ogledi videoposnetkov pri zaključnih žogah Slovenije. Zmagovito točko (niz se je končal na 35!) je prispeval Tonček Štern (z 20 točkami najučinkovitejši), slovenskih junakov pa je bilo še zelo veliko, predvsem je fantastično tekmo odigral Jan Kozamernik (13 točk).

Tonček Štern je prispeval odločilni točki v maratonskem drugem in četrtem nizu. Foto: EPA
Tonček Štern je prispeval odločilni točki v maratonskem drugem in četrtem nizu. Foto: EPA

Prvi niz: Kar pet poljskih asov!
Uvodni niz je Poljska dobila na 17. Alen Pajenk je na servisu dobro odprl tekmo, Slovenci so bili za točko ali dve v prednosti. Na 5:7 je z asom povišal Tonček Štern, ko pa je k servisu pristopil Jakub Kochanowski, so gostitelji prevzeli pobudo in povedli z 12:7. Selektor Giuliani je namesto Klemna Čebulja v igro poslal Roka Možiča, kar se je vsaj na kratek rok obrestovalo (znižanje na 12:10). Toda Poljaki so stopnjevali ritem, predvsem izjemni Wilfredo Leon je na začetnem udarcu pošiljal prave bombe (celo s hitrostjo 136 km/h!) na drugo stran in prednost povišal na 20:14. Ob delnem izidu 6:1 (Poljaki so povedli s 23:15) je bil seveda prvi niz odločen. Poljaki so si priigrali sedem zaključnih žog, z asom na Možiča je bil niz končan. Bartosz Kurek 6 točk v prvem nizu, Leon 5.

Kapetanu Tinetu Urnautu je s soigralci uspelo izenačiti izid na 1:1 v nizih, v tretjem nizu pa je Slovenija povsem prevladovala in niz dobila s 25:16, s tem pa tekmecem nagnala strah v kosti. Foto: EPA
Kapetanu Tinetu Urnautu je s soigralci uspelo izenačiti izid na 1:1 v nizih, v tretjem nizu pa je Slovenija povsem prevladovala in niz dobila s 25:16, s tem pa tekmecem nagnala strah v kosti. Foto: EPA
Sorodna novica Poljaki bolje skoraj ne morejo igrati, Slovenci pač

Slovenija ubranila šest zaključnih žog
V drugem nizu so na začetku ritem znova narekovali Slovenci. Ko se je Kurek ujel v blok Kozamernika in Šterna, je bilo na semaforju 6:9. Srednji bloker Piotr Nowakowski je nato s servisi vnašal nemir v slovensko obrambo in Poljaki so priključili (12:12). Pred finišem niza je imela vendarle boljše izhodišče Slovenija (16:19). Korektor Bartosz Kurek je nato znova dokazal svojo vrednost (21:20). Ko je Ropret mojstrsko podal Šketu za 22. slovensko točko, je to napovedalo razburljiv zaključek. Poljaki so si priborili dve zaključni žogi, a obe zapravili.

Jan Kozamernik je z blokom na prvi tempo fantastično ustavil Bienieka in prvo zaključno žogo je imela Slovenija. Ni je izkoristila, prav tako ne druge (obakrat žoga po servisu v avt). Poljake je reševal predvsem izjemni napadalec Leon, a kljub šestim zaključnim žogam Poljske se je veselila Slovenija. Po ogledu videoposnetka je bilo jasno, da je Čebulj serviral as (30:31), ključno točko pa je z uspešnim napadom prispeval Tonček Štern (njegova 12. točka). Drugi niz je trajal kar 39 minut.

Odbojka na TV Slovenija!

Naslednja tri evropska prvenstva si boste lahko ogledali na TV Slovenija, ki je pridobila televizijske pravice za EP 2023, 2025 in 2027 tako za moške kot tudi za ženske.

Slovenski šov v tretjem nizu in 10 zaključnih žog
Jan Kozamernik in Tonček Štern sta z dobrimi začetnimi udarci Poljake stisnila v kot (2:5). Alen Pajenk je na prvi tempo nadaljeval dobro delo, bilo je že 3:7, po ogledu videoposnetka in dosojeni poljski napaki celo 3:8. Slovenci niso popuščali, Urnaut je blokiral poljski napad, nato je dobro zaključil Štern (5:13). Slovenija je zanesljivo držala visoko prednost, po bloku Urnauta in nato še njegovi uspešni paraleli je povedla celo za 10 (12:22). Po dvojni menjavi sta se v poljsko igro vrnila Kurek in organizator igre Fabian Drzyzga. Slovenija, ki je bila odlična v fazi side-avta, si je priborila 10 zaključnih žog in unovčila tretjo.

Možiču so se v prvem nizu tresle noge, a nato so Slovenci utišali dvorano

Tonček Štern unovčil deseto zaključno žogo
V četrtem nizu so imeli slovenski navijači hitro priložnost za veselje, posebej ko sta Urnaut in Kozamernik blokirala Kureka za prednost 3:6. Svetovni prvaki so s tremi zaporednimi točkami izenačili in razvneli strasti, potem ko je kapetan Kubiak po uspešnem napadu provociral Urnauta. Namera je uspela, Poljaki so se prebudili, dvignili raven igre in povedli z 11:8, 15:11 in 17:13. Po dolgi izmenjavi in zaključku Kozamernika so Slovenci znova dobili lep odmerek samozavesti in ujeli priključek (18:17). Alen Šket je prišel s klopi in z asom izenačil na 19. Napetost se je stopnjevala, zaključek niza je bil že prav srhljiv, Slovenija je celo že slavila uvrstitev v finale, a je ogled videoposnetka pokazal, da je šlo za dotik mreže.

Napeti trenutki pred zmago slovenskih odbojkarjev

Pri 30:31 je sledil nov "challenge", ki je zelo dolgo v negotovosti držal igralce in navijače, in znova se je izkazalo, da gre za poljsko in ne slovensko točko (ni bilo dotika poljskih igralcev, potem ko je šla slovenska žoga v avt). Vsakič, ko so si Slovenci priborili zaključno žogo, so Poljaki izenačili, a v desetem poskusu se je le izšlo. Ko je Leon žogo serviral v avt, je na servisno črto stopil Klemen Čebulj, Poljaki so imeli težave s sprejemom, napad ni bil najboljši, zato pa so imeli Slovenci pripravljen še zadnji udarec v režiji Tončka Šterna. Znova so Poljaki zahtevali ogled posnetka, a tokrat zaman.

Napačna himna v razprodani Spodek Areni
Dvorana Spodek je bila razprodana, v njej pa je bilo tudi kar nekaj slovenskih navijačev, ki bodo v nedeljo dobili še dodaten poživitveni odmerek, saj se jim bo s čarterskimi letali pridružilo precej navdušencev. Današnja predigra je bila burna, organizatorji so Slovencem pred tekmo predvajali napačno himno. Po nekaj taktih sta Dejan Vinčić in Sašo Štalekar ogorčeno nakazala, da gre za pomoto. Težko se je znebiti občutka, da ni šlo za novo provokacijo ...

EP v odbojki, polfinale

POLJSKA – SLOVENIJA 1:3 (17, -30, -16, -35)
10.153 gledalcev, sodnika: Kovar (Češka), Simonović (Srbija).

Poljska: Nowakowski 8, Kaczmarek 3, Kurek 12, Leon 20, Wojtaszek, Dryzga 1, Lomacz, Kubiak 11, Šliwka, Kochanowski 12, Semeniuk 3, Zatorski, Bieniek 3, Furnal.

Slovenija: T. Štern 20, Pajenk 9, Kozamernik 13, Šket 1, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 1, Urnaut 15, Čebulj 17, Možič 2.

SRBIJA – ITALIJA 1:3 (-27, -22, 23, -18)


Finale, nedelja ob 20.30:
SLOVENIJA - ITALIJA

Tekma za 3. mesto, nedelja ob 17.30:
POLJSKA - SRBIJA