Zelo težko je bilo Slovencem takoj po finalu, zlate medalje so si res srčno želeli. Tako pa so se po razburljivem obrčunu veselili Italijani, ki so na prvenstvo prišli z mlado zasedbo (povprečje: 24 let) in tudi z najstniki, kot je Alessandro Michieletto, ki je v petem nizu z  odličnimi servisi odločil obračun. MVP-turnirja je postal kapetan Simone Giannelli. Foto: Reuters
Zelo težko je bilo Slovencem takoj po finalu, zlate medalje so si res srčno želeli. Tako pa so se po razburljivem obrčunu veselili Italijani, ki so na prvenstvo prišli z mlado zasedbo (povprečje: 24 let) in tudi z najstniki, kot je Alessandro Michieletto, ki je v petem nizu z odličnimi servisi odločil obračun. MVP-turnirja je postal kapetan Simone Giannelli. Foto: Reuters
Sorodna novica Slovenci z novo izjemno predstavo do zadnjega v igri za naslov

V spektakularnem finalu 32. evropskega prvenstva je Italija ponovila letošnji uspeh ženske reprezentance in v Katovicah s 3:2 premagala Slovenijo. To je bila atomska odbojka, dolge izmenjave, čudežna reševanja in izjemni zaključki. Slovenija je bila malenkost prekratka, a v svojem tretjem finalu (po EP-jih 2015 in 2019) vsekakor najbližje naslovu prvaka. Samo zaploskamo ji lahko za vse sijajne predstave v Ostravi in Katovicah, a bili so tako blizu naslovu prvaka, da bo finalni razplet še nekaj časa vznemirjal vse ljubitelje odbojke. Morda je bila to celo priložnost, ki se še zlepa ne bo ponovila, razmišljata naša sogovornika.

Ferdinando De Giorgi, ki bo oktobra praznoval 60. rojstni dan, je znal povleči prave poteza in v ključnih trenutkih najti izbrane besede. Foto: www.alesfevzer.com
Ferdinando De Giorgi, ki bo oktobra praznoval 60. rojstni dan, je znal povleči prave poteza in v ključnih trenutkih najti izbrane besede. Foto: www.alesfevzer.com

Dva levičarja zmedla slovensko obrambo
"Italijanom je že tekla voda v grlo, tudi na RAI-ju so ugotavljali, da je morda že vsega konec. Potem pa je trener De Giorgi potegnil potezo bolj iz obupa in v igro poslal Romana, ki nas je uničil in poskrbel za zasuk. V Kalabriji mu lahko postavijo spomenik. Dva levičarja sta naredila "kažin", to je težko blokirati, pogosto si napačno postavljen. Težko bomo še kdaj dobili takšno priložnost. Poraženci letošnjega prvenstva, predvsem Francozi in Rusi, ne bodo kar težko požrli, da so ostali brez medalje, tudi Poljaki so si želeli več. A nadvse hvaležen sem, da imamo spet srebrno medaljo. Očitno vemo, kaj delamo, vsi italijanski kolegi mi zavidajo uspeh in pravijo, da nas je samo za pol Milana. Moramo biti ponosni," je za MMC povedal Zoran Jerončič, ki je dolgo deloval v Italiji (bil tudi trener v prvi ligi), zdaj pa je na Bledu prevzel vodenje mlade ženske ekipe.

V enem od time-outov je De Giorgi rekel: poglejte, kakšni ste, bledi, oči imate povešene. S takšnim odnosom ne boste nič naredili. Ste v finalu evropskega prvenstva, zabavajte se vendar!

Zoran Jerončič

Di Giorgi vrnil barvo na obraze svojih varovancev
Eden ključnih trenutkov ni bil le vstop korektorja Romana, ampak tudi dobro vodenje selektorja Ferdinanda De Giorgija, je prepričan Zoran Jerončič. Predvsem ko je znal 59-letni strateg v kritičnih trenutkih ob minuti odmora v svojih varovancih prebuditi zmagovalnega duha. "V enem od time-outov je v tretjem nizu rekel: poglejte, kakšni ste, bledi, oči imate povešene. S takšnim odnosom ne boste nič naredili. Ste v finalu evropskega prvenstva, najmlajša reprezentanca, ničesar ne morete izgubiti, zabavajte se vendar!" Podobno torej kot Goran Dragić, ki je pred štirimi leti v odločilnih trenutkih finala košarkarskega EP-ja proti Srbiji z nepozabnimi besedami dvignil soigralce.

Slovenski napad ni bil tako učinkovit kot v sobotnem polfinalu, precej težav je bilo tudi s sprejemom. Foto: AP
Slovenski napad ni bil tako učinkovit kot v sobotnem polfinalu, precej težav je bilo tudi s sprejemom. Foto: AP

Finale, vreden svojega imena
Gašper Ribič, pomočnik trener pri kamniškem Calcit Volleyju, je na začetku prav tako poudaril, da je srebrna medalja izjemen uspeh, polfinalna zmaga nad Poljsko epska, v finalu pa so se po njegovem mnenju prvi zametki poraza kazali že ob koncu prvega niza: "Škoda, takrat bi jih morali stisniti do konca. Na koncu sem imel občutek, da smo spustili lepo priložnost. Morda je fante malo izpraznila tekma s Poljaki. Preveč napak je bilo, preveč težav s sprejemom, v napadu pa preveč lahkih žog, ki jih nismo spravili na njihovo stran igrišča. Pogrešal sem učinek napadalcev, italijanska uspešnost v napadu je bila občutno boljša, je bila pa slovenska igra zelo dobra prek prvega tempa. Vsekakor je bil to finale, vreden imena, na trenutke res vrhunska odbojka."

Videla se je neizmerna slovenska želja, vložek je bil velik, fantje so dali svoj maksimum, žal mi je predvsem tistih trenutkov, ko bi lahko občutneje povedli.

Gašper Ribič

V petem nizu bi bilo kaj lahko že 4:0 za Slovenijo
Tudi Jerončič je užival v finalu: "Ena najboljših tekem v zgodovini odbojke, tudi s tehnično-taktičnega vidika." Ribič je ob tem spomnil, kako izjemno je Slovenija začela odločilni peti niz. "Videla se je neizmerna slovenska želja, vložek je bil velik, fantje so dali svoj maksimum, žal mi je predvsem tistih trenutkov, ko bi lahko občutneje povedli. Spomnite se predvsem petega niza, bilo je 3:0 za Slovenijo, ki je imela dvignjeno žogo za četrto točko."

Yuri Romano je bil le eden od jezičkov na tehtnici: "Vse žoge, ki jih je dobil, je zaključil, presenetil pa me je tudi Daniele Lavia, z 21 točkami najučinkovitejši igralec finala." Bi moral v nekaterih trenutkih selektor Giuliani poskusiti z Rokom Možičem? "Morda, ker je imel Čebulj težave s sprejemom. Tudi Ropret ni bil tako vrhunski kot v polfinalu, a težko komentiram, zakaj priložnosti ni dobil Vinčić, na mečni mišici je imel ledene obkladke, videti je bilo, da je poškodba kar huda."

Gašper Ribič, ki je bil na prejšnjem EP-ju del slovenskega strokovnega štaba, meni, da je bilo v finalu preveč slovenskih napak, opazna je bila tudi precej večja napadalna učinkovitost Italije. Foto: MMC RTV SLO
Gašper Ribič, ki je bil na prejšnjem EP-ju del slovenskega strokovnega štaba, meni, da je bilo v finalu preveč slovenskih napak, opazna je bila tudi precej večja napadalna učinkovitost Italije. Foto: MMC RTV SLO

Do svetovnega vrha z italijanskim znanjem
Zoran Jerončič je ob novem presežku slovenske odbojke še spomnil, da se je prelomnica zgodila ob slovenski osamosvojitvi, ko je slovenska stroka znala prisluhniti italijanski: "Na začetku 90. let smo se odločili, da začnemo vabiti tuje strokovnjaki, ki so predavali našim trenerjem. Od takrat do danes jih je bilo točno 37, od tega 24 italijanskih. Ni bilo enostavno, marsikdo je takrat razmišljal, kaj nas bodo pa učili ti Italijani. Takrat sem imel veliko nasprotnikov, a ravno to izobraževanje je obrodilo sadove, delo v klubih je bilo vse boljše, rezultati so danes na dlani."

Na novo priložnost dokazovanja na velikem odru ne bo treba dolgo čakati – Slovenija si je z uvrstitvijo v finale namreč že zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo čez slabo leto dni v Rusiji.

Samo Miklavc o srebrni medalji odbojkarjev