Slovenija si želi nove medalje. Foto: OZS
Slovenija si želi nove medalje. Foto: OZS

Slovenski odbojkarji so po porazih s Češko in Italijo ter po zmagah nad Črno goro, Belorusijo in Bolgarijo prvi del evropskega prvenstva sklenili na drugem mestu v skupini B, njihovi tekmeci Hrvati pa so v skupini C osvojili tretje mesto, potem ko so izgubili s Francijo in Nemčijo, premagali pa Slovaško, Latvijo in Estonijo.

Slovenija ima še rezerve v igri. Foto: OZS
Slovenija ima še rezerve v igri. Foto: OZS

Žukovski je izjemno zadovoljen
Z nastopi v Talinu je bil zelo zadovoljen hrvaški kapetan Timofej Žukovski: "Evropskega prvenstva nismo začeli dobro, na tekmi proti Nemčiji nismo imeli svojega dne, sledila pa je še tekma z olimpijskimi prvaki Francozi. A od tega trenutka naprej smo se popolnoma osredotočili na naš cilj, da se uvrstimo v izločilne boje. To nam je uspelo, in tudi ko smo bili proti Estoniji že v izgubljenem položaju, smo dali vse od sebe in zmagali. Izjemno sem zadovoljen, saj smo za to, kar smo dosegli, trdo delali."

Hrvaška, ki jo vodi italijanski strateg Emanuele Zanini, za zdaj ni dosegla večjih uspehov, najboljši rezultat so hrvaški odbojkarji vknjižili leta 2005, ko so bili na evropskem prvenstvu osmi, v Evropski ligi so v letih 2006 in 2013 osvojili srebrni odličji, letos so bili v tem tekmovanju četrti.

Sorodna novica Slovenija ob uvrstitvi v četrtfinale verjetno s Francijo

Pajenk: Hrvati rastejo
A da na letošnjem EuroVolleyju merijo visoko, naši sosedje ne skrivajo, zato slovenski srednji bloker Alen Pajenk opozarja, da bodo vse prej kot lahek tekmec: "Hrvati niso slaba reprezentanca in to so tudi pokazali v skupinskem delu tekmovanja. Zavedati se moramo, da so pripravljalne tekme eno, ko pa gre zares, pa je to popolnoma nekaj drugega. Rastejo iz tekme v tekmo, izpolnili so cilj, ki so si ga zadali, so tudi vse bolj samozavestni. Prepričan sem, da bodo naredili čisto vse, kar bodo lahko, da bi nas skušali premagati. Na drugi strani moramo mi igrati tako, kot smo sposobni, kot smo v skupinskem delu tekmovanja že pokazali. Ne smemo si dovoliti nihanj in padcev v igri in upam, da bo v ponedeljek vse skupaj delovalo, kot mora."

Giuliani: Čaka nas težka tekma
Tudi slovenski selektor Alberto Giuliani opozarja na dobre predstave Hrvatov v skupinskem delu prvenstva: "Hrvaška ima zelo dobrega podajalca Žukovskega, zelo dobrega korektorja Raića in dva nevarna napadalca, Sedlačka in Šestana. V Talinu so Hrvati na trenutke prikazali zelo dobro igro in videli smo, kako nevarni so lahko. Čaka nas težka tekma, tega se zavedamo. A hkrati vemo, kaj je naš cilj in kaj moramo za to storiti. Temu smo se v preteklih dneh posvečali in skušali popraviti še nekaj stvari, s katerimi nismo bili zadovoljni. Zdaj pa je čas, da se osredotočimo na tekmece in za pripravo nanje izkoristimo še zadnja treninga."

Odigrali tri pripravljalne tekme
Slovenski in hrvaški odbojkarji so se letos že srečali, saj so pred odhodom na EP v Osijeku odigrali tri pripravljalne tekme. Nanje je spomnil slovenski kapetan Tine Urnaut: "Hrvaška je zelo močna ekipa, to smo lahko videli že v Osijeku, in ko gledam nazaj, bi bilo morda celo bolje, da se pred prvenstvom ne bi srečali, saj je to vedno lahko dvorezen meč. Hrvati so odlično odigrali v skupini, imajo tri odlične napadalce in zelo dobrega podajalca. Od začetka do konca moramo igrati na najvišji ravni in biti ves čas zbrani in pozorni. Do tekme pa moramo izkoristiti preostali čas, da se kar najbolje pripravimo in se posvetimo predvsem temu, kako bo vse skupaj videti na naši strani mreže."

Slovenci bodo srečanje osmine finala proti Hrvaški igrali v ponedeljek ob 16. uri v Ostravar Areni, sledil bo še dvoboj Francije in Češke.

EVROPSKO PRVENSTVO 2021
OSMINA FINALA

RUSIJA - Ukrajina
3:1 (-22, 16, 22, 22)

POLJSKA - Finska
3:0 (16, 16, 14)

ITALIJA - Latvija
3:0 (14, 13, 16)

NIZOZEMSKA - Portugalska
3:2 (-22, 22, 24, -20, 13)

NEMČIJA - Bolgarija
3:1 (14, -18, 19, 22)

SRBIJA - Turčija
3:2 (18, -22, -22, 23, 12)

Ponedeljek ob 16.00:
SLOVENIJA - HRVAŠKA (Ostrava)

Ob 19.00:
FRANCIJA - ČEŠKA (Ostrava)


ČETRTFINALE, Gdansk in Ostrava

Torek/sreda:
POLJSKA - RUSIJA
FRANCIJA/ČEŠKA - SLOVENIJA/HRVAŠKA
NIZOZEMSKA - SRBIJA
ITALIJA - NEMČIJA

Polfinale (Katovice), 18. septembra.

Finale (Katovice), 19. septembra.