Kapetan Tine Urnaut se je izkazal s 15 točkami. Foto: CEV
Kapetan Tine Urnaut se je izkazal s 15 točkami. Foto: CEV
Sorodna novica Gostitelji prvenstva izkoristili bledo predstavo Slovenije

Popravni izpit po petkovem spodrsljaju so evropski podprvaki, ki so se na Češko odpravili z visokimi pričakovanji, opravili z odliko. Če so bili proti Čehom popolnoma neprepoznavni, pa so tokrat zaigrali v svojem slogu. Po zadržanem začetku so kmalu prevzeli pobudo in v vseh nizih zanesljivo zmagali. Če so imeli v petek težave pri začetnem udarcu, ki ni stekel, in tudi pri sprejemu, pa so bili tokrat v vseh elementih igre že na ustrezni ravni.

Za odtenek boljši uvod v srečanje je uspel Črnogorcem, ki so z začetnimi udarci Slovencem povzročili nekaj težav pri sprejemu in povedli s 5:3, a so Tine Urnaut, Tonček Štern in Jan Kozamernik poskrbeli za preobrat in vodstvo s 6:5. Slovenci so v nadaljevanju prek Šterna in Klemna Čebulja z minimalno prednostjo še naprej narekovali ritem (12:11). Na začetni udarec Alena Pajenka so prišli do prvega niza točk za 15:12, Veljko Bašić je poskusil z odmorom, a to ni zaustavilo Kozamernika in Šterna, ki sta še naprej dosegala točke, Urnaut pa je slovensko vrsto z asom za 20:14 popeljal v končnico. Dva zaporedna asa za 24:16 je dodal še Štern, drugo zaključno žogo pa je z varanjem izkoristil Dejan Vinčić.

V drugem nizu so evropski podprvaki nadaljevali v enakem ritmu. Kozamernik in Čebulj sta z asoma poskrbela, da je morala črnogorska klop pri zaostanku s 4:7 hitro poseči po prekinitvi, Štern pa je takoj zatem naskok Slovenije povišal na štiri točke. Varovanci Alberta Giulianija so ohranjali razliko, Vinčiću pa je v napadih uspelo zaposliti vse svoje napadalce. Bašić je po novi točki Šterna pri 10:15 zahteval še drugi odmor, a je Čebulj v bloku ujel Marka Vukašinovića, Kozamernik pa s servisom dosegel točko za 17:10 in najvišje slovensko vodstvo. Urnaut je vknjižil dve zaporedni točki z napadom in našim zagotovil miren zaključek niza, v katerem so se Slovenci izkazali predvsem z bloki, niz pa je pri 25:16 z napadom zaključil Kozamernik.

Če so imeli Slovenci v petek precej težav tako pri servisu kot sprejemu, pa so bili proti Črni gori bistveno boljši v vseh elementih igre. Foto: CEV
Če so imeli Slovenci v petek precej težav tako pri servisu kot sprejemu, pa so bili proti Črni gori bistveno boljši v vseh elementih igre. Foto: CEV

Visok ritem igre so Slovenci ohranili tudi v tretjem nizu, ko so z začetnimi udarci še naprej pritiskali na črnogorske sprejemalce ter si z obrambami, s katerimi se je izkazal Jani Kovačič, zagotavljali protinapade. Iz točke v točko je prednost slovenske vrste naraščala, ob mreži sta se dobro znašla Pajenk in nato še Štern. Po novem asu slovenskega korektorja za 10:5 je Bašić reagiral z novo prekinitvijo, ki je za kratek čas obrodila sadove. Črnogorci so se približali na dve točki zaostanka, a sta Čebulj in Urnaut stvari hitro postavila na svoje mesto za drugi črnogorski odmor pri zaostanku z 8:14. Priložnost za dokazovanje sta v nadaljevanju dobila Rok Možič in Matic Videčnik. Točke je še naprej nizal Urnaut (19:11), konec obračuna pa je bil bolj kot ne formalnost, Slovenci so se po asu Videčnika veselili zmage s 25:16.

V ponedeljek se bo ob 19.00 Slovenija pomerila z Belorusijo, ki je s 3:1 odpravila Češko, nato bosta v torek in sredo še tekmi z Bolgarijo in Italijo.


EP v odbojki, predtekmovanje, skupina B, Ostrava:
ČRNA GORA ‒ SLOVENIJA
0:3 (-17, -16, -16)

Črna gora: Minić, Babić, Zvicer 1, Strugar 1, Ćaćić 13, Lakčević, Ćinćur, Milić 4, Vukašinović 5, Ječmenica 3, Culafić 9, Peruničić, Pavićević, Dibak.

Slovenija: Štern T. 17, Pajenk 4, Kozamernik 10, Šket, Vinčić 2, Štalekar, Štern Ž., Klobučar, Kovačič, Videčnik 1, Ropret, Urnaut 15, Čebulj 10, Možič 3.


BELORUSIJA – ČEŠKA
3:1 (20, -19, 21, 19)

Nedeljski tekmi:
ČEŠKA - BOLGARIJA
2:3 (-10, 23, 18, -24, -11)

ITALIJA - ČRNA GORA
3:0 (17, 20, 24)

Lestvica:                        
ITALIJA           2  2 0  6:0  6 
BOLGARIJA         2  2 0  6:2  5 
ČEŠKA             3  1 2  6:7  4 
SLOVENIJA         2  1 1  4:3  3 
BELORUSIJA        2  1 1  3:4  3 
ČRNA GORA         3  0 3  0:9  0