Srbija (na fotografiji Uroš Kovačević) je v osmini finala šele v petem nizu opravila s Turčijo, v četrtfinalu pa ni imela večjih težav z Nizozemsko. Foto: EPA
Srbija (na fotografiji Uroš Kovačević) je v osmini finala šele v petem nizu opravila s Turčijo, v četrtfinalu pa ni imela večjih težav z Nizozemsko. Foto: EPA

Uvodni niz je bil precej izenačen (25:23), z asom ga je zaključil Lisinac. V drugem nizu (25:20) sta izstopala Uroš Kovačević (6 točk) in Dražen Luburić (5). V tretjem nizu (27:25) so bili Srbi boljši v sprejemu (60-odstotna uspešnost, pri Nizozemcih 45-odstotna), v ključnih trenutkih pa bolj zbrani. Ubranili so žogo za niz, dvoboj pa je z uspešno akcijo končal Uroš Kovačević, ki je bil s 15 točkami najučinkovitejši igralec tekme.

Ponesrečen jubilej Rusov
Večerni obračun med Poljsko in Rusijo prav tako ni ponudil posebne napetosti, saj so Poljaki v Gdansku zmagali s 3:0. Olimpijski podprvaki so v prvem nizu zmogli vsega 14 točk, v drugem (Kljuka v tem delu devet točk) pa izgubili na razliko. To je bila stota tekma Rusije na EP-jih po razpadu Sovjetske zveze.

Največ točk, po 14, so dosegli Wifredo Leon, Bartosz Kurek in Egor Kljuka. Poljaki bodo skušali na domačih tleh, sklepni del EP-ja bo v celoti potekal v Gdansku, osvojiti drugi naslov. Prvič so na vrhu stali leta 2009 v Turčiji.

Slovenija bo v sredo ob 19. uri v Ostravi igrala proti Češki.

Sorodna novica Slovenski selektor vlogo favorita prepušča Čehom

ČETRTFINALE, Gdansk/Ostrava:
SRBIJA - Nizozemska 3:0 (23, 20, 25)
Kovačević 15, Luburić 11; Abdel-Aziz 14.

POLJSKA - Rusija 3:0 (14, 24, 19)
Leon in Kurek po 14; Kljuka 14.

Sreda ob 16.00:
ITALIJA - NEMČIJA

Ob 19.00:
ČEŠKA - SLOVENIJA

Polfinale (Katovice) bo 18. septembra, finale (Katovice), 19. septembra.