Odbojkarji Slovenije, ki so navdušili navijače v Stožicah, so sanjali veliki finale svetovnega prvenstva, a so bili v polfinalu v Katovicah daleč od uspeha. Zdaj morajo hitro pozabiti poraz, časa za počitek in pripravo na Brazilijo bo zelo malo, v nedeljo pa v igri zelo veliko: bronasta medalja in največji uspeh v zgodovini slovenske odbojke. Foto: EPA
Odbojkarji Slovenije, ki so navdušili navijače v Stožicah, so sanjali veliki finale svetovnega prvenstva, a so bili v polfinalu v Katovicah daleč od uspeha. Zdaj morajo hitro pozabiti poraz, časa za počitek in pripravo na Brazilijo bo zelo malo, v nedeljo pa v igri zelo veliko: bronasta medalja in največji uspeh v zgodovini slovenske odbojke. Foto: EPA

Želja je bila velika, igra pa ne takšna, kot bi si Slovenci, ki so tako navdušili v Stožicah, želeli. Italija je bila razred boljša, taktično je bila brezhibna in ni dopustila presenečenja. V prav vseh nizih je prevladovala, si vedno hitro priborila lepo prednost (v prvem nizu 5:1, v drugem 6:3, v tretjem 5:0) in jo bolj kot ne precej suvereno ubranila, nekaj malega težav je imela le v tretjem nizu, ko je Slovenija izenačila na 17:17. Krasila sta jo zelo dobra organizacija igre (Giannelli) in učinkovit napad (Lavia 15 točk), medtem ko so bili Slovenci preveč nervozni, igra ni in ni stekla, sprejem ni bil najboljši. A treba bo hitro pozabiti poraz in upati na podvig v nedeljo, ko bo tekmec za bronasto medaljo še ena izjemna reprezentanca – Brazilija, ki jo je v polfinalu premagala Poljska.

"Nič nam ni uspevalo"
Kdo bi si mislil, da je bilo vodstvo Slovenije prav na začetku tekme (torej 1:0 v prvem nizu) tudi edino na tekmi! "Italijani so res igrali odlično, bili so premočni, nam pa ni nič uspevalo. Težko je, ko zaostajaš, se približaš, izenačiš, pa tekmec spet uide za tri točke. Morda smo bili preveč nervozni. Če bi dobili vsaj en niz, bi dobili več samozavesti in bi imeli še kakšno možnost za preobrat. Zdaj se moramo spočiti, tekma z Brazilci bo že v nedeljo ob 18.00. Zakaj pa ne bi šli po bronasto medaljo," je za Val 202 povedal bloker Alen Pajenk.

Okrog 100 navijačev proti Katovicam poletelo z Brnika

Prvi niz (21:25): Cretu stavil na Ropreta
Slovenci z Gregorjem Ropretom na mestu podajalca niso dobro odprli tekme, v napadu so bili nenatančni, Cretu je moral ob zaostanku z 1:5 že vzeti minuto odmora, pri 1:7 pa je korektorja Tončka Šterna podobno kot na tekmi proti Ukrajini zamenjal Rok Možič. Razmerje sil se je začasno spremenilo, Slovenija je našla svojo igro, se približala na 7:8 in še nekaj časa držala priključek, nato pa so tekmeci z odličnimi bloki in učinkovitim napadom z delnim izidom 5:1 povedli z 20:14. Cretu je poskušal njihov nalet ustaviti z novo minuto odmora. Spet so sledile slovenske minute in znižanje na 17:20 ter – po asu Urnauta – na 21:23, vendar preobrata le ni bilo. Italija je imela v uvodnem nizu 55-odstotno učinkovitost v napadu.

Michieletto je v tretjem nizu Italijane popeljal do vodstva z 20:17 in bolj kot ne je bilo vse odločeno. Foto: EPA
Michieletto je v tretjem nizu Italijane popeljal do vodstva z 20:17 in bolj kot ne je bilo vse odločeno. Foto: EPA

Drugi niz (20:25): Slovenci znova neuspešno lovili Italijo
Evropski prvaki so drugi niz začeli z uspešnim blokom, ustavili so Pajenka. Slovenija je bila znova prisiljena loviti izjemno kakovostne tekmece. Potrpežljiva in učinkovita akcija (zaključil je Čebulj) je prinesla izenačenje na devet, oživeli so tudi slovenski navijači (zbralo se jih je več kot 200) v Spodek Areni. Nekaj časa je ravnotežje držal Tine Urnaut (12:13), nato je Italija spet ušla na +3 in ni popuščala vse do konca niza.

Tretji niz (21:25): Slovenija izničila zaostanek petih točk
Italijani so suvereno vstopili tudi v tretji niz, s trojnim blokom so ustavili Čebulja za 2:0 in vodstvo celo povečali na 5:0. Z Janom Kozamernikom na servisu so Slovenci ujeli ritem (8:6). Pri zaostanku s 13:10 je namesto Ropreta v igro vstopil Dejan Vinčić, ki je postavil uspešen blok za znižanje zaostanka na 14:12. Raven italijanske igre je rahlo padla, Slovenci so z učinkovitim blokom izenačili na 16, zdelo se je, da bi lahko šla tekma v drugo smer.

Preveč lastnik napak Slovencev
Modri so bili vse bolj nervozni, tega pa Slovenci niso znali unovčiti. Pri 17:17 je Kozamernik naredil napako pri servisu, v naslednjih dveh napadih pa sta natančno zaključila Romano in Michieletto (17:20). Še zadnji morebitni Cretujev adut iz rokava, Tonček Štern, ni prinesel preobrata, njegov servis je šel v mrežo in pri 21:18 so bili Italijani že na pragu zmage, ki so jo potrdili, ko so unovčili drugo zaključno žogo. Slovenija je v tretjem nizu naredila kar 12 lastnih napak, Italijani le tri.

Bartosz Kurek je Poljake popeljal v veliki finale, v katerem bodo gostitelji prvenstva poskušali še tretjič zapored postati svetovni prvaki. Foto: EPA
Bartosz Kurek je Poljake popeljal v veliki finale, v katerem bodo gostitelji prvenstva poskušali še tretjič zapored postati svetovni prvaki. Foto: EPA

Pet nizov v prvem polfinalu
V prvem polfinalu je v izjemnem vzdušju Spodek Arene (več kot 11 tisoč navijačev) Poljska s selektorjem Nikolo Grbićem s 3:2 ustavila Brazilijo. Tekma, ki se je zelo zavlekla (Slovenci so zato polfinale z Italijo začeli 20 minut pozneje, ob 21.20), je bila dramatična in nervozna z veliko napakami in menjavami, odločale pa so malenkosti. Zadnji niz se je končal s 15:12, potem ko je Poljska osvojila zadnje tri točke.

Poljska v igri za tretji zaporedni naslov
Kurek je blestel s 24 točkami, pri Brazilcih pa je sprejemalec Ricardo Lucarelli dosegel 18 točk (ob koncu četrtega niza se je poškodoval in ni več stopil na igrišče), medtem ko Leal (13 točk) tokrat ni bil preveč razpoložen. Po petih zaporednih finalih je tako Brazilija obstala v polfinalu, Poljska pa bo imela v nedeljo priložnost, da nadaljuje zanimiv niz: leta 1998 so tretjič zapored svetovni prvaki postali Italijani, nato so tri zlate medalje v nizu osvojili Brazilci, v nedeljo bi šli lahko po tej poti Poljaki (2014, 2018, 2022?).


20. svetovno prvenstvo v odbojki, Katovice, polfinale

Slovenija – ITALIJA
0:3 (-21, -22, -21)
Slovenija: T. Štern 1, Pajenk 5, Kozamernik 5, Vinčić 1, Kovačič, Ropret 1, Urnaut 11, Čebulj 14, Možič 9.

Italija: Michieletto 9, Gianelli 3, Lavia 15, Galassi 5, Romano 12, Anzani 7, Recine, Balaso.

POLJSKA - Brazilija
3:2 (23, -18, -20, 21, 12)
Kurek 24, Semeniuk 23, Sliwka 19, Bieniek 7; Lucarelli 18, Leal 13, De Souza 12.

Tekma za 3. mesto, nedelja ob 18. uri:

SLOVENIJA - BRAZILIJA

FINALE, nedelja ob 21.00:

POLJSKA - ITALIJA