Klemen Čebulj in soigralci morajo v Katovicah enkrat zmagati, pa bo medalja svetovnega prvenstva njihova. A ta naloga bo izjemno zahtevna. Najprej Slovenijo čaka Italija, ki na tem SP-ju še ne pozna poraza. Foto: OZS
Klemen Čebulj in soigralci morajo v Katovicah enkrat zmagati, pa bo medalja svetovnega prvenstva njihova. A ta naloga bo izjemno zahtevna. Najprej Slovenijo čaka Italija, ki na tem SP-ju še ne pozna poraza. Foto: OZS

Slovenci so lani v finalu evropskega prvenstva proti Italiji izgubili s 3:2 in se morali tretjič zadovoljiti s srebrno medaljo. Izjemen uspeh, vendar so bile glave igralcev kar malce sklonjene. Kako lepo bi bilo v soboto (začetek ob 21. uri) vrniti Italijanom za lanski poraz in se prebiti v finale svetovnega prvenstva!

Tudi azzurri z nevarnimi levičarji
"Z Italijani imamo neporavnane račune. V polfinalno tekmo je treba z mirno glavo, s fokusom, niz za nizom. Ukrajinci so bili dober približek Italijanom, ki so fizična ekipa z odličnim sistemom igre blok-obramba. V ekipi imajo tako kot Ukrajinci dobre levičarje. Lani nas je presenetil prav levoroki korektor (Jurij Romano). Ne smemo jim pustiti lahkih točk, to bo ključ do uspeha," je povedal slovenski bloker Jan Kozamernik, ki se je po zmagi nad Ukrajino le za hip prepustil evforiji, nato pa takoj poudarjal, da se Slovenci ne bodo zadovoljili "le" s polfinalom: "Ničesar še nismo naredili. Res je, smo v polfinalu, ampak želimo si več!"

20-letni sprejemalec, levoroki Alessandro Michieletto, član Trentina, sodi med najboljše igralce na svetu. Foto: EPA
20-letni sprejemalec, levoroki Alessandro Michieletto, član Trentina, sodi med najboljše igralce na svetu. Foto: EPA

Italija še neporažena, v četrtfinalu odpravila Francijo
Slovenija je v Stožicah igrala zelo dobro, na trenutke kar vrhunsko. Klemen Čebulj je na petih tekmah zbral že 86 točk, tako da je z Brazilcem Lealom (93) v igri za najučinkovitejšega igralca prvenstva. Selektor Cretu – pravi, da je primitivno govoriti o tem, da bo šlo jutri za maščevanje – je v obdobjih, ko igra ni bila najboljša, potegnil prave poteze tako s podajalcem Ropretom kot s sprejemalcem Možičem. Vseeno so še rezerve v slovenski igri. Treba bo narediti še manj napak in si ne privoščiti nobenih črnih minut, če želi Slovenija presenetiti velesilo Italijo, ki je na letošnjem prvenstvu še neporažena, v sredo je v četrtfinalu v petih nizih premagala olimpijske prvake Francoze.

Škorc napoveduje pet nizov v polfinalu proti Italiji

Slovenci že nekajkrat dokazali, da so zmožni velikih podvigov
"To, da Italijani na prvenstvu še niso izgubili, nam ničesar ne pove. Videli smo, da so se
proti Franciji dokaj namučili in da se lahko igra z njimi, če na njih dobro pritisneš in igraš svojo igro, v tem tempu pa je treba zdržati do konca. Mi smo tudi že pokazali, da zmoremo in s pravo energijo lahko odločimo tekmo v svoj prid," je optimističen bloker Alen Pajenk. Ekipi sta se po lanskem finalu EP-ju enkrat že srečali, v Ligi narodov je bila na Filipinih s 3:0 boljša Italija.

Sorodna novica Čustvena zmaga, solzne oči in obljuba: gremo do konca!

Tudi v Katovicah bo precej slovenskih navijačev
Stavnice kar močno favorizirajo Italijo (kvota 1,40). "Oni so favoriti, kako kakovostni so, so dokazali s tem, da so izločili Francoze. Mi lahko obljubimo le to, da se bomo borili do zadnje žoge," napoveduje kapetan Tine Urnaut, ki upa, čeprav bo tekma na Poljskem, da bo imela Slovenija spet lepo pomoč s tribun. "Vemo, da ne bo tako v Stožicah, toda verjamemo, da nas navijači ne bodo pustili na cedilu."

Italija na novo medaljo SP-ja čaka 24 let
Italija, ki jo vodi Ferdinando De Giorgi, je trikratni svetovni prvak, ki pa na četrti naslov (in tudi na novo medaljo) čaka že od leta 1998. Ustaviti bo treba predvsem korektorja Yurija Romana (ta je Slovence pokopal v lanskem finalu EP-ja), ki z Alessandrom Michielettom ves čas kažeta odlične predstave. Simone Giannelli (lani MVP evropskega prvenstva) kandidira za najboljšega podajalca prvenstva, odličen je tudi libero Fabio Balaso.

Slovenski odbojkarji zelo dobro poznajo Italijane in tudi dvorano v Katovicah

SP v odbojki, polfinale, Katovice, sobota ob 18.00:
BRAZILIJA - POLJSKA

Ob 21.00:
SLOVENIJA - ITALIJA

Tekma za 3. mesto bo v nedeljo ob 18. uri, finale ob 21.00.