Brazilci so potrdili vlogo favorita, navsezadnje so trikratni svetovni prvaki. Foto: Reuters
Brazilci so potrdili vlogo favorita, navsezadnje so trikratni svetovni prvaki. Foto: Reuters
Športni SOS

Kazalo je sicer na gladko zmago Brazilije, ki je že vodila v nizih z 2:0, v tretjem pa s 15:9. A žilavi Slovenci so dokazali, da niso naključno prišli v svoj prvi polfinale na svetovnih prvenstvih, za kaj več pa je preprosto zmanjkalo kakovosti, pa tudi kanček sreče. Na drugi strani je Brazilija osvojila svojo sedmo medaljo na mundialih, sploh prvo bronasto.

Slovenija je drugič igrala na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Slovenija je drugič igrala na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

Začetek je bil obetaven
Slovenija je začela z običajno sedmerko: Tonček Štern, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Dejan Vinčić, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Jani Kovačič. Tekmo so rahlo bolje začeli Južnoameričani, ki so dvakrat povedli z dvema točkama prednosti (4:2, 7:5), a so jih Slovenci hitro ujeli, po asu Tončka Šterna pa so sploh prvič povedli z 9:8. Isti igralec je po bloku v naslednji akciji zabil za 10:8, kar je pomenilo, da so tekmeci vzeli minuto odmora.

Lucas povzročal ogromne težave
A niti ta ni spremenila trenda, Slovenija je dobila še dve maratonski točki in prvič povedla za štiri (12:8). To prednost je ohranila do 15:11, ko je na nasprotni strani na servis prišel Lucas, ki je Brazilijo popeljal kar do sedmih zaporednih točk! Slovenski selektor se je odzval in namesto Šterna v igro poslal Roka Možiča, a to ni ustavilo brazilskega niza, ti so na krilih Lucasa povedli že z 18:15. Slovenski selektor Gheorghe Cretu je moral vzeti še eno minuto odmora, a ta ni ustavila brutalnih brazilskih začetnih udarcev, ki so popolnoma nevtralizirali slovensko igro. Brazilci so niz dobili s 25:18 (končali so ga z delnim nizom 17:6).

V drugem nizu izenačeno do 10:10
Drugi niz se je začel podobno, Brazilci so s tremi zaporednimi točkami sicer povedli s 3:1, a so jih Slovenci ujeli na 3:3, nato pa je šlo "točko za točko", vse do 10:10. Zgodil se je padec koncentracije v slovenski igri, kar so odbojkarji v rumenem izkoristili s tremi zaporednimi točkami in ušli na 13:10. Ko se je ustvarila razlika, poti za slovensko vrnitev ni bilo več. Brazilci so z močnimi udarci oddaljili Slovenijo od mreže, povedli z 20:15 in 23:16 in s tem tlakovali pot do novega osvojenega niza (25:18).

Slovenija je z odličnimi servisi rešila tretji niz. Foto: Reuters
Slovenija je z odličnimi servisi rešila tretji niz. Foto: Reuters

Slovenija se je rešila po zaostanku 9:15
Kot da bi razplet drugega niza spodrezal krila slovenski vrsti, saj je tretji niz začela najslabše med vsemi. Brazilci so začeli s 4:1, Slovenci so se še najbolj približali po asu Alena Pajenka na 4:3, a niz novih odločnih servisov in blokov je pomenil, da so trikratni olimpijski prvaki povedli z 10:5. Cretu je klical minuto odmora, ki pa ni prinesla "reseta" – Brazilci so namreč ušli že na +7 (12:5). Sredi niza je že kazalo, da je vse odločeno, saj je bil izid 15:9. Na slovenski servis je nato prišel Pajenk, ki je tlakoval pot neverjetni seriji šestih točk (tudi dva asa, eden po uspešno vloženem "challengeu" selektorja), kar je pomenilo, da je bil izid kar naenkrat izenačen na 15:15. Slovenija si je s tem sploh prvič izborila možnost izenačene končnice niza, ta je bila napeta do 20:20, Slovenija je nato nanizala tri zaporedne točke in povedla s 23:20. Sledili sta zadnji (izjemno atraktivni) točki − Klemen Čebulj je z lobom povišal na 24:21, kapetan Tine Urnaut pa je žogo živalsko zabil za 25:22, s čimer je tekmo podaljšal v četrti niz.

Leal Hidalgo je žogo takole spravil mimo slovenskega bloka. Foto: Reuters
Leal Hidalgo je žogo takole spravil mimo slovenskega bloka. Foto: Reuters

Igralci v belem dobili prve štiri točke
Slovenci so tega začeli na krilih preobrata v prejšnjem nizu, saj so povedli s 4:0. Brazilski selektor Renan dal Zotto je bil prisiljen vzeti minuto odmora in uspešno predramil svoje varovance, saj so vrnili z enako mero in izenačili na 4:4 ter nato ves čas minimalno vodili, po bloku Lucasa pa so prvič povedli za tri (14:11), Wallace pa je nato zabil še as za 15:11. Slovenski selektor je skušal z menjavami ponoviti preobrat iz tretjega niza, a se to ni zgodilo.

Pri Brazilcih je manjkal Ricardo Lucarelli, ki je eden od nosilcev trikratnih svetovnih prvakov. Točkovno se je najbolj izkazal Wallace (22 točk), pri Slovencih pa sta izstopala Štern (17) in Čebulj (14).

Brazilci z odličnimi servisi ugnali Slovence v boju za bron

Izjave po tekmi

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Zelo dobro smo začeli tekmo, potem pa smo se, ko smo že precej vodili, v rotaciji ena zapletli in to nas je pokopalo. V drugem nizu je bilo zelo podobno, v tretjem nizu pa smo bili že v izgubljenem položaju, a smo se borili, začeli igrati na zares visoki ravni. Zelo dobro smo začeli tudi četrti niz, a nam potem v igri za menjavo ni steklo, na trenutke smo se kar zaustavili. Zaustavila nas je tudi odločitev sodnika v najbolj primernem trenutku. Priznati moramo, da je bil tisti, ki je danes naredil razliko, odlični kapetan Wallace. Brez njega v ekipi Brazilije bi bila ta tekma danes drugačna. Gre za izjemnega posameznika in danes je bil on tisti, ki je Braziliji prinesel zmago. Čeprav je rezultat najboljši v zgodovini slovenske odbojke, smo močno razočarani."

Slovenija je dokazala, da se na prav vsakem turnirju lahko bori za medalje. Foto: Reuters
Slovenija je dokazala, da se na prav vsakem turnirju lahko bori za medalje. Foto: Reuters

Dejan Vinčić, reprezentant Slovenije: "Žal smo danes pokazali nekoliko premalo. Brazilci so bili odlični. Zmanjkalo nam je moči oz. vsaj delovalo je tako, kot da nam jo je zmanjkalo. Nismo igrali dobro v napadu, oni pa so bili fantastični v obrambi, še posebej pa na servisu. Nismo izkoristili prednosti v prvem nizu in po tisti seriji sedmih točk, ki smo jih prejeli, se vse do tretjega niza nismo znali pobrati. Takrat je serija uspela nam, a to je bilo premalo za kaj več."

Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije: "Danes smo začeli dobro, a nato smo spet padli v podobno nervozo kot včeraj. Dva niza se nismo znali pobrati, nato pa smo se v tretjem nizu igrali odlično in prišli do preobrata. Na to igro sem zares ponosen. Seveda smo zelo razočarani. Dali smo vse, kar smo lahko, a ne glede na to, da nismo dosegli tistega, kar smo si želeli, smo lahko ponosni na to, kar smo naredili."

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: "Srečali smo se z ekipo, ki ima za sabo ogromno tekem na takšni ravni in ki je vajena igrati pod takim pritiskom. Tako je v odbojki, to se pozna. A borili smo se do konca, v nobenem trenutku se nismo nehali boriti. Bilo je neverjetno in zares je škoda, da v prvem nizu nismo ostali mirni in nadaljevali take igre, s kakršno smo začeli tekmo. Ko enkrat izpustiš tako priložnost iz rok, tekmec to vselej izkoristi. Zame je vse to, kar se je dogajalo v zadnjem mesecu, darilo. Zares sem vesel, da sem dobil to priložnost in da sem lahko doživel vse, kar se je dogajalo v Stožicah. Hvala, Slovenija."

Odbojkarji ostajajo pri treh medaljah
Do zdaj so na svetovnih prvenstvih v igrah z žogo medaljo med slovenskimi športniki osvojili le rokometaši, ki so bili leta 2017 bronasti. Največ medalj na največjih članskih tekmovanjih pa imajo prav odbojkarji, ki so na evropskih prvenstvih trikrat osvojili srebrno medaljo.


Po lanskem evropskem naslovu so mladi Italijani zdaj osvojili še svetovni naslov prvakov. Foto: Reuters
Po lanskem evropskem naslovu so mladi Italijani zdaj osvojili še svetovni naslov prvakov. Foto: Reuters

Italijani svetovni prvaki prvič po letu 1998

V finalu so Italijani pred 11.500 glasnimi navijači v Areni Spodek z atraktivno igro s 3:1 (-22, 21, 18, 20) premagali gostitelje in branilce naslova Poljake.

Za azzurre je to četrti naslov svetovnih prvakov in prvi po letu 1998. Zanimivo je, da sta imela Italija in Poljska pred tem prvenstvom enak izkupiček osvojenih kolajn, tri zlate in srebrno. Italijanski selektor Ferdinando De Giorgi je tri zlate kolajne osvojil že kot igralec.

Mladi Italijani so bili v finalu precej boljši tekmec. Blesteli so kot posamezniki in kot ekipa. Nekaj slabih trenutkov so imeli le ob koncu prvega niza, v katerem so po vodstvu z 21:17 odigrali slabo končnico in niz izgubili. Ko pa so dobili izenačenega drugega, so popolnoma zagospodarili na igrišču, imeli pa predvsem razpoloženega organizatorja Simoneja Giannellija, ki je bil neustavljiv.

Gostiteljem ni uspelo dopolniti nenavadnega niza 3 x 3. V zadnjih dobrih treh desetletjih so bili namreč prvaki le tri reprezentance: najprej so tri naslove osvojili Italijani (1990, 1994, 1998), enak niz je nato uspel Brazilcem (2002, 2006, 2010), zadnja dva naslova pa so osvojili Poljaki (2014, 2018).


Finale:
Poljska – ITALIJA
1:3 (22, -21, -18, -20)

Poljska: Popiwczak, Kaczmarek 7, Kurek 8, Klos, Lomacz, Sliwka 12, Kochanowski 6, Semeniuk 11, Zatorski, Kwolek, Janusz 1, Bieniek 9, Fornal 5, Poreba.

Italija: Pinali, Recine, Michieletto 14, Giannelli 7, Balaso, Sbertoli, Bottolo, Lavia 19, Galassi, Romano 3, Anzani 7, Russo 3, Scanferla, Mosca.


Za 3. mesto:
Slovenija – BRAZILIJA
1:3 (-18, -18, 22, -18)

Brazilija: Bruno 4, Adriano 7, Wallace 22, Leal 19, Rodrigo, Fernando, Maique, Lucas 12, Thales, Lucarelli, Leandro, Roque, Flavio 7, Darlan.

Slovenija: T. Štern 17, Pajenk 7, Kozamernik 4, Gasparini, Vinčić 3, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Štern, Ropret, Urnaut 7, Čebulj 14, Možič 2.