Pred slovenskimi odbojkarji je verjetno celo največji izziv v karieri: domače svetovno prvenstvo. Do zdaj je Slovenija le enkrat sodelovala na svetovnem prvenstvu, in sicer pred štirimi leti, ko je osvojila 12. mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Pred slovenskimi odbojkarji je verjetno celo največji izziv v karieri: domače svetovno prvenstvo. Do zdaj je Slovenija le enkrat sodelovala na svetovnem prvenstvu, in sicer pred štirimi leti, ko je osvojila 12. mesto. Foto: www.alesfevzer.com

V petek se bo s tekmo Brazilija – Kuba (v Stožicah ob 11.00) odprlo 20. svetovno prvenstvo, ki ga bosta namesto Rusije gostili Poljska in Slovenija. Poljska je zmagala na prejšnjih dveh SP-jih in je na stavnicah (čeprav zaradi poškodbe ne bo igral eksplozivni Wilfredo Leon) spet prva favoritinja, sledita olimpijska zmagovalka Francija in Brazilija, ki je igrala v zadnjih petih finalih SP-ja. V krogu favoritov za medalje so še ZDA, Italija, Srbija in tudi Slovenija, ki bo upala na podobno zgodbo kot na evropskem prvenstvu leta 2019, ko jo je evforija Stožic pripeljala vse do velikega finala.

Kozamernik stavi na čarobno moč Stožic
"Težko reči, da smo favoriti, konec koncev smo v skupini z olimpijskimi prvaki Francozi. Želje pa so vsekakor velike. Imamo izjemno ekipo, igramo pred domačimi igralci. Presenečen bom, če bomo izgubili kakšno tekmo v Stožicah. In nezadovoljen," pravi slovenski bloker Jan Kozamernik. Na evropskem prvenstvu leta 2019 si je Slovenija v predtekmovanju privoščila dva poraza (Rusija, Severna Makedonija), a nato blestela v izločilnih bojih in na poti do finala in srebrne medalje premagala Bolgarijo, Rusijo in Poljsko.

Jan Kozamernik odlično razpoložen pričakuje svetovno prvenstvo. Pred začetkom priprav na svetovno prvenstvo se je tudi poročil:
Jan Kozamernik odlično razpoložen pričakuje svetovno prvenstvo. Pred začetkom priprav na svetovno prvenstvo se je tudi poročil: "Dokler se to ni zgodilo, se nisem mogel osredotočiti le na odbojko, zdaj pa sem z glavo le pri svetovnem prvenstvu. Vesel sem, da sva se z Urško poročila, nepozaben konec tedna je bil. Magično in nepozabno doživetje." Foto: www.alesfevzer.com

Tvegana poteza OZS-ja, ki se utegne obrestovati
Potem ko letos Slovenija v Ligi narodov ni bila na želeni ravni, se je vodstvo Odbojkarske zveze nepričakovano odločilo za menjavo selektorja, namesto Avstralca Marka Lebedewa je prišel romunski strokovnjak Gheorghe Cretu, ki je z Zakso v zadnji sezoni osvojil vse: poljsko prvenstvo in pokal, predvsem pa Ligo prvakov (s finalno zmago maja v Stožicah). Njegova energija se je ujela z visokimi slovenskimi ambicijami, poskrbel je za dobro kemijo, ekipa je na igrišču spet videti tako, kot je treba.

Na videz lažji tekmec je lahko na koncu zelo težek
"Mislim, da smo se že na začetku ujeli. Vzpostavil je neki red, neki sistem, prinesel je veliko motivacije. Na reprezentančni ravni še ni vodil takšne ekipe, kot je Slovenija, tudi zanj je to prvenstvo velik motiv. To nam je dalo vetra in nas poneslo. Vse deluje zelo pozitivno," je zadovoljen Kozamernik, ki se je nato ozrl k prvemu nasprotniku na SP-ju, Kamerunu (petek ob 20.30). "Že ta tekma bo zelo pomembna. Vemo, da so na papirju lažji tekmeci vedno zahtevni z mentalnega vidika, saj je zmaga nujna. Tu bo treba biti pazljiv, v preteklosti smo se že opekli."

Prvi pravi preizkus bo nedeljska tekma s Francijo
Reprezentanca Kameruna, lani srebrna na afriškem prvenstvu, je sodelovala na vseh prejšnjih treh SP-jih (leta 2020 je bila najvišje, 13.). Za Slovence ni popolna neznanka. "Proti Kamerunu sem že igral z mladinskimi selekcijami. Mnoge reprezentance so se že mučile z njim. Nikogar ne smemo podcenjevati, vsako tekmo je treba vzeti kot finale in odigrati na nož. Treba je pokazati, da smo mi tisti, ki smo tu doma, in da nas nihče ne more stresti." O olimpijskih prvakih Francozih (v nedeljo ob 20.30) trenutno Slovenci še ne razmišljajo, želje pa so seveda jasne: "Premagati olimpijske prvake doma, to bi bilo izjemno."

Tine Urnaut, ki bo prihodnjo sezono igral na Japonskem, je že od leta 2007 član slovenske reprezentance in od leta 2009 tudi kapetan, ki je ekipo popeljal do treh srebrnih medalj na EP-jih. Foto: MMC RTV SLO
Tine Urnaut, ki bo prihodnjo sezono igral na Japonskem, je že od leta 2007 član slovenske reprezentance in od leta 2009 tudi kapetan, ki je ekipo popeljal do treh srebrnih medalj na EP-jih. Foto: MMC RTV SLO

Prva postava znana in uigrana
Slovenija je dobila vse tri pripravljalne tekme (Egipt, Turčija, Iran), a se zaveda, da še zdaleč ni prikazala vsega. To niti ne bi bilo smiselno, selektor Gheorghe Cretu gotovo skriva kakšne taktične različice, ki jih bo treba uporabiti, ko bo šlo zares. Udarna postava (podajalec Vinčič, blokerja Kozamernik in Pajenk, sprejemalca Urnaut in Čebulj, korektor T. Štern, libero Kovačič) je znana in uigrana, prav tako moč adutov s klopi, v prvi vrsti najučinkovitejšega igralca sezone italijanske lige Roka Možiča. Predvsem bodo morale biti glave v odločilnih trenutkih na pravem mestu. "Odločalo ne bo odbojkarsko znanje ali fizična pripravljenost, ampak sposobnost sprejemanja pravih odločitev," pravi Cretu.

Žoga ne sme pasti na slovensko stran igrišča
Ničesar se ni treba bati Sloveniji, če bo prava, pa poudarja kapetan Tine Urnaut. "Ne razmišljamo o drugih, ne razmišljamo, koga se bojimo, ampak razmišljamo samo o nas samih in verjemite, rezerv je še veliko. Zavedamo se, da bodo nasprotniki na SP-ju močnejši, kot je bil Iran. Najprej moramo razmišljati o sebi, potem o Kamerunu in Franciji. Korak za korakom. Turnir bo naporen, ogromno dobrih ekip je. Že v predtekmovanju ne bo lahko. Proti Iranu je bilo še vedno preveč podarjenih žog. Tega si proti vrhunskim ekipam ne bomo smeli dovoliti. Nikoli ne smemo popuščati in podarjati točk."

Sorodna novica Samozavestni in konstantni, a še zdaleč ne popolni

V Ljubljani 30 tekem
Na SP-ju bo sodelovalo 24 ekip, ki bodo igrale v šestih skupinah po štiri. V izločilne boje vodita prvi mesti iz vsake predtekmovalne skupine plus štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe.
V Stožicah bomo lahko spremljali boje v predtekmovalnih skupinah B, D in E, nato pa še štiri tekme osmine finala (3. in 5. september) in dve tekmi četrtfinala (7. september). Ljubljana bo tako prizorišče 30 tekem. Za uvod se bosta v petek ob 11. uri pomerili reprezentanci Brazilije in Kube. Slovenija bo (v skupini D) v petek igrala s Kamerunom, v nedeljo s Francijo in v torek z Nemčijo. Polfinale (10. september) in finale (11. september) bosta v Katovicah.

Spored uvodnega dneva prvenstva (petek):
11.00 – Brazilija - Kuba (Stožice)
14.00 – Japonska - Katar (Stožice)
17.30 – ZDA - Mehika (Katovice)
17.30 – Francija - Nemčija (Stožice)
20.30Slovenija - Kamerun (Stožice)
20.30 – Poljska - Bolgarija (Katovice)