Jan Kozamernik:
Jan Kozamernik: "Trenutno smo na igrišču zelo samozavestni in konstantni, kar je malo manjkalo na tekmah v Mariboru." Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je na generalki pred petkovim začetkom svetovnega prvenstva (prvi slovenski tekmec bo v Stožicah Kamerun) s 3:0 premagali Iran. Ali, če želite, s 3:1, saj sta ekipi za dodatek neformalno odigrali še en niz. Z 12 točkami je bil pred 5000 navijači (vstop je bil prost) najučinkovitejši sprejemalec Klemen Čebulj: "Držali smo se načrta, ki smo si ga zadali pred tekmo: kam servirati, kako se postaviti. Tako bo treba odigrati na celotnem svetovnem prvenstvu."

V bloku je bil prepričljiv Jan Kozamernik: "Pred tekmo je bilo morda nekaj negotovosti, kje smo. A mislim, da so priprave potekale tako, kot bi morale. Trenutno smo na igrišču zelo samozavestni in konstantni, kar je malo manjkalo na tekmah v Mariboru. Danes je bila tole že konstantna predstava in lep napovednik pred začetkom svetovnega prvenstva."

Slovenski napad je bil včeraj raznovrsten, Klemen Čebulj pa je bil z 12 točkami najučinkovitejši. Zbranost je bila zgledna predvsem v uvodnem nizu, v katerem je Slovenija naredila le štiri lastne napake. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski napad je bil včeraj raznovrsten, Klemen Čebulj pa je bil z 12 točkami najučinkovitejši. Zbranost je bila zgledna predvsem v uvodnem nizu, v katerem je Slovenija naredila le štiri lastne napake. Foto: www.alesfevzer.com

Napredek v zadnjem mesecu in pol je očiten
Če Slovenija na začetku julija v Ligi narodov Iranu ni vzela niti niza (0:3), je tokrat vso tekmo prevladovala. "Takrat nismo enega treninga naredili v popolni postavi, tudi fizično smo zdaj boljši in kakovost je na naši strani," je razmišljal kapetan Tine Urnaut, ki pa – kot vedno – še ni povsem zadovoljen:

"Glede na to, kako je odigral nasprotnik, smo svoje oddelali kakovostno. Njihove servise nam je z nekaj izjemami uspelo zadržati. Vseeno pa so nam nekatere lahke žoge, ki jih je nasprotnik "šikal", padle na tla. Že v prvem nizu se je to zgodilo dvakrat ali trikrat. Tudi "sideouta" na idealen sprejem nismo vedno unovčili. To je v celotni tekmi potem pet ali šest točk in tega si ne smemo dovoliti."

Sorodna novica Slovenci z odliko opravili generalko pred domačim SP-jem

Na trenutke še nekaj zmede v slovenski igri
Da je rezerv še precej, poudarja tudi selektor Gheorghe Cretu: "Še je prostor za napredek, predvsem pri tehničnih stvareh in v nekaterih situacijah, kjer se nismo odzvali najbolje."

Cretu je dal v tretjem (in tudi dodatnem) nizu priložnost tudi igralcem z rezervne klopi in razveselil navijaško skupino Roka Možiča (7 točk) na čelu z očetom Petrom, ki je tolkel na bobne. V tretjem nizu je kazalo, da bo boljši Iran, ki je imel pri 21:24 tri zaključne žoge. Toda Slovenci so z veliko energije tekmece ujeli na 25 in niz dobili na 28

"Pomembno je, da se nismo vdali in smo lahko obrnili. Da nismo popuščali, ko je tekmec vodil," je bil zadovoljen Urnaut. Reprezentanca bo zdaj še dva dni trenirala v Stožicah, v petek pa bo v svetovno prvenstvo krenila s tekmo proti Kamerunu (ob 20.30). Petkovo dogajanje v Stožicah sicer takoj prinaša zanimiv obračun, saj se bosta ob 11. uri pomerili reprezentanci Brazilije in Kube.