Gheorghe Cretu je izjemen strokovnjak, a vendarle se v reprezentančni odbojki še ni dokazal, saj je vodil le Estonijo. Foto: EPA
Gheorghe Cretu je izjemen strokovnjak, a vendarle se v reprezentančni odbojki še ni dokazal, saj je vodil le Estonijo. Foto: EPA

Predsednik Odbojkarske zveze Metod Ropret je z ožjimi sodelavci – igralci menda na to odločitev niso imeli vpliva – potegnil tvegano potezo. Tri tedne pred domačim svetovnim prvenstvom je čez noč odslovil selektorja Marka Lebedewa in na njegovo mesto imenoval Romuna Gheorgheja Cretuja. Glavni vzrok so slabe igre Slovenije v Ligi narodov in na začetku priprav, pomanjkanje prave energije in kemije, kar je bilo v reprezentanci vedno najpomembnejše pri največjih uspehih.

Sorodna novica Slovenske odbojkarje bo na svetovnem prvenstvu vodil Cretu

Predsednik je potrdil, da so se o zamenjavi pogovarjali že po Ligi narodov, a takrat so se odločili, da Avstralcu zaradi okoliščin, v katerih je maja in junija delala ekipa, dajo še nekaj časa. Čeprav so igralci zatrjevali, da so se treningi izboljšali in da se ekipa kaže v boljši luči, pa je strokovni svet menil drugače. Ko se je pojavila možnost za dogovor s Cretujem, se je vrtiljak hitro odvrtel.

Strokovnjak s posebno energijo, ki ve, kako se zmaguje v Stožicah
"Če se ne bi pojavila možnost, da Cretu pride k nam, najbrž zamenjave niti ne bi bilo. Nismo se pogovarjali z nobenim drugim strokovnjakom
," je povedal Ropret, ki ima o novem selektorju najboljše mnenje: "Izjemen strokovnjak, ima avtoriteto in neko posebno energijo. O odbojki govori s posebnim žarom. To me je zelo pritegnilo. In naj povem še en stavek, ki ga je izrekel: 'Poslušaj, jaz v Stožicah zmagujem.' Rekel sem mu le: 'Upam, da boš tako nadaljeval.'"

Spomnimo: Gheorghe Cretu je maja s poljsko Zakso osvojil Ligo prvakov, finalna tekma proti Trentinu (3:0) je bila v Stožicah.

Ropret poudarja, da ni šlo za kakšen upor igralcev, ampak izključno za odločitev strokovnega sveta: "Še pretekli teden so igralci ocenjevali, da se treningi izboljšujejo, prav tako forma. Gre za odločitev strokovnega sveta in mi tudi nosimo odgovornost."

Cretu je maja Zakso v polnih Stožicah (navijači poljske ekipe so bili zelo glasni) popeljal do naslova evropskega prvaka, seveda si zdaj želi, da bi bil tako uspešen tudi konec avgusta in septembra, ko bo Slovenijo vodil na svetovnem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Cretu je maja Zakso v polnih Stožicah (navijači poljske ekipe so bili zelo glasni) popeljal do naslova evropskega prvaka, seveda si zdaj želi, da bi bil tako uspešen tudi konec avgusta in septembra, ko bo Slovenijo vodil na svetovnem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

S Cretujem do olimpijskih iger 2024
Bo 55-letni Cretu vodil Slovenijo le na domačem SP-ju, ali pa ima odbojkarska zveza z njim dolgoročne načrte? "Če bo pripravljen ostati, verjamem, da bomo našli skupni jezik, saj si želim razbremeniti teh skrbi in zagotoviti stabilnost do olimpijskih iger. Verjamem, da se tja lahko prebijemo."

Lebedew presenečen in razočaran
Mark Lebedew (imel je le enoletno pogodbo, tako da odbojkarske zveze prekinitev sodelovanja ne bo veliko stala) je torej preteklost. Ropret ga je obvestil šele danes. Odziv Avstralca? "Izrazil je presenečenje in razočaranje. V nekem smislu sem se mu kar opravičeval, vsekakor pa sem se mu iskreno zahvalil za vse, kar je v tem času naredil. Zavedam se, da je to, kar smo zdaj storili, neki precedens. To ni običajno, ampak pred domačim prvenstvom res nismo želeli nobene zadeve prepustiti naključju."

Gheorge Cretu se bo z reprezentanti prvič srečal na torkovem treningu. Pogovori med njim in predsednikom zveze Metodom Ropretom so zadnje štiri dni potekali le po telefonu: "Takoj je bil pripravljen sprejeti posel, pri tem pa ni sploh spraševal o denarju. Še zdaleč nisva dorekla vseh podrobnosti, nimava niti prave pogodbe, dogovorila sva se le za vodenje ekipe na svetovnem prvenstvu, verjamem pa, da se bomo z njim dogovorili o daljšem sodelovanju," je še povedal Ropret.

Ropret tvegal z menjavo selektorja