Tine Urnaut je kot kapetan reprezentanco popeljal do treh medalj na evropskih prvenstvih, konec avgusta in septembra pa sledi domala največji izziv kariere: domače svetovno prvenstvo. Foto: VolleyballWorld
Tine Urnaut je kot kapetan reprezentanco popeljal do treh medalj na evropskih prvenstvih, konec avgusta in septembra pa sledi domala največji izziv kariere: domače svetovno prvenstvo. Foto: VolleyballWorld
Sorodna novica Cretu: Vsi v tej dvorani sanjajo o tistem največjem

Predsednik odbojkarske zveze Metod Ropret se je z ožjimi sodelavci odločil za tvegano potezo: tri tedne pred domačim svetovnim prvenstvom je čez noč odslovil selektorja Marka Lebedewa in na njegovo mesto imenoval Romuna Gheorgheja Cretuja. Kapetana Slovenije Tineta Urnauta je to presenetilo, ne preostane pa mu drugega, kot da se hitro prilagodi:

"Verjetno je zelo podobno, kot če se pri vas zamenja šef. Svoje delo se trudiš še naprej maksimalno opravljati. Enako je pri nas. Vsak trener ima svoj način dela. Prej ko se posameznik, ekipa prilagodijo, bolje je. Zase lahko rečem, da bom ob vsakem prihodu v dvorano od prve do zadnje minute dal vse od sebe."

Za menjavo je izvedel v ponedeljek, tako kot mediji: "Izvedeli smo, ko je bilo objavljeno v medijih. Zveza je dejala, da je to njihova odločitev. Se vi strinjate, ko se menja šef? Lahko kaj spremenite? Sam osebno nič ne morem spremeniti, to so stvari, na katere nimam vpliva."
Gheorgheja Cretuja je spoznal na kratko:

Sorodna novica Stožice je osvojil maja, naj jih še septembra!

"Ni mi ga uspelo tako na hitro spoznati, a zagotovo je trener, ki je zelo motiviran. Vsakič ko stopi v dvorano, želi maksimum. Zelo zahteven je do sebe in posledično do drugih. Zagotovo želi storiti vse, da pride v najboljši mogoči položaj za zmago."

Reference iz Zakse, ki jo je Cretu popeljal do naslova evropskega prvaka (finale je bil maja v Stožicah), pa tudi do dvojne krone na Poljskem, so seveda najboljše: "Glede na to, da so igrali res vrhunsko, si želim, da bi tudi mi lahko igrali najboljšo odbojko tako kot ekipa kot posamezniki."

Glede trenutne pripravljenosti reprezentance je težko reči kaj pametnega. "Na treningih je lahko vse videti fantastično, zagotovo pa nam manjka ritem tekem, ritem igranja v polni postavi proti kakovostnim tekmecem. Na treningih kakovost ni slaba, ampak v primerjavi z vrhunskimi ekipami je pri njih vseeno višja."

Tudi Dejan Vinčić ni vedel ničesar

Glede na to, da je Mark Lebedew njegov klubski trener pri Friedrichshafnu, so številni pričakovali, da je podajalec Dejan Vinčić že prej vedel za menjavo selektorja, kar pa ni res:

"Vsi mi pravijo, da je nemogoče, da nisem vedel. Ampak tako, kot je Mark izvedel v tistem trenutku, sem izvedel tudi sam. Osebno sem presenečen, nihče iz zveze me ni kar koli spraševal glede trenerja in kakšen je položaj. Težko kar koli več povem, to je odločitev zveze in je, kakršna je. Ali je prava, bo pokazala prihodnost. Z Markom nisem imel nobenih težav, gre za odličnega stratega, odličnega človeka."

Kaj od novega selektorja pričakujejo slovenski odbojkarji?
Novi selektor Cretu že odvodil prvi trening