Rajanje v dvorani je po tekmi trajalo še vsaj 20 minut, kot priznava Jan Kozamernik, je bilo vse skupaj zelo čustveno, a vendarle slovenski odbojkarji poudarjajo, da se ne nameravajo ustaviti v polfinalu. Foto: www.alesfevzer.com
Rajanje v dvorani je po tekmi trajalo še vsaj 20 minut, kot priznava Jan Kozamernik, je bilo vse skupaj zelo čustveno, a vendarle slovenski odbojkarji poudarjajo, da se ne nameravajo ustaviti v polfinalu. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Slovenija prek Ukrajine prvič v polfinale svetovnega prvenstva!

Slovenija se je na svetovnem prvenstvu prebila med štiri najboljše ekipe, potem ko je Ukrajino premagala s 3:1. Po gladko izgubljenem prvem nizu so se Slovenci sestavili, bili vse boljši pri sprejemu in bloku, niti sijajni ukrajinski servisi (7 asov, 20 napak; Slovenija 4 – 14) niso mogli več omajati njihove samozavesti. Slovenci so bili tudi v bloku malce slabši od tekmecev (7:9), vendar so v ključnih trenutkih odigrali zrelo in ob podpori spet sijajnega občinstva (Stožice so bile seveda razprodane) unovčili izkušnje. Naredili so tudi precej manj lastnih napak (21) kot tekmeci (33).

Grega Ropret je zelo uspešno razigraval soigralce, po tekmi pa se družil z najbližjimi. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Grega Ropret je zelo uspešno razigraval soigralce, po tekmi pa se družil z najbližjimi. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Ekipna igra prinesla uspeh
"Težka tekma. Ukrajina je tekmo začela odlično, pritisnili so s servisi, bili odlični v blok-obrambi. Mi smo imeli težave v napadu, nismo znali zaključiti točk. Zmagali smo zaradi ekipne igre, iz niza v niz smo dvigovali napadalno učinkovitost. Vse bolj smo tudi pritiskali pri servisu," je povedal korektor Tonček Štern, ki je začel tekmo, nato prepustil mesto Roku Možiču, a se še vrnil in se v tej vlogi odlično znašel, še posebej pri servisu ob koncu tretjega niza. Misli seveda počasi že uhajajo k sobotnemu polfinalu in Italiji. Je za Šterna Italija ugodnejši nasprotnik kot Francija? "Če hočeš v finale, moraš premagati kogar koli."

Korektor Tonček Štern je začel tekmo, svoje najboljše poteza pa prihranil za trenutke, ko je spet zamenjal Roka Možiča. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Korektor Tonček Štern je začel tekmo, svoje najboljše poteza pa prihranil za trenutke, ko je spet zamenjal Roka Možiča. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Ukrajincev pritisk Stožic ni zmedel
Podobno kot v osmini finala je selektor Cretu z menjavami dvignil ritem igre. Na mestu podajalca se je izkazal Gregor Ropret: "Selektor se vedno lahko zanese name. Na srečo je menjave spet opravil v pravem času, tudi Rok je poskrbel za super poživitev. Ne vem, kaj je bilo v prvem nizu. Kot da smo pričakovali, da bodo Ukrajinci kar klecnili pod pritiskom Stožic. Odigrali so fantastično tekmo. K sreči smo hitro ugotovili, da nam nič ne bo podarjeno. Stopili smo skupaj, v drugem nizu zdržali napeto končnico. V naslednjih dveh pa smo jih imeli pod nadzorom, čeprav smo na koncu po neverjetni seriji Olega Plotnickega trepetali."

Nihče ne želi biti četrti
Ko so se v četrtem nizu Ukrajinci s štirimi zaporednimi točkami približali na 24:23, je odločilno točko prispeval Rok Možič: "Vemo, kakšna je moja vloga. Ko kaj ne gre po načrtih, sem vedno pripravljen. Ukrajina je bila vrhunska, od začetka motivirana. Ne da smo pričakovali lahko tekmo, a vendarle je Ukrajina na papirju lažja kot Francija ali Italija. Drugi niz je bil prelomen, Stožice so pomagale, brez njih preobrat ne bi bil mogoč. Smo v polfinalu, a tu se ne bomo ustavili. Četrto mesto je seveda vrhunski rezultat, a gremo do konca, priložnost je res lepa."

Saj ne moremo dojeti. Kakšno vzdušje, kakšna publika! Kako smo igrali! Ponosen sem, res smo prava ekipa. In nismo rekli še zadnje besede!

Jan Kozamernik

Čustveno srečanje z ženo Urško
Zelo zgovoren je bil pred novinarji Jan Kozamernik. Tudi čustven: "Čas je za veselje. Ko sem šel do svoje žene, je bilo zelo emocionalno. Tudi jaz sem imel solzne oči. Fenomenalno, kam smo se uvrstili in kaj nas še čaka. Saj ne moremo dojeti. Kakšno vzdušje, kakšno občinstvo! Kako smo igrali! Ponosen sem, res smo prava ekipa. In nismo rekli še zadnje besede! Ničesar še nismo naredili. Res je, smo v polfinalu, ampak želimo si več! Z Italijani imamo neporavnane račune. V to tekmo je treba z mirno glavo, s fokusom, niz za nizom. Borili se bomo in gotovo bomo spet pokazali fantastično igro."

V Stožicah je bila tudi ženska reprezentanca Slovenije, ki je popoldne premagala Azerbajdžan in se zanesljivo uvrstila na EP 2023. Foto: MMC RTV SLO
V Stožicah je bila tudi ženska reprezentanca Slovenije, ki je popoldne premagala Azerbajdžan in se zanesljivo uvrstila na EP 2023. Foto: MMC RTV SLO

Tako se zmaguje v odbojki!
Kozamernik priznava, da ga je prvi niz presenetil: "Odpihnili so nas. Tudi začetek drugega niza ni bil pravi. Morali smo umiriti glave, iti točko za točko. Prišli smo na pravo raven in s pomočjo občinstva nam je steklo. Tako se dobiva v odbojki, tako se pripravi preobrat, sijajno smo unovčili izkušnje. Ves četrti niz sem poudarjal, da bo treba igrati za vsako točko. Ni konec, ohranili smo mirne glave ne glede na te bombe na servisu." Slovenski bloker, ki je prispeval 9 točk (3 iz bloka), je kar 23-krat serviral: "Morda kdo podcenjuje moj servis, a vedno grem na servis zato, da naredim razliko in tekmeca postavim v nelagoden položaj."

Zabavajo naj se Ukrajinci
Kako pa je Kozamernik videl začetni udarec Olega Plotnickega, najboljšega serverja letošnjega SP-ja? "Slovi po tem, da nima filtra. Če je točka pomembna ali ne, vedno gre na polno. Kapo dol, ti servisi so Ukrajini skoraj prinesli preobrat, a v odbojki nikoli ne zmaga posameznik, ampak ekipa." Kozamernik je še dodal, da takšne tekme vzamejo veliko energije, vendar se ni treba bati, da ne bi bili fantje v soboto spet popolnoma pripravljeni, saj nihče ne zganja evforije. O kakšni zabavi danes zvečer tudi ni govora: "Na zabavo gredo lahko Ukrajinci, mi si tega ne bomo privoščili. Nobenega proslavljanja ne bo."

Rok Možič. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rok Možič. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

V Katovice po medaljo
Klemen Čebulj, s 23 točkami najučinkovitejši pri Slovencih, je prav tako pohvalil odličen začetni udarec nasprotnikov: "Ukrajinci so zares dobro servirali, praktično so igrali brez napake na servisu in v bloku. Mi smo po drugi strani tekmo začeli v krču, ampak smo se potem le sprostili in zaigrali bolje. Na koncu smo sicer nekoliko popustili, a ko je bilo treba, smo se zbrali. Rad bi se zahvalil celi Sloveniji, da se je ponovno združila in dihala z nami. Na Poljsko gremo zato, da nekaj prinesemo domov."

Možič: Ne mislimo se tu ustaviti, gremo do konca

"Ena najlepših izkušenj v karieri"
Tine Urnaut je na vprašanje, ali so Slovenci čutili kaj pritiska, povedal, da je lepo igrati pod pritiskom. "Če pritiska ne bi bilo, bi bile Stožice prazne. To, kar se je tu dogajalo, je nekaj neverjetnega. Želel bi si, da bi vsi športniki to izkusili, zame je to ena najlepših izkušenj v karieri." Kako pa je kapetan videl ukrajinsko premoč v prvem nizu? "Spravili so nas v težave. Niso nas ravno presenetili, je pa to ekipa, proti kateri v zadnjih letih nismo igrali, tako da so bili uganka. Vrhunsko so igrali, predvsem so odlično servirali. Imajo tudi fizične igralce, ki so bili odlični v blokobrambi. Ne vem, ali smo proti kateri ekipi dobili toliko blokov."

Alen Šket in Jevgenij Kisiljuk, nekoč soigralca v Mariboru. Foto: MMC.
Alen Šket in Jevgenij Kisiljuk, nekoč soigralca v Mariboru. Foto: MMC.

Lanski poraz v finalu EP-ja še ni pozabljen
V soboto ob 18. uri bo Slovenija v Katovicah v polfinalu igrala z Italijo, ki je Slovenijo lani – prav v Katovicah – ustavila v finalu evropskega prvenstva. "Italijani so gotovo favoriti, danes so premagali olimpijske prvake Francoze. Gotovo se bomo borili za vsako žogo in pustili srce na igrišču," pravi Urnaut, Čebulj (dosegel je tudi tri ase, z enim od njih je končal tretji niz) pa dodaja: "Najprej moramo analizirati, kje smo danes delali napake in kaj lahko naredimo bolje. Z mirnimi glavami se moramo pripraviti nanje. Dobro vemo, kaj se je lani zgodilo v Katovicah."