Prvi dan končnih veslaških bojev so bili najuspešnejši Avstralci, a zelo so se izkazali tudi Nizozemci z zlatom, dvema srebroma in bronom. Foto: Reuters
Prvi dan končnih veslaških bojev so bili najuspešnejši Avstralci, a zelo so se izkazali tudi Nizozemci z zlatom, dvema srebroma in bronom. Foto: Reuters

Prve veslaške medalje bi morali podeliti sicer že v torek, a so zaradi napovedanega tajfuna in poslabšanja vremena za en dan zamaknili tekmovanja na prizorišču Sea Forest Waterway v Tokijskem zalivu.

Prvo zlato sta odnesli mladi 22-letni romunski veslačici Ancuta Bodnar in Simona Radis, ki sta prepričljivo prehiteli posadki iz Nove Zelandije in Nizozemske.

Dvojni dvojec, ženske
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Ancuta Bodnar/Simona RadisRomunija6:41,03
2Brooke Donaghue/Hannah OsborneNova Zelandija6:44,82
3Roos de Jong/Lisa ScheenaardNizozemska6:45,73

V moškem dvojnem dvojcu sta francoska veslača Hugo Boucheron in Matthieu Androdias za vsega 20 stotink prehitela nizozemski čoln z Melvinom Twellaarjem in Stefom Broeninkom. S tretjim mestom sta se morala zadovoljiti Kitajca Džiju Lju in Ljang Džang, ki sta vodila po polovici proge.

Dvojni dvojec, moški
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Hugo Boucheron/Matthieu AndrodiasFrancija6:00,33
2Melvin Twellaar/Stef BroeninkNizozemska6:00,53
3Džiju Lju/Ljang DžangKitajska6:03,63

To je bil prvi izgubljeni fotofiniš za Nizozemce, takoj je sledil še drugi v ženskem četvercu brez krmarja. Avstralke Rosie Popa, Lucy Stephan, Annabelle McIntyre in Jessica Morrison so bile v disciplini, ki se je v Tokiu vrnila na spored olimpijskih iger po skoraj 30 letih odsotnosti, favoritke za zmago. Vodile so vse od starta do cilja, čeprav so se jim Nizozemke proti koncu tesno približale – zmanjkalo jim je 34 stotink.

Četverec brez krmarja, ženske
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1AvstralijaAvstralija6:15,37
2NizozemskaNizozemska6:15,71
3IrskaIrska6:20,46

Avstralski veslači Alexander Purnell, Spencer Turrin, Jack Hargreaves in Alexander Hill so prekinili niz britanskih zmag v četvercu brez krmarja. Romunski čoln je osvojil drugo mesto, bronasta medalja pa gre v Italijo.

Britancem prvič v dveh desetletjih in nizu petih zmag ni uspelo osvojiti zlate medalje. Na koncu so se morali zadovoljiti s četrtim mestom, potem ko so v finišu celo zapeljali s svoje proge skorajda v italijanski čoln.

Četverec brez krmarja, moški
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1AvstralijaAvstralija5:42,76
2RomunijaRomunija5:43,13
3ItalijaItalija5:43,60

Rojake je nato le potolažil dvojni četverec Nizozemske, ki pa je z zadostno prednostjo ugnal vse, da so lahko takoj začeli slaviti sploh prvo letošnjih iger, potem ko so v prejšnjih dneh oranžni doživeli kar nekaj razočaranj. Veslači Lucas Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten in Koen Metsemakers so ob tem postavili tudi nov svetovni rekord.

Dvojni četverec, moški
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1NizozemskaNizozemska5:32,03
2Velika BritanijaVelika Britanija5:33,75
3AvstralijaAvstralija5:33,97

Kitajske veslačice Junšia Čen, Ling Džang, Jang Lju in Šjaotong Cui so poskrbele za prvo kitajsko zlato v veslanju po 2008 in domačih igrah v Pekingu.

Dvojni četverec, ženske
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1KitajskaKitajska6:05,13
2PoljskaPoljska6:11,36
3AvstraljaAvstralija6:12,08