Slovenija je Srbijo premagala s 27:24. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je Srbijo premagala s 27:24. Foto: www.alesfevzer.com

Srbska reprezentanca je namreč med treningom našla opremo, s katero bi se lahko nepooblaščeno snemalo njen trening. Tiskovni predstavnik EHF-a Thomas Schöneich je za STA pojasnil, da je odločitev o opominu po vloženi uradni srbski pritožbi in pojasnila slovenskega tabora, v katerem je ta zanikal snemanje, sprejelo vodstvo turnirja EHF. "Po pregledu pritožbe in pojasnila slovenske zveze je vodstvo turnirja slovenski zvezi izdalo opomin, saj bi lahko dogajanje, ne glede na uradno pojasnilo Slovenije, vrglo senco dvoma na naš šport," je povedal Schöneich.

Sorodna novica Srbski tabor slovenskega obtožil snemanja treninga; Slovenke ogorčene

Obtožbe o domnevnem snemanju treninga Srbkinj je sprožila predsednica srbske zveze Milena Delić, ki je že pred uradno pritožbo Srbije na Facebooku objavila fotografije ponedeljkovega treninga Srbkinj v dvorani Tri lilije v Laškem, s katerih naj bi bilo razvidno, da nekdo skrivaj snema dogajanje v dvorani. Na objavljenih fotografijah je vidna kartonska škatla z izrezanimi odprtinami, v njej pa nastavljena tablica in mobilni telefon. Srbski mediji so se zaradi tega po tekmi na dolgo razpisali o "škandalu" iz Laškega.

Slovenski tabor je v sredo javno odločno zanikal obtožbe, da bi snemal trening srbske izbrane vrste, lokalni organizacijski odbor in Rokometna zveza Slovenije (RZS) pa sta v skupni izjavi za javnost pojasnili prisotnost tablice in telefona v dvorani, kjer so potekali treningi. Zapisali sta, da je bila oprema tam zaradi rojstnodnevnega slavja ene od reprezentantk, ki so ga njene soigralke želele posneti.

"Po prejemu pritožbe je stekla interna preiskava EHF-ja, da se nemudoma razjasnijo okoliščine, lokalni organizator pa je bil pozvan tudi k izjavi v povezavi z okoliščinami. Vsem, ki so zaradi tega neljubega dogodka bili morda prizadeti, se v imenu celotnega organizacijskega odbora EHF EURO 2022 in RZS iskreno opravičujemo. RZS in organizacijski odbor EHF Euro 2022 sta vedno in bosta tudi v prihodnje močno zagovarjala transparentnost, poštenost in visoke etične standarde ter ničelno toleranco do vseh nepoštenih praks v športu," sta pojasnili organizacijski odbor in RZS.

Na slovensko opravičilo se sklicuje tudi EHF. Kot je pojasnil Schöneich, so v postopku dobili javno opravičilo, ki ga je slovenska zveza javno objavila, dodatno pa se je po njegovih navedbah slovenska zveza opravičila tudi srbskim kolegom. S tem je na tej točki zadeva zaključena, je še dodal predstavnik EHF.