Slovenske rokometašice so po 18 letih znova napredovale v drugi del. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske rokometašice so po 18 letih znova napredovale v drugi del. Foto: www.alesfevzer.com

V glavni del tekmovanja, v katerem se bodo v Ljubljani pomerile z Norveško, Madžarsko in Hrvaško, prenašajo dve točki. Iz novoustanovljene šestčlanske skupine se v polfinale uvrstita dve najboljši reprezentanci.

Slovenke so si zmago priigrale v drugem polčasu, v katerem so nasprotnicam dovolile le devet golov. V prvem delu je vseskozi vodila Srbija, največ za štiri gole. Prvo vodstvo so si Slovenke priigrale šele po dveh tretjinah tekme, ko so stisnile v obrambi, in ga nato niso več izpustile iz rok. V zaključku se je predvsem zaradi igralke tekme Elisabeth Omoregie in 22-letne Tije Gomilar Zickero naskok povišal celo na pet golov.

Odločilne minute tekme Slovenija – Srbija za vodstvo s +3

V slovenski izbrani vrsti je bila najučinkovitejša Omoregie s šestimi goli, Ana Gros jih je prispevala pet, Gomilar Zickero pa štiri.

Začetek tekme je bil nervozen na obeh straneh. V prvih šestih minutah sta padla le dva gola, izid pa je bil izenačen vse do 10. minute (4:4). Druga tretjina prvega dela je pripadla Srbiji, ki je v 18. minuti povedla z 11:7. Škripala je predvsem slovenska igra v obrambi, ki so jo gostje zlahka prebijale. Amra Pandžić, ki je v vratih zamenjala nerazpoloženo Branko Zec, je poskrbela za nekaj obramb in Slovenija je v 28. minuti izenačila na 13. Imela je napad za prvo vodstvo na tekmi, vendar ga ni izkoristila. Zaključek je znova pripadel Srbiji, ki je na odmor odšla z dvema goloma prednosti (15:13).

Slovenke so premagale Srbijo na velikih tekmovanjih prvič na zadnjih petih tekmah. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so premagale Srbijo na velikih tekmovanjih prvič na zadnjih petih tekmah. Foto: www.alesfevzer.com

V drugi del so Slovenke krenile precej odločneje. V 37. minuti so izenačile na 16, dve minuti pozneje pa z golom Gros prvič na tekmi povedle. Srbija je v uvodnih desetih minutah drugega polčasa dosegla le gol in Slovenija je vodila z 18:16. Prednost dveh golov je Slovenija prenesla v zadnjo četrtino srečanja. Moment je ostal na slovenski strani. Fanatična obramba je dajala dividende in v 53. minuti so varovanke Dragana Adžića prvič vodile za tri gole (24:21). Ko je v 57. minuti svoj četrti gol dosegla odlična Gomilar Zickero in vodstvo povišala na 27:22, je bilo jasno, da bodo Slovenke napredovale v boje v Stožicah.

Prvo tekmo bodo odigrale v četrtek. Nasprotnik bo Hrvaška.

SPORED DRUGEGA DELA

Adžić: Ključen je bil večji izbor igralk

IZJAVE PO TEKMI

Ana Gros: V prvem polčasu smo bile malce nervozne zaradi pomembnosti tekme. V drugem delu dvoboja smo se le zbrale, izdatno pomoč smo imele v občinstvu, ki je veliko pripomoglo k današnji zmagi. Ponosna sem na ekipo, med tekmo smo se držale dogovorov iz garderobe in se dvignile po visokem porazu proti Švedinjam. To je tisto, kar najbolj šteje. Gremo naprej.

Amra Pandžić: Na tekmo s Srbkinjami smo se temeljito pripravljale že lep čas. Vedele smo, da nas čaka zahtevna in težka tekma, kjer bodo odločali detajli in čim manjše število napak. Veseli me, da smo se med tekmo pobrale po zaostanku štirih golov. V pravem trenutku smo stopile skupaj in dokazale, da smo prava ekipa.

Pogovora z Elizabeth Omoregie in Tamaro Mavsar po zmagi nad Srbijo

Tija Gomilar Zickero: Res je, da sem v prelomnih trenutkih dvoboja dosegla gole, a 'krila' so mi dale soigralke. One so vse naredile, jaz pa sem akcije samo zaključevala. Mojo današnjo vlogo bo na naslednjih tekmah prevzela druga igralka. Občinstvo nas je na današnji tekmi vseskozi spodbujalo, bili so naša osma igralka na igrišču.

Nina Žabjek: Ti tako imenovani balkanski derbiji so vedno nabiti s čustvi, takšen je bil tudi v Celju. V uvodu smo bile zadržane, a je naša igra v nadaljevanju stekla. Naša borbenost in energija med celotno tekmo sta bili poplačani.

Uroš Bregar, selektor Srbije: V prvem polčasu smo prikazali zelo dobro predstavo, v drugem pa nam je zmanjkalo moči. Na letošnji turnir smo prišli brez nekaterih igralk, na današnji tekmi pa z izjemo uvodne postave nisem imel pravih zamenjav. Slovenija je po obrambah Amre Pandžić v drugem polčasu dobila veter v jadra, njena zmaga je zaslužena.


EP 2022 – SKUPINA B, Celje

SLOVENIJA – SRBIJA 27:24 (13:15)

Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič, Gros 5, Omoregie 6, Žabjek, Stanko 2, Mavsar 2 (2), Ljepoja 3, Zulić 2, Varagić 2, Lazović, Svetik, Gomilar Zickero 4, E. Abina 1.

Srbija: Risović, Graovac, Radoslavljević 6, Majkić 1, Bogojević, Lavko 2, Cetković, Nuković, Janjušević 3, Kojić 2, Stamenić, Lovrić, Bojičić, Stoiljković 4, Liščević 4, Petrović 1.

Statistika tekme Foto: MMC RTV SLO
Statistika tekme Foto: MMC RTV SLO

DANSKA – ŠVEDSKA 25:23 (13:5)

Lestvica:

ŠVEDSKA            3  2 0 1   15  4 
DANSKA             3  2 0 1   13  4 
SLOVENIJA          3  2 0 1   -6  4 
SRBIJA             3  0 0 3  -22  0 

SKUPINA A, Ljubljana

HRVAŠKA – ŠVICA 26:26 (14:12)

NORVEŠKA – MADŽARSKA 32:22 (14:12)

Vrstni red: Norveška 6, Hrvaška 3, Madžarska 2, Švica 1 točka.

Slovenke v drugem polčasu do preobrata in zmage
Ana Gros: Bili smo zelo živčni, a neverjetno sem ponosna na našo ekipo