Foto: Reuters
Foto: Reuters

Začetek tekme je bil izenačen, Francozi so v 12. minuti povedli s 6:4. Svetovni prvaki so nato stopili na plin, v petih minutah so dosegli pet zaporednih golov, v obrambi so popolnoma odrezali igralce v modrem in sredi polčasa povedli z 9:6. Vratar Emil Nielsen je zaustavil številne strele in soigralcem omogočal protinapade, ki pa jih niso izkoriščali.

Emil Nielsen je samo v prvem polčasu zaustavil 11 strelov. Foto: Reuters
Emil Nielsen je samo v prvem polčasu zaustavil 11 strelov. Foto: Reuters

Danci niso nadgradili izjemnega polčasa Nielsena
Francozi so s tremi zaporednimi goli izenačili na 9:9 in do konca polčasa nobena reprezentanca ni več povedla z več kot golom prednosti. Na odmor sta tako odšli poravnani na 14:14. Bolj so lahko razočarani Danci, saj je Nielsen zaustavil kar 11 strelov (na drugi strani Samir Bellahcene le pet), a njegovi soigralci tega niso znali nadgraditi. V tem delu tekme je bil najbolj razpoložen Danec Mathias Gidsel s štirimi goli.

Francozi so se ves čas vračali
Drugi polčas se je začel podobno, igralci v rdečem so začeli s tremi zaporednimi goli, s katerimi so ušli na 17:14. Francozi so ves čas grizli in niso pustili tekmecem, da bi preveč ušli, razlika je bila ves čas minimalna, povsem ob koncu so se približali in pet minut pred koncem prvič v drugem polčasu povedli prek Kentina Maheja (25:24). Dance sta v vodstvo znova vrnila Gidsel (sedem golov v rednem delu) in Mikkel Hansen (osem golov), podaljšek pa je izsilil Ludovic Fabregas, ki je zadel 27 sekund pred koncem rednega dela. Danci so imeli zadnji napad, a si niso pripravili pravega strela. Nielsen je v drugem polčasu ubranil samo še štiri strele.

Zadnji dve minuti finala rokometnega EP-ja med Francijo in Dansko

Odločilna gola Mema
Tudi v podaljšku so prvi zadeli Danci, ki so povedli z 28:27 in 29:28, za Francijo je v zadnjih sekundah prvega podaljška za 29:29 zadel Ludovic Fabregas. Odločitev je nato padla na začetku drugega polčasa, ko je dvakrat zapored zadel Dika Mem. Neverjetna zgodba – Mem je namreč prvih pet strelov na tekmi poslal mimo danskih vrat, z goloma v 66. in 67. minuti pa je odprl vrata do četrtega francoskega zlata na evropskih prvenstvih.

Palicka Švedski zagotovil bron in OI

V Kölnu se je pred finalom odigrala vroča tekma za bronasto medaljo med gostiteljico Nemčijo in Švedsko, ki je s 31:33 izgubila proti severnjakom. Ob odličju je bila v igri neposredna uvrstitev na olimpijske igre v Parizu, saj so bili Francozi kot gostitelji in Danci kot svetovni prvaki že uvrščeni na glavni turnir olimpijade.

Švedi so ves čas vodili, tudi za šest golov, a vztrajni Nemci so se v končnici približali zgolj na gol zaostanka. A v švedska vrata se je vrnil Andresa Palicka, ki je z 19 obrambami preprečil vrnitev Nemčije in zagotovil Švedski novo odličje z evropskih prvenstev in olimpijski nastop v Parizu.

Slovenci šesti, marca za OI, maja za SP

Sorodna novica Rokometaši za OI proti Španiji, Braziliji in Bahrajnu, za SP pa proti Švici

Na letošnjem turnirju so vidno vlogo imeli tudi slovenski rokometaši, ki so po petkovem porazu proti Madžarom z 22:23 osvojili šesto mesto. Slovenija je tako potrdila nastop na olimpijskih kvalifikacijah, kjer varovance Uroša Zormana med 14. in 17. marcem čakajo v skupini 1 soočenja s Španijo, Bahrajnom in Brazilijo. Nastop v Parizu 2024 si priigrata najboljši dve reprezentanci, gostitelj turnirja pa še ni znan. Zatem Slovence v maju čaka še kvalifikacijski dvoboj za nastop na naslednjem svetovnem prvenstvu proti Švicarjem.


EP V ROKOMETU 2024

FINALE:
FRANCIJA − Danska 33:31 (27:27; 14:14) - po podaljšku
Fabregas 8, Remili 5; Hansen 9, Gidsel 5.

ZA TRETJE MESTO:
ŠVEDSKA − Nemčija 33:31 (17:12)
Claar 8, Karlsson 7, 19 obramb Palicke; Uscins 8, Golla in Mertens po 4.

Francozi slavili po podaljšku