27-letni Blaž Janc je na 96 nastopih za reprezentanco dosegel 344 golov. Foto: EPA
27-letni Blaž Janc je na 96 nastopih za reprezentanco dosegel 344 golov. Foto: EPA

Desnokrilnega igralca Barcelone so začele bolečine v hrbtu mučiti v drugi polovici prejšnjega meseca. Kot del rehabilitacijskega procesa je v zadnjem obdobju znova zaigral na nekaterih tekmah, a zgolj po nekaj minut.

Vrnitev v domovino je izkoristil za dodaten pregled, ki je potrdil prvotno diagnozo iz Barcelone. Ta je razkrila poškodbo ledvenega vretenca, ki je sprožila tudi pojemanje mišične moči v levi nogi.

Po pogovoru z reprezentančnim zdravnikom in selektorjem Urošem Zormanom so sklenili, da ga na evropskem prvenstvu ne bo.

Janc ostal brez pomembnega turnirja

"Igranje za slovensko reprezentanco mi vedno predstavlja neizmerno veselje in čast, zato me neizmerno žalosti, da bom EP prisiljen spremljati zgolj kot gledalec. Ko je pod vprašajem zdravje, stvari ne gre prehitevati, čeprav srce želi drugače. Iskreno bi se rad zahvalil reprezentančnemu zdravniku Sašu Djuriću, ki je organiziral dodatne preiskave, obenem pa se njemu in vodstvu reprezentance najlepše zahvalil za razumevanje in podporo," je dejal Janc.

Selektor Uroš Zorman je dejal, da je Janc nedvomno eden ključnih reprezentantov. "Diagnoza se je izkazala za takšno, kot se je. Pri tem, žal, ne moremo ničesar, zdravje pa mora vedno biti na prvem mestu. Blaž potrebuje postopno obremenitev, ki nikakor ne sme biti prehitra, sicer se stanje hitro lahko še poslabša. Verjamem, da bo na koncu vse v najlepšem redu in da bo z nami znova pri naslednjih izzivih, ki bodo sledili EP-ju," je povedal Zorman.

Na njegovem igralnem mestu za EP ostajata Gašper Marguč in Domen Novak.

Evropsko prvenstvo se bo začelo 10. januarja. Slovenija igra v skupini z Norveško, Poljsko in Ferskimi otoki. Prenosi bodo na TV SLO 2 in MMC-ju.