Aleks Vlah, debitant na velikih tekmovanjih, je v predtekmovanju (na treh tekmah) dosegel 19 golov in je glavno slovensko orožje v napadu. Foto: EPA
Aleks Vlah, debitant na velikih tekmovanjih, je v predtekmovanju (na treh tekmah) dosegel 19 golov in je glavno slovensko orožje v napadu. Foto: EPA

Slovenija je v Katovicah rutinirano premagala Savdsko Arabijo, nato nepričakovano visoko odpravila gostitelje Poljake, na koncu pa se kar dobro kosala z olimpijskimi prvaki Francozi in si privoščila zmeren poraz s štirimi goli razlike. V glavni del tekmovanja, kjer bodo njeni tekmeci Črna gora, Španija in Iran, bo odnesla dve točki in se bo poskušala prebiti v četrtfinale. Po predtekmovanju svetovnega rokometnega prvenstva smo za analizo prosili nekdanjega selektorja Toneta Tislja.

Slovenska obramba je svoje delo odlično opravila na tekmi proti Poljski, precej slabše pa proti Francozom. Manjkal je Borut Mačkovšek (levo), ki ima nekaj težav s kolenom in je raje počival. Foto: AP
Slovenska obramba je svoje delo odlično opravila na tekmi proti Poljski, precej slabše pa proti Francozom. Manjkal je Borut Mačkovšek (levo), ki ima nekaj težav s kolenom in je raje počival. Foto: AP

Pomembno vlogo igra Boris Denić
"Prvi del turnirja lahko ocenim kot zelo dober. Po kalvarijah na SP-ju 2021 Egiptu, EP-ju na Madžarskem in kvalifikacijah za SP 2023 je napredek opazen. Ekipa je pametno sestavljena in veliko bolj homogena. Pomembno vlogo v strokovnem štabu igra Boris Denič, ki ima neprimerno več izkušenj kot preostali v strokovni ekipi. O njem se ne govori veliko. Že kot selektor je imel dobre izide, predvsem na začetku je reprezentanca pod njegovim vodstvom igrala najhitrejši in najmodernejši rokomet. Predvsem v obrambi je opazen napredek, veliko agresivneje po globini igrata dvojka in petica. Vseeno presežka še ni bilo, Slovenci so naredili le tisto, kar je bilo treba. Če želijo kaj več, bo treba premagati Španijo. Ta tekma bo verjetno odločala o četrtfinalu, če bodo fantje seveda upravičili vlogo favorita na tekmah s Črno goro in Iranom," je povedal Tiselj.

Bolje je, da je Mačkovšek počival, tudi z njim bi tekmo s Francijo težko dobili. Opaziti je bilo, da nobena reprezentanca ni dala svojega maksimuma."

Tone Tiselj

Tudi z Mačkovškom bi proti Franciji izgubili
Slovenci so v Katovice pripotovali s precejšnjo mero negotovosti, a so hitro dokazali, da so upravičeno dobili povabilo Mednarodne rokometne zveze. "Proti Savdski Arabiji so odigrali rutinirano, predvsem v obrambi. Poljska je pomenila zrelostni izpit in Slovenija ga je opravila z odliko. Za Zormana je bilo to podobno, kot je bila zmaga Slovenije pod vodstvom Ljubomirja Vranješa na EP-ju na Švedskem, ko je padla Švedska. Tudi tokrat je bila ta zmaga zelo pomembna za samozavest, vseeno pa ne pozabimo, da je Poljska povprečna reprezentanca. Všeč mi je bil ta podpis ob igri z igralcem več, ko je bila Slovenija v napadu brez krožnega napadalca, hitri igralci pa so to izkoriščali. Francija je v vseh pogledih močnejša, Slovenija je to vedela in bolje je, da je Mačkovšek počival, tudi z njim bi tekmo težko dobili. Opaziti je bilo, da nobena reprezentanca ni dala svojega maksimuma," meni Tiselj.

Uroš Zorman je sestavil homogeno ekipo, veseli predvsem, da je opazna velika borbenost. Foto: EPA
Uroš Zorman je sestavil homogeno ekipo, veseli predvsem, da je opazna velika borbenost. Foto: EPA

Vlah glavno orožje v napadu
Taktična priprava na tekmece je na visoki ravni, ugotavlja Tiselj: "Strokovni štab je ugotovil, da so najslabši obrambni igralci tisti, ki igrajo na sredini obrambe, kar Slovenci izkoriščajo in prebijajo nasprotnikovo obrambo po sredini. Videli ste Poljake – bili so počasni. Tudi včeraj Luka Karabatić proti hitrim slovenskim igralcem ni imel možnosti. A če se bo Sloveniji uspelo prebiti v izločilne boje, bo proti skandinavskim ekipam ali Egiptu druga zgodba, saj imajo te ekipe hitre in gibljive igralce."

Med izbranci Uroša Zormana je kar nekaj novincev. Po mnenju Toneta Tislja so opravičili zaupanje: "Sploh Aleks Vlah, ki je v tem trenutku v napadu naše glavno orožje. Ponavljam, v napadu, kajti v obrambi ne igra. Rok Ovniček je proti Poljski odigral zelo pomembno vlogo, z Vlahom sta učinkovitejša kot na primer Mačkovšek in Bombač. Tudi Mazej in Žabić sta izkoristila svojo priložnost." Domen Makuc? "Niti pri Celju niti v mladinski reprezentanci se ni tako profiliral, kot smo pričakovali. Igra za Barcelono, moral bi biti lider, a v tem trenutku se Vlah in Ovniček kažeta kot boljša izbira." Zanimivo je bilo videti tudi kombinacijo s sedmimi igralci v polju kot nekakšen podaljšan protinapad.

Občutek imam, da naši rokometaši ob odhodu v tujino ne napredujejo. Vlah je ta trenutek neprimerno močnejši od Makuca.

Tone Tiselj

Odhodi v tujino ne prinesejo napredka
Je mar z odhodom v Barcelono Makuc zastal v razvoju, saj tam ne dobiva veliko priložnosti? "Občutek imam, da naši rokometaši ob odhodu v tujino ne napredujejo. Vlah je ta trenutek neprimerno močnejši od Makuca. Vztrajam tudi, da bi moral biti Blaž Janc lider te reprezentance. Je zrel, umirjen, kakovosten. Zdi se mi, da niti Makuc niti Janc v Barceloni ne igrata bolje, kot sta v Celju. Janc je takrat igral 60 minut, tudi pri selektorju Vujoviću je dobival veliko priložnosti, potem pa je prišel v ta španski model, kjer trenerji igralce menjavajo na 15 minut. V reprezentanci se je potem malce izgubil, pri Vranješu kar naenkrat ni bil več prvi izbor na desnem krilu. Je pa Barcelona seveda rokometni vrh. Ekipa, ki osvaja lovorike, in mesto, ki zagotavlja najvišjo kakovost življenja."

Tone Tiselj je Slovenijo leta 2004 na domačem evropskem prvenstvu popeljal do srebrne medalje. Foto: www.alesfevzer.com
Tone Tiselj je Slovenijo leta 2004 na domačem evropskem prvenstvu popeljal do srebrne medalje. Foto: www.alesfevzer.com

Egipt bi se lahko vmešal v boj za medalje
Za podvig in preboj v četrtfinale bi morala torej Slovenija v drugem delu nanizati tri zmage in odpraviti tudi favorizirano Španijo. "Lahko pa nam malce pomagajo tudi Poljaki. Naj kakšno tekmo odigrajo fenomalno in na primer premagajo Špance!" In kako Tiselj ocenjuje moč Španije? "Reprezentance ne pomlajuje na silo. Nekateri nosilci sicer ne igrajo več (Morros, Sarmiento, Garcia, Robledo, Gurbindo), imajo pa še vedno nekaj izkušenih mož, ki so že krepko čez 30. A v splošnem nobena reprezentanca na letošnjem SP-ju, morda je izjema le Danska, ni takšna velesila, kot so bili včasih Rusi, Švedi, Francozi, tudi Hrvatje. Bi pa omenil še Egipt. Lahko pride tudi do finala, potem ko je na domačem svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v četrtfinalu po sedemmetrovkah nesrečno izgubil z Dansko. Da so z 31:22 premagali Hrvaško, je bolj dokaz njihove odlične igre kot pa tega, da bi bila Hrvaška slaba. Selektor Roberto Garcia Parrondo je opravil izjemno delo."