Foto: Reuters
Foto: Reuters

Končna uvrstitev izbrancev slovenskega selektorja Uroša Zormana bo znana šele po ponedeljkovih tekmah zadnjega kroga v skupinah III in IV. Najresnejši slovenski protikandidati za vsaj deseto mesto na letošnjem turnirju so Portugalci, Islandci in Madžari iz skupine II, Nizozemci in Srbi iz skupine III ter Hrvati in Bahrajnčani iz skupine IV.

V skupinah III in IV bosta danes in v ponedeljek na sporedu še dva kroga, tako da je na voljo še ogromno število točk za tako želeno deseto mesto, ki na letošnjem mundialu še prinaša olimpijske kvalifikacije. Nastop med osem so si že izborili Švedska, Španija in Francija, ta pa ima že zagotovljen nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Sorodna novica Zorman po porazu s Španijo: Sodniški kriterij ni bil isti

Slovenija bi v primeru zmage nad Črno goro glavni del tekmovanja v skupini I končala s šestimi točkami, a ima zaradi visokih zmag nad Poljsko in Iranom izrazito visoko razliko v danih in prejetih golih. Pred njeno nedeljsko zadnjo tekmo na letošnjem SP-ju znaša +17, kar je lahko v primeru enakega števila točk s svojimi neposrednimi tekmeci za preboj na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre v francoski prestolnici na koncu tudi odločilnega pomena.

"Težka noč, slabo se je spalo"
Slovenski rokometaši so priznali, da je za njimi žalostna in dolga noč, po bolečem porazu s Španci pa je njihov edini cilj zmaga nad Črnogorci. Na njunem zadnjem dvoboju na lanskem evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem so proti njim doživeli bridek poraz v Debrecenu in ostali brez glavnega dela tekmovanja, s Črnogorci pa se bodo v prvi polovici marca dvakrat pomerili še v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji 2024.

"Težek dan je za nami. Kljub temu bomo v nedeljo naredili vse, da strnemo svoje vrste in se z zmago poslovimo od svetovnega prvenstva. Pred nami je nov izziv, še vedno imamo teoretične možnosti, da se uvrstimo v kvalifikacije za olimpijske igre. Naša glavna naloga je, da osvojimo novi dve točki, potem pa bomo videli, kaj nam bo prinesel naš točkovni izkupiček v končni razvrstitvi na letošnjem SP-ju," je pred zadnjo tekmo na medijskem dogodku v reprezentančnem hotelu v Krakovu dejal selektor Uroš Zorman.

Sorodna novica Španci v drugem polčasu zaprli vrata Slovencem v četrtfinale SP-ja

"Pretekla noč je bila težka, slabo se je spalo, vsaj pri meni je bilo tako," je v uvodu dejal Aleks Vlah, nato pa dodal: "V igri so olimpijske kvalifikacije, zato gremo na zmago. Čaka nas klasična balkanska zasedba, ki bo proti nam izjemno motivirana. Ne smemo si dovoliti, da bo njihova motivacija višja od naše. V tekmo moramo vstopiti 100-odstotno osredotočeni in se držati vseh dogovorov iz slačilnice."

"To tekmo moramo dobiti na lep ali grd način. Skupaj s svojimi soigralci bom naredil vse, da zmagamo s čim večjo razliko, tudi to bi lahko na koncu nagnilo tehtnico na našo stran v razvrstitvi za olimpijske kvalifikacije. O strategiji proti Črnogorcem je brezpredmetno govoriti, na tej tekmi moramo predvsem pokazati voljo in energijo," je dejal Rok Ovniček.

"Na lanskem evropskem prvenstvu in odločilni tekmi za preboj v glavni del smo proti Črnogorcem izgubili. Še vedno smo motivirani, v nedeljo bomo naredili vse, da zmagamo in osvojimo novi točki, ki bi nam lahko prinesli uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre," je pred nedeljsko tekmo dejal 203 cm visoki krožni napadalec Blaž Blagotinšek.

Slovenija in Črna gora se do zdaj še nista pomerili na svetovnih prvenstvih. Na dozdajšnjih petih tekmah na evropskih prvenstvih je v Sloveniji 2004, na Norveškem 2008 in Hrvaškem 2018 zmagala Slovenija, v Španiji 1996, ko je bila Črna gora sestavni del Jugoslavije, ter lani na Madžarskem in Slovaškem pa Črna gora.

Slovenci se želijo Črnogorcem oddolžiti za lanski poraz na evropskem prvenstvu

SKUPINA I, Krakov

Nedelja ob 15.30 (prenos TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA – ČRNA GORA

Ob 18.00:
ŠPANIJA – FRANCIJA

Ob 20.30:
IRAN – POLJSKA

Lestvica:               
FRANCIJA       4 4 0 0 +29 8 
ŠPANIJA       4 4 0 0 +27 8 
------------------------------------- 
SLOVENIJA      4 2 0 2 +17 4 
POLJSKA       4 1 0 3  -8 2 
ČRNA GORA      4 1 0 3 -20 2 
IRAN         4 0 0 4 -46 0