Slovenske rokometaše po petkovem obračunu proti Špancem v nedeljo čaka še tekma zadnjega kroga v glavnem delu tekmovanja proti Črnogorcem. V primeru petkovega poraza bo to njihova zadnja tekma na letošnjem prvenstvu, v nasprotnem primeru pa se bodo na njej borili za potrditev četrtfinala. Foto: EPA
Slovenske rokometaše po petkovem obračunu proti Špancem v nedeljo čaka še tekma zadnjega kroga v glavnem delu tekmovanja proti Črnogorcem. V primeru petkovega poraza bo to njihova zadnja tekma na letošnjem prvenstvu, v nasprotnem primeru pa se bodo na njej borili za potrditev četrtfinala. Foto: EPA

Obe tekmi bosta ob 15.30 v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju. Petkova zmaga nad Španijo, ki je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu bronasta, lani pa na evropskem srebrna, bi Slovenijo dodatno približala četrtfinalu, s čimer bi presegla vsa pričakovanja. Le največji optimisti so se namreč pred odhodom na Poljsko nadejali tako všečnih in kakovostnih predstav, kot so jih v dosedanjem delu turnirja v Katovicah in Krakovu prikazali varovanci Uroša Zormana.

Zorman: Uživam ob igrah varovancev

Tekmeca iz Savdske Arabije in Irana sta padla po rutinski predstavi, visokoleteče Poljake so ugnali pred 10.000 domačimi privrženci v dvorani Spodek, v zadnjem obračunu v skupinskem delu v Katovicah pa so za štiri gole izgubili proti šestkratnim svetovnim ter trikratnim olimpijskim in evropskim prvakom iz Francije. "Pred mesecem dni sta bili že tekmi proti Iranu in Savdski Arabiji za nas ključni, zdaj pa ..." je uvodoma dejal selektor.

"Po štirih tekmah na Poljskem so nekateri postali evforični, a zame je najbolj pomembno, da moji varovanci ostajajo z obema nogama na trdnih tleh. Uživam ob njihovih igrah, priča sem njihovemu garanju na treningih. Pridejo tudi trenutki, ko mi dvignejo pritisk, a to je sestavni del trenerskega posla. Potrebujemo čas za izboljšave v igri, a reprezentanca na tem turnirju kaže nov obraz in napreduje iz tekme v tekmo, tega sem najbolj vesel," je povedal Zorman.

Dolenec Španijo postavlja ob bok Francije in Danske

Kapetan Jure Dolenec je pred slabima dvema letoma zapustil Barcelono, kjer si je slačilnico delil tudi z dvema reprezentančnima kolegoma Blažem Jancem in Domnom Makucem. Foto: EPA
Kapetan Jure Dolenec je pred slabima dvema letoma zapustil Barcelono, kjer si je slačilnico delil tudi z dvema reprezentančnima kolegoma Blažem Jancem in Domnom Makucem. Foto: EPA

"Vsi dobro vemo, kdo in kaj so Španci v rokometu. Borili se bomo od prve minute, ničesar nimamo izgubiti. Dali bomo vse od sebe, pred nami je tekma za četrtfinale," je dodal nekdanji odlični organizator igre, ki ima tudi igralske izkušnje s španskim rokometom. V času igralske kariere je bil član Ademarja iz Leona in Ciudad Reala, po odhodu v strokovne rokometne vode pa tudi asistent španskemu strokovnjaku kirgiškega rodu Talantu Dušebajevu pri poljskem velikanu Kielce.

Velike priložnosti na letošnjem turnirju se po slabem reprezentančnem letu 2022 zavedajo tudi Zormanovi varovanci. Kapetan izbrane vrste Jure Dolenec je že pred časom dejal, da je na letošnjem svetovnem prvenstvu vsaka tekma zanj finalna. "Španija je v zadnjem obdobju naredila velike stvari na reprezentančni sceni, postavil bi jo ob bok Francije in Danske. Če se želimo uvrstiti v četrtfinale, potem moramo premagati eno od favoriziranih reprezentanc. Proti Franciji nam to ni uspelo, novo priložnost za to imamo proti Španiji. Na petkovi tekmi ne bomo odstopili od naše strategije. Španci so favoriti, a mi bomo dali vse od sebe," je odločno napovedal Škofjeločan, ki je bil med letoma 2017 in 2021 član slovite Barcelone.

Janc: Imamo skrite adute in proti Španiji je pravi čas, da jih razkrijemo

Janc: Identična zgodba kot proti Poljski

Od leta 2020 je v katalonski prestolnici Blaž Janc: "Tudi na tekmi proti gostiteljem v Katovicah smo morali zmagati, če smo hoteli kaj resnega narediti na turnirju, kar nam je tudi uspelo. V petek nas čaka identična zgodba. Če se želimo uvrstiti v četrtfinale, potem moramo premagati Špance. Na tekmi bomo vsi dali svoj maksimum. Prepričan sem, da se lahko kosamo s Španci."

Za najuspešnejši evropski klub igra tudi Domen Makunc, ki je bil s šestimi goli najboljši slovenski igralec proti Iranu: "Vemo, kaj prinaša tekma s Španijo. Za našega naslednjega tekmeca ne bi rekel, da je rokometna velesila, na vsakem turnirju pa se uvrsti med najboljših osem ali štiri. Španci igrajo dober rokomet, taktično so izjemno dobro podkovani, a verjamem v našega selektorja. Prepričan sem, da nas bo dobro pripravil, tako kot nas je na vseh dosedanjih tekmah na Poljskem."

Zorman se bo na dan tekme odločil za svojih 16 rokometašev, morda bosta med njimi tudi Matej Gaber in Grega Krečič, ki sta se pred dnevi pridružila soigralcem. Pred dvobojem je statistika z največjih tekmovanj krepko na strani Špancev. Slovenci so na 13 tekmah dosegli le eno zmago in neodločen izid ter doživeli 11 porazov. Na njunem zadnjem medsebojnem dvoboju na velikih tekmovanjih so v polfinalu EP-ja 2020 v Stockholmu klonili z 32:34, eno najslajših zmag nad njimi pa so dosegli na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre v Rio de Janeiru 2016, ko so v Malmöju zmagali s 24:21. Španija je na letošnjem prvenstvu v skupinskem delu premagala Črnogorce, Čilence in Irance, v drugem delu tekmovanja pa še Poljake.

Dolenec: Naredili smo velik korak naprej in gremo v odprt boj s Španci

Skupina I, petek ob 15.30 (prenos TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA – ŠPANIJA

Ob 18.00:
IRAN – FRANCIJA

Ob 20.30:
ČRNA GORA – POLJSKA

Lestvica:                            
FRANCIJA             3  3 0 0  +17  6
ŠPANIJA              3  3 0 0  +22  6
-------------------------------------
SLOVENIJA            3  2 0 1  +22  4
ČRNA GORA            3  1 0 2  -13  2
POLJSKA              3  0 0 3  -15  0
IRAN                 3  0 0 3  -33  0