Šest slovenskih skakalcev, ki se bodo v četrtek spopadli z Letalnico bratov Gorišek. Foto: BoBo
Šest slovenskih skakalcev, ki se bodo v četrtek spopadli z Letalnico bratov Gorišek. Foto: BoBo

Glavni trener slovenskih skakalcev je pred sezono kot enega izmed ciljev postavil tudi medaljo na domačem svetovnem prvenstvu v Planici, ki je bilo iz marca zaradi pandemije covida-19 prestavljeno na december. Selektorjevo napoved bodo skušali uresničiti Peter Prevc, Domen Prevc, Timi Zajc, Žiga Jelar, Bor Pavlovčič in Lanišek, ki je edini že neposredno uvrščen v ekipo za kvalifikacije. Namreč za nastop na tekmi se bodo lahko potegovali le štirje letalci iz vsake reprezentance – izjema je Norveška, ki jih bo zaradi branilca zlate medalje Daniela Andreja Tandeja imela pet –, kdo bo poleg Laniška še letel v kvalifikacijah (ob 16.00), pa bo Bertoncelj določil po četrtkovih serijah za trening, ki bosta ob 13.30 in 15.00.

Sorodna novica V dolini pod Poncami 70 cm novega snega; na preizkusu Kos 225 m

"Za četrtkov trening verjamem, da imamo šest dobrih letalcev. V torek smo opravili zadnji tehnični trening na 120-metrski skakalnici, kjer so bile v Planici otežene razmere. Zahvala OK-ju Planica, da nam je omogočil trening. Bilo pa je zahtevno, saj je močno snežilo. V takih razmerah je težko postavljati zalet. Videli smo nekaj dobrih in nekaj malce slabših skokov, a to nas v tem trenutku ne skrbi. Pomembno je, da smo testirali opremo, da se bodo fantje že takoj odločili za tisto pravo. Popoldne smo naredili še kondicijski trening. V sredo je bilo potem na vrsti še nekaj imitacije, v četrtek pa torej preizkus in izbira ekipe," je povedal Bertoncelj, ki ima letos na voljo le dva iz moštva, ki je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojilo srebrno kolajno, brata Prevc. Anže Semenič je na dozdajšnjih tekmah svetovnega pokala v letošnji zimi skakal zelo skromno, Jernej Damjan pa še čaka na priložnost v tej sezoni.

Lanišek kljub uvrstitvi v ekipo ne želi biti črna ovca

Predolimpijske zime, ki prinaša ob domačem boju za letalne žlahtne snežinke tudi februarsko nordijsko svetovno prvenstvo v Oberstdorfu, slovenska zasedba ni začela najbolje, je pa tako kot lani trenutno najboljši Lanišek. 24-letni Domžalčan v skupni razvrstitvi zaseda deseto mesto: "Najprej se moram res čim bolj privaditi letalnici, saj vem, da sem tako na Kulmu kot v Vikersundu vedno bil najslabši prvi dan, potem pa je steklo in je šlo iz dneva v dan bolje. Vesel sem, da so bili moji rezultati tako dobri, da sem že uvrščen med četverico, po drugi strani pa bo vseeno treba pokazati svoje najboljše skoke že prvi dan, poskušati iz sebe iztisniti čim več in čim bolj uživati v vsakem poletu."

"Treninga se bom lotil na isti način, kot če bi se moral uvrstiti v ekipo. Fantje so že v preteklosti pokazali, da so zelo močni na letalnici. Ne bi si želel biti neka črna ovca, da bi skakal precej slabše, pa imel še vedno zagotovljeno mesto na tekmi. Želim pokazati svoje prave skoke, svojo sproščenost in dobre občutke v zraku. Želim delovati tako kot lani in letos že ves čas, torej ostati miren, v svojem fokusu, da vem, zakaj sem tu, in bom znal iz sebe iztisniti maksimum," je še dodal Lanišek, ki do zdaj na letalnicah še ni pokazal takšne moči kot na drugih napravah, je pa nastopil na svetovnem prvenstvu v poletih leta 2016 na Kulmu, kjer je bil 12., na ekipni tekmi pa nato ni imel svojega dne. Njegov osebni rekord sicer znaša 225 m, ki ga je leta 2019 dosegel v Vikersundu.

Timi Zajc je že večkrat dokazal, da je izvrsten letalec. Foto: BoBo
Timi Zajc je že večkrat dokazal, da je izvrsten letalec. Foto: BoBo

Zajc bi rad prečrtal tudi številko 240

Svoje najboljše rezultate, vključno z edino zmago v svetovnem pokalu, pa je v svoji karieri prav na letalnicah dosegel Zajc. Najmlajši izmed slovenske šesterice je po neposrečenem začetku sezone na zadnji postaji v Nižnem Tagilu nakazal precejšen dvig forme, potem ko je v nedeljo končal na desetem mestu: "V Rusiji sem izboljšal raven skokov. Vemo, da je bilo na prvih treh postajah kar precej vetrovno in si moral imeti tudi precej sreče s pogoji, tako da mogoče ni čisti kazalnik forme. Ko smo prišli v Rusijo, sem se že na treningih takoj znašel in naredil boljše skoke kot v Ruki. Tudi zamenjal sem smuči, dobil drug dres, ki mi bolj ustreza, po boljših treningih pa je bilo lažje tudi na tekmi."

20-letni mladenič iz Hramš v Spodnji Savinjski dolini, ki je na oder za zmagovalce poletel že na letalnicah v Oberstdorfu in na Kulmu, v Planici pa je končal tik pod stopničkami, je vedno na svojih smučeh zapisoval in črtal osebne rekorde. Zdaj ta znaša 240 m, dosežen pa je bil prav na Letalnici bratov Gorišek: "Skačem kar solidno in mislim, da sem lahko, če to prenesem na letalnico, kar uspešen. Najprej je cilj, da pridem v ekipo, če pa bi poletel proti drugi rdeči črti, pa bi bil že nasmejan. Če bi se že v četrtek dobro znašel, bi lahko tudi številko znova prečrtal. Komaj čakam, da se začne, in upam, da se bo vse poklopilo. Mislim, da velikih sprememb ne bo, razlika bo le, da bo tekma zvečer in ne bo gledalcev. Vsi govorijo o vetru, a ker ne bo vzgonskega, bo pa višja rampa in bodo večje hitrosti."

Bor Pavlovčič je letos s sedmim mestom v Ruki postavil najboljši izid kariere. Foto: EPA
Bor Pavlovčič je letos s sedmim mestom v Ruki postavil najboljši izid kariere. Foto: EPA

Pavlovčič v Planici predstavnik domačega kluba

Z 52 osvojenimi točkami je na 24. mestu skupne razvrstitve tretji najboljši Slovenec v tej zimi Jelar. 23-letni Besničan je pred dvema letoma osebni rekord postavil v Planici, kjer je poletel do 230 m: "Na torkovem treningu sem pokazal boljše skoke, kot so bili v Nižnem Tagilu. Vem, da imam v sebi tiste dobre skoke, ki sem jih letos tudi že pokazal. Najpomembneje je, da bomo uživali na letalnici, osebno pa si želim pokazati dolge polete. Vse, kar bo prineslo uspeh, bo izviralo iz tega, tako da gremo s polno paro na trening."

Med slovensko šesterico ima svojega predstavnika tudi domači klub Rateče-Planica. Pavlovčič je tako kot Jelar osebni rekord 230 m poletel leta 2018 pod Poncami. Letos skače v življenjski formi, saj je trenutno tik za Laniškom na 11. mestu svetovnega pokala, na vseh petih preizkušnjah pa je v tej zimi prišel do točk. "Sem zelo prepričan vase, da se lahko uvrstim v ekipo. Vem, da mi s solidnimi skoki to lahko uspe, hkrati pa želim uživati v poletih. Verjamem, da bo letos še lažje, saj je moja pripravljenost boljša, kot je bila kadar koli do zdaj, ko sem letel. Lani sem imel poškodovan hrbet in sem spoznal veliko novosti. Začel sem bolj razmišljati s svojo glavo in več delati. Letos sem treniral z B-ekipo, zamenjal sem trenerje in način dela. Mislim, da se je vse to skupaj združilo v neko celoto, zato so tudi rezultati boljši," je sklenil 22-letni lovec na daljave iz Mojstrane.

Planica 2020, oddaja o svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih
Veliko dela za planiške delavce po novi pošiljki snega
Tarman v megli prvi preizkusil letalnico v Planici
P. Prevc in Zajc želita na poletih popraviti vtis z začetka zime