Bor Pavlovčič je s petim mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev v poletih. Foto: EPA
Bor Pavlovčič je s petim mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev v poletih. Foto: EPA

32. sezona svetovnega pokala se končuje v Planici, kjer se je začelo s tekmo, ki bi po prvotnem sporedu morala biti prejšnji konec tedna v Vikersundu. Toda celotna turneja Raw Air je bila odpovedana, norveška letalnica, ki ima v lasti svetovni rekord, pa je drugo zimo zapored ostala brez tekem svetovnega pokala. Pred šestimi leti je v Vikersundu deset domačih skakalcev nastopilo v finalu, izjemen dosežek vikingov pa so pod Poncami ponovili slovenski orli.

Deseterica se je skozi kvalifikacije prebila na tekmo, prav vsi pa so bili uspešni v prvi seriji in tako prišli do točk. Tik ob koncu sta veliko "darilo" prvega in tretjega skakalca zime, Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda, ki si je že zagotovil veliki kristalni globus, in poljskega asa, Kamila Stocha, letošnjega zmagovalca novoletne turneje, ki sta presenetljivo naredila veliki napaki, prejela Lovro Kos, ki je prvič dobil točke, in Tilen Bartol. Bila sta že praktično spakirana za v hotel, tik ob koncu prve serije pa sta ju tako razveselila slovita skakalca.

Prenos kvalifikacij iz Planice na MMC TV

Ob 13.30 se bo v Planici začele kvalifikacije za petkovo popoldansko tekmo na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih za moške. Prenos kvaliikacijske serije bo potekal na MMC TV. Na TV SLO 2 bo od 12.55 dalje prenos smučarski skokov (Ž) iz Čajkovskega, kjer Nika Križnar brani rumeno majico vodilne.

Pavlovčič: Iz napak se učimo

"Že tako je lepo, če imaš stoodstotni izkupiček, če ga imaš z desetimi fanti, pa sploh. Dan bi res poseben naredila le še pika na i, ki bi jo bilo treba dodati z zmagovalnim odrom, a se nam je žal izmuznil. Na srečo imamo pred sabo še tri tekme. Bi pa čestital vsem desetim fantom, ki so pokazali pravo željo in se borili v težkih razmerah. Niso se pustili motiti, bili so osredotočeni na izvedbo in za nagrado so dobili drugo serijo. Je bilo prav prijetno biti tam gor njihov trener. Postavili so kar visoko letvico za naslednje dni. Želimo ponoviti dosežek, a vemo, da se take stvari ne zgodijo velikokrat, zato smo lahko ponosni na ta dan," je dejal glavni slovenski trener.

Kar tretjina vseh finalistov so bili torej Slovenci, a, kot je že povedal Hrgota, je manjkal tisti presežek, ki bi ga prinesel oder za zmagovalce. Najbližje je bil Bor Pavlovčič, ki je bil tako kot v sredo najboljši Slovenec. Tekmovalec kluba Rateče Planica je končal na petem mestu, potem ko je bil po polovici preizkušnje tretji. "Malce me žre ta drugi polet, vendar vem, zakaj se je to zgodilo. Iz napak se učimo in lahko na tem gradim. S tekmo sem na splošno zadovoljen. Vesel sem, da kažem vrhunske in konstantne skoke. Da čutim, kaj počnem na skakalnici. Če bi mi pred tekmo ponudili peto mesto, bi podpisal," je dejal Pavlovčič.

Pavlovčič in D. Prevc prvi dan med deseterico

Rezerve so še v preletu, kjer je sicer zelo močan

Mojstrančan je v šestih opravljenih poletih v sredo in četrtek trikrat presegel 230,0 metra, še dvakrat pa se je temu dosežku povsem približal z 228,5 metra. "Veseli me, da, čeprav ima še nekaj rezerv v samem preletu, kjer je, ko mu to uspeva, sicer na splošno zelo močan, je še vedno blizu vrha. Mislim, da, če bo mirno pristopil naslednje dni, lahko še nadgradi ta rezultat in povleče voz z drugimi fanti," je nastop domačina iz Zgornjesavske doline, ki je od njegovih varovancev očitno v trenutno najboljši formi, komentiral Hrgota.

Še bolje je po prvi seriji kazalo drugemu Domnu Prevcu, ki je z 231,0 metra spomnil na tiste svoje najboljše izvedbe na letalnicah. V drugo (222,0 metra) je pokvaril uvrstitev, a z osmim mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev letošnje zime. "Zadovoljen sem s celotnim dnevom, čeprav je mogoče malce grenkega priokusa zaradi drugega skoka. Napake so se pojavljale, a v povprečju so bili skoki boljši kot v sredo, ko sem bil bolj razočaran, kot da bi se zdaj po dobrem nastopu apetiti zvišali. Pred začetkom sem meril na ta mesta. Moram ostati miren, saj te hitro lahko kakšen skok prizemlji. Ta prvi polet je bil res pravšnji za samozavest. Če približno prenesem hitrost in naredim kljub napakam svoj skok, sem lahko poleg," je povedal najmlajši Prevc, ki je pred dvema letoma, ko je Planica zadnjič gostila svetovni pokal, zasedel drugo mesto, takoj za rekorderjem naprave Rjojujem Kobajašijem, ki pod Poncami blesti tudi letos.

Raje izbira med desetimi, kot išče četrtega

Planica: Zadnjih pet poletov v finalu četrtkove tekme

"Pri Domnovih skokih je zelo tanka linija. Vidi se, da mu manjkajo ti vrhunski skoki na treningu, da manjka konstanta teh dobrih skokov. Prvo serijo je pokazal, česa je zmožen, v drugi pa, da lahko hitro pride do manjše napake. Sicer tudi drugi skok ni bil slab, a lahko te manjše napake hitro naredijo deset do 15 metrov razlike. Na koncu je potem namesto stopničk osmo mesto. Me pa veseli, da se je tudi Domen priključil temu vozu boja za vrh. Bor je močan, Anžetu Lanišku pa se tokrat ni izšlo, a vemo, da se je tudi on sposoben boriti za vrh. Vsaj trije so torej sposobni boja za najvišja mesta. Temelji so dobro postavljeni, zdaj pa želimo v naslednjih dneh graditi na njih," je dodal slovenski selektor.

Poleti Kobajašija, D. Prevca, Pavlovčiča in Laniška v prvi seriji

Po še eni petkovi preizkušnji, ko bo najprej v kvalifikacijah na štartu znova 13 Slovencev, bo v soboto na sporedu, kot je to v navadi zadnja leta, ekipna tekma, na kateri bodo cilji domače četverice seveda visoki, Hrgota pa bo imel predtem sladke skrbi pri sestavi moštva: "Raje izbiram med desetimi, kot iščem četrtega. Pri izbiri bom gledal na raven skakanja, rezultate in vse po malem. Bor je kar fiksiran, Domen pa mora še potrditi to raven, je pa na pravi smeri. V petek je nov dan in nova priložnost. Veliko fantov se bojuje za mesta v ekipi, in želim si, da pokažejo najboljše skoke, potem pa najboljši štirje nastopijo na moštveni tekmi. Toda ne bomo prehitevali, najprej je na sporedu še ena posamična preizkušnja."