Peter Prevc s svojo družino. Foto: BoBo
Peter Prevc s svojo družino. Foto: BoBo
Zadnji polet v karieri Petra Prevca

To je bil zgodovinski dan v Planici, na tekmi elitne trideseterice se je zbralo skoraj 20 tisoč gledalcev, sončno vreme pa je še polepšalo praznik. V ospredju je bil predvsem Peter Prevc, ki so se mu pod Poncami poklonili vsi ljubitelji zimskih športov. Spet je letel v dno letalnice: v prvi seriji je pristal pri 233,5 metra, v finalu pri 226,5 in na koncu po petkovi zmagi dosegel še en vrhunski rezultat, 6. mesto.

Po zadnjem skoku v karieri ga je v izteku pričakala družina, sledile so čestitke slovenskih letalcev, nato so se mu poklonili še drugi. Za glasbeni program so poskrbeli Ansambel Saša Avsenika ter Vlado Kreslin in Tomi Meglič. Petru so v čustvenih trenutkih ob strani stali žena Mina ter sinova Ludvik in Oskar.

Pot je bila dolga, vesela, uspešna

"Danes se zaključuje moja 22-letna kariera. Bilo je od kratkih skokov do tistih najdaljših na svetu. Pot je bila dolga, vesela, uspešna. Zelo sem ponosen, da me ob takšnem številu spremljate na zadnjem skoku. Hvala," je nepregledno množico navijačev ob vznožju letalnice nagovoril Peter Prevc.

Zvečer bo v Kranjski Gori posebna slovesnost, namenjena njegovim najbližjim, prijateljem, smučarski družini in zvestim sopotnikom.

"I did it my way" (izbral sem svojo pot), je nekoč prepeval Frank Sinatra in to dobro opiše kariero Petra Prevca. Ob obžalovanju, da Petra Prevca ne bomo več videvali na tekmovanjih, dodajamo Kreslinov verz "nikdar več, o, saj ne more biti res".

Pogovor s Petrom Prevcem po koncu kariere

Po slovesnosti se je Peter Prevc pridružil še Poloni Bertoncelj in podal daljši intervju:

O čustvenem slovesu v Planici:
V bistvu je šlo zelo hitro. Ko mi je Timi pred poskusno serijo rekel, še trije skoki, sem se na žičnici zares zavedel, da je to to. Potekalo je zelo dobro, topli ljudje vsepovsod, res sem užival v tem dnevu.

O slovesu od reprezentance:
Jaz mislim, da se z reprezentančnimi kolegi in trenerji še nismo poslovili, izrekli zadnje besede. Mislim, da smo bili preveč skupaj, da bi lahko takole na hitro rekli 'adijo'.

O vzoru mladim:
Ni bilo težko. Tak sem. Nikoli nisem skrival stvari in jih delal, da ne bi pred mlajšimi naredil kaj narobe. Res mi je vse uspevalo dobro in sem jim lahko kazal neko pot.

O pripravah na zadnji dan:
Dobro je bilo, da so tudi snemalci vedeli, da je treba držati malenkost distance in sem imel lahko nekaj miru. Fotografi so bili tukaj, so imeli svojo kabino. Lepo je to, da imam toliko spoštovanja, da sem lahko odtekmoval do konca, tako kot se spodobi, da se je vse največje začelo šele po zadnjem skoku.

O slovenski skakalni reprezentanci:
Ekipa je dobra, močna. Pet zmagovalcev nas je bilo, štirje ostajajo, Jelar je imel smolo v sezoni. Nakažejo lahko, da so močni, čaka pa jih precej dela. Treba je kamenčke v mozaik sestaviti, jih dati na pravo mesto.

Posebne smuči za Petra v Planici. Foto: BoBo
Posebne smuči za Petra v Planici. Foto: BoBo

O vzdušju v ekipi:
Bil sem tisti, ki je rekel, da ni treba biti slabe volje ali da se lahko malo zamislimo, kako smo bili zanič kakšno tekmo. To se bo pokazalo, vzdušje bo gotovo ostalo dobro. Predvsem Žak Mogel je tisti, ki zna vzdušje zelo dvigniti. /.../ Zmeraj smo se tako dobro razumeli. Mogoče nismo zmeraj hodili skupaj na kavo, ampak smo vsi delali za to, da smo najboljši na skakalnicah.

O največjem tekmecu v karieri:
Mislim, da sva s (Kamilom) Stochom imela zelo lepe boje in s (Severinom) Freundom, seveda. S Freundom sva bila tri sezone zapored oba skupaj na zmagovalnem odru. Mislim, da je bil to največji tekmec, s katerim sva res bíla težek, ampak zelo dober boj.

O spoštovanju, ki mu ga izkazujejo skakalci:
Eno sezono sem jih res 'nažigal', v preostalih pa so tudi drugi mene velikokrat prehiteli. Tudi s Timijem imava en tak zelo dober tekmovalni naboj na tekmah, ko sva skupaj. Ko je boj pošten, si rečeš, zakaj me je premagal, ne, no. Po drugi strani imaš pa spoštovanje do njegovih dosežkov in mu čestitaš. To se mi zdi pri športu zelo dobro, da drug drugemu privoščiš, tudi če gre tebi v škodo.

O slovesu na vrhuncu:
Lani, ko se mi je zgodil padec v Planici, sem razmišljal o koncu kariere, pa sem rekel, da tako ne smem končati, to se zame ne spodobi. Zavihal sem rokave, prek cele zime sem prišel spet na vrh, uspelo mi je v Planici sezono zaključiti z zmago. Več ni.

Dokumentarni portret: Peter Prevc
Slovesnost ob koncu kariere Petra Prevca v Planici