Velika tekmeca, ki pa sta se, kot pravi Severin Freund, vedno spoštovala. Foto: EPA
Velika tekmeca, ki pa sta se, kot pravi Severin Freund, vedno spoštovala. Foto: EPA

35-letni Nemec je v Planico prišel v vlogi strokovnega sodelavca televizije ZDF. Z navdušenjem je pospremil petkovo zmago Petra Prevca, nasploh pa se pod Poncami, kjer je v bogati karieri enkrat zmagal – leta 2014 je bil najboljši na prvi tekmi na Bloudkovi velikanki, dan zatem pa je bil drugi –, počuti odlično. "Vedno se je lepo vrniti v Planico. Nekaj posebnega je tu. Še posebej, če je tako lepo vreme in se že v četrtek na treningu in kvalifikacijah zbere toliko ljudi, kot se jih je letos," je za MMC povedal Bavarec, ki je z 22 zmagami za svetovni pokal tretji najuspešnejši Nemec. Več sta jih zbrala le Jens Weissflog in Martin Schmitt.

Peter Prevc je letos presegel 1000 točk in bo sezono (in s tem tudi športno pot) sklenil s petim mestom v skupnem seštevku, kar je njegova četrta najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu. Trikrat je zimo končal na odru za zmagovalce skupne razvrstitve, vsakič pa je ob njem stal tudi Freund. V sezoni 2013/14 je bil Nemec tretji, ko je na zadnji tekmi na Bloudkovi velikanki izgubil boj s Petrom za drugo mesto, leto zatem je v Planici dvignil veliki kristalni globus, ob Prevčevi šampionski zimi 2015/16 pa je bil drugi. Tedaj je slovenski as postavil številne rekorde, rekordna pa je bila tudi razlika med najboljšima, saj je slovenski as prvega zasledovalca prehitel za kar 813 točk.

Nepozabna drama v Planici

Severin Freund je do uspeha kariere prišel po napetem boju v Planici s Petrom Prevcem, ki je sicer imel enako število točk, toda dobitnika velikega kristalnega globusa je odločilo višje število zmag. Foto: EPA
Severin Freund je do uspeha kariere prišel po napetem boju v Planici s Petrom Prevcem, ki je sicer imel enako število točk, toda dobitnika velikega kristalnega globusa je odločilo višje število zmag. Foto: EPA

Pred devetimi leti sta Freund in Prevc poskrbela za najbolj dramatičen boj ob koncu sezone do zdaj. Nemec je po štirih zaporednih zmagah na Finskem in Norveškem prišel v Planico z udobno prednostjo 94 točk, vendar je že po petkovi tekmi po Petrovi zmagi ta skopnela na 44. Na velikem nedeljskem finalu je Prevc vodil po prvi seriji, Freund pa je bil šele sedmi. Tak razplet bi globus prinesel orlu iz Dolenje vsi. Mesto je Nemec v drugi seriji ohranil, slovenskega šampiona pa je prehitel Jurij Tepeš in najboljša skakalca zime sta bila po točkah izenačena. Tako je o velikem kristalnem globusu odločalo število zmag, lovoriko pa je v vitrino zaradi tega pravila pospravil Freund.

"Posebna zgodba ne le v skokih, ampak kar v športu, da imata dva tekmovalca ob koncu sezone enako število točk. Seveda se bodo ljudje tega boja spominjali še dolgo. Moj cilj je bil vedno globus in sem vesel, da mi ga je uspelo izpolniti," se je nepozabne drame spomnil Freund. Potem pa nadaljeval: "Peter je bil vedno gentlemanski tekmec. Vedno zelo prijazen. Tudi v trenutkih, ki so bili najbolj napeti, sva vedno spoštovala drug drugega in imela dober odnos. Tako je bilo tudi v sezoni 2014/15. 2015/16 pa je najboljša sezona vseh časov v skokih. Še nobenemu ni uspela boljša. Mislim, da je tisti poraz leto poprej pretvoril v motivacijo za naslednjo sezono in spisal posebno zgodbo. Neverjetno pa piše zdaj ob koncu kariere in vesel sem, da je tu takšna zabava zanj."

Peter je premikal meje letenja na smučeh

V sezoni 2015/16 Prevc ni imel prave konkurence. Drugi najboljši skakalec zime je bil tedaj Freund, a je tudi on krepko zaostal za slovenskim asom. Foto: EPA
V sezoni 2015/16 Prevc ni imel prave konkurence. Drugi najboljši skakalec zime je bil tedaj Freund, a je tudi on krepko zaostal za slovenskim asom. Foto: EPA

"Vedno je bil skakalec, ki je bil zelo dober pod pritiskom. V svetovni pokal je prišel precej mlad. Hitro je začel osvajati medalje in vedno je bil nekdo, na kogar je bilo treba biti pozoren. V sezoni 2013/14 smo z olimpijskim Sočijem že opazili, da je začel skakati vse agresivneje. Je nekdo, ki je postavljal oziroma premikal meje skakanja in še posebej letenja. Za vedno bo prvi, ki je šel čez 250 metrov. Kot smo videli v naslednjih letih, je bil njegov slog zgled za vse agresivnejšo raven skakanja, ki jo je na primer nadaljeval Rjoju Kobajaši. Peter je nekako začetnik tega," je o Petru z izbranimi besedami govoril Freund.

Tako kot vsa skakalna elita je tudi on navdušen nad izvrstnimi predstavami in rezultati Petra, ki je po naznanitvi konca kariere štirikrat zasedel drugo mesto, imenitno letel v Oberstdorfu, Vikersundu in Planici, kjer je že s petkovo zmago postavil piko na i kariere: "Sem mu že čestital za izbiro pravega trenutka za to odločitev. Mislim, da je ujel pravi čas, saj nikoli ne veš, kaj bo prinesla prihodnja sezona. Lahko povem iz izkušenj, da ne bo lažje ohranjati take ravni. Izjemno je, da lahko skače na taki ravni in to še pokaže pred domačimi navijači. Treba je vedeti, da bo vedno nekaj drugega po skokih. Da so še druge stvari in verjamem, da se veseli teh izzivov. Pa tudi družina bo vesela, da ga bo več videla."

Svetovni prvak na veliki skakalnici in letalnici

Sorodna novica Stoch: Peter Prevc je eden največjih v našem športu

Freund je kariero končal pred dvema letoma. Zadnjo zmago je dosegel v Ruki pred šestimi leti in pol, dan zatem, ko je Peter v finalu, ko bi sicer suvereno zmagal, padel in bil tretji. Tedaj je zmagal Domen Prevc, Freund pa je bil drugi. To sta bili tudi njegovi zadnji uvrstitvi na oder za zmagovalce, saj so se potem kmalu začele težave s poškodbami. Vseeno je dobil še dve ekipni medalji na velikih tekmovanjih, ko je bil del zlatega moštva na svetovnem prvenstvu nordijskih disciplin v Oberstdorfu in srebrnega na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu, kjer je Nemčija zaostala za Slovenijo s Petrom Prevcem.

Skupaj je Freund dobil 11 kolajn na velikih tekmovanjih. V Falunu leta 2015 je postal svetovni prvak na veliki skakalnici, leto predtem, ko je na oder za zmagovalce z bronom prišel tudi najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov, pa je bil Bavarec v Harrachovu svetovni prvak v poletih: "Ponosen sem na svojo kariero. Šel sem po svoji poti. Od dosežkov bi izpostavil globus, kar so bile otroške sanje. Če ti jih uspe izpolniti, je nekaj posebnega. Ob tem sem vesel, da sem ob koncu kariere osvojil medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih. Da sem končal kariero na lep način po kar veliko težavah s poškodbami."