Mina je pred zadnjim skokom legende povedala, da čuti veliko hvaležnosti. Foto: www.alesfevzer.com
Mina je pred zadnjim skokom legende povedala, da čuti veliko hvaležnosti. Foto: www.alesfevzer.com

Po sobotni ekipni tekmi v smučarskih poletih v Planici je Nina Smole v studiu Vala 202 gostila Mino Prevc, soprogo skakalca, ki mu celoten konec tedna zastave v čast dviga na tisoče ponosnih Slovencev.

Mina je povedala, da v teh dneh žalosti sploh ne čuti, ravno nasprotno: "Absolutno čutim veselje in radost, predvsem to, in veliko hvaležnosti za vse, kar je bilo. Iz dneva v dan več, ker na plan prihaja vedno več spominov."

Čeprav je Peter Prevc ta konec tedna v središču pozornosti navijačev, medijev in karavane skakalcev, imata z Mino več stikov v živo kot v sezoni. Poudarila je, da so uspehi, potem ko je oznanil konec tekmovalne kariere, le še češnja na torti vsega, kar je dosegel. Peter namreč vse od začetka februarja, ko je številne športne navdušence presenetil z besedami, da bo zadnji planiški polet sezone tudi njegov zadnji v karieri, skače kot prerojen. V pravljičnem epilogu športne poti velikana je namreč na domači letalnici poleg ekipnega srebra in današnjega petega mesta dosegel še izjemno zmago na prvi posamični tekmi letalcev.

Da je vrvež okoli očeta še nekoliko večji kot po navadi, opaža tudi starejši sin zakoncev Prevc, šestletni Ludvik. "Ni mu bilo čisto jasno, zakaj bo nehal skakati, razume, da bo nehal, ne pa, zakaj. Vprašal je, ali bo Peter zdaj nogometaš ali mogoče biatlonec. Dal mu je nekaj idej za drugo kariero," je v smehu dodala Mina. Mlajši Oskar, ki je star komaj dve leti, po besedah mame še ne razume, kaj točno se dogaja, a je v isti sapi dodala, da je oče njegov največji heroj, zanj pa tudi on zvesto navija.

Mina Prevc občuti predvsem radost in hvaležnost

Biti soproga vrhunskega športnika gotovo terja nekaj odrekanja in prilagajanja, a Mina pravi, da je to pač način življenja družine. "Včasih je ta način življenja zelo težek, a velikokrat tudi zelo lep. Predvsem pa je poseben, ker je vse prilagojeno temu." Najbolj bo pogrešala štiridnevni spektakel v Planici: "Rekla sva, da bo Planica nekaj, kar bo vedno na najinem koledarju."

Zdaj, ko je Peter še zadnjič poletel na planiški velikanki, si bo družina privoščila nekaj oddiha. Znano je, da si Peter že dalj časa želi na daljše potovanje z avtodomom: "Ja, ta želja je zdaj zelo uresničljiva. Ne vem, ali bo to takoj po sezoni, ker smo vseeno omejeni s časom, ampak gotovo se bo poleti poznalo, pa seveda pozimi. Ni doživel zime tako, kot smo jo mi, tega se veselimo," je še dodala Mina Prevc.

Razbita lovorika s Kulma

Petrova soproga je še priznala, da je včasih bilo nadležno, da so Petra v javnosti oblegali oboževalci, a je po drugi strani to bilo tudi zelo lepo. "Sem hvaležna tudi za to. On je za veliko ljudi nekaj največjega, je pa včasih težko, ko ga vidiš izmučenega, pa ima še veliko obveznosti."

V Planici si navijači lahko ogledajo tudi razstavo Petrovih lovorik, sicer tam niso shranjene čisto vse, saj jih je preveč, da bi jih razstavili. Seveda so razstavljene največje, od medalj s svetovnih prvenstev do kristalnega globusa in zlatega orla iz novoletne turneje. Pri takšnem številu lovorik ne preseneča, da se kakšna med njimi tudi razbije. Nazadnje je Peter nesrečno razbil pokal s svetovnega prvenstva v Kulmu leta 2016, ravno takrat, ko je v nordijski center na razstavo prinesel škatlo s tremi pokali. "Pokal je razstavljen in popravljen, popravila ga je restavratorka, smo ji zelo hvaležni."

Mina Prevc je pokazala tudi svojo pevsko nadarjenost, saj je v studiu zapela pesem Nabiralka zvezd skupine Tabu.