Jelko Gros komaj čaka, da se tekmovanje začne. Foto: MMC RTV SLO
Jelko Gros komaj čaka, da se tekmovanje začne. Foto: MMC RTV SLO

Novinar TV Slovenija Miha Mišič je v oddaji Dobro jutro gostil Jelka Grosa, s katerim sta se pogovarjala o Planici, ki bo kmalu gostila svetovno prvenstvo v smučarskih poletih.

Sneg so morali celo odstranjevati
"Mi smo vedno pripravljeni," je pogovor dobre volje začel Gros in pojasnil: "Pripravljamo se že od lanskega marca, ko smo skladiščili sneg. Malo nam je pomagala tudi narava s hladnimi nočmi, v torek smo morali celo odstranjevati sneg z letalnice."

Sorodna novica V planiški mehurček morda vendarle tudi peščica navijačev

Manj vetra kot spomladi
Planica najpomembnejše tekme običajno gosti marca, zdaj jih bo decembra, kar prinaša tudi drugačno vremensko napoved. "Če bomo imeli običajne decembrske večere, bo to pomenilo manj vetra kot spomladi. Pričakujemo manj vetra, temperaturne razlike so manjše kot marca, zato je ozračje bolj stabilno," je razložil Gros.

Presenečenja morda na začetku
Kaj to pomeni pri lovu na morebitne rekordne daljave? "Lahko se zgodi marsikaj. Največ presenečenj je običajno na začetku, ko še ne veš, kaj se dogaja," je odgovoril Gros in imel pri tem v mislih Domna Prevca, ki bo nastopil na začetku štartne liste, poleti pa mu običajno precej ležijo.

Sorodna novica Planica 2020: Tudi ogled iz avtomobilov "Pripelji in poglej" malo verjeten

Treba je imeti pogum
"Tekmovalec, ki je bil na začetku sezone sposoben skočiti na zmagovalni oder, ni nujno, da bo to zmogel tudi v Planici. Na letalnici je ob odskoku zelo pomembnih prvih 30 metrov poleta. Če se takrat ustaviš, je konec, treba je imeti pogum," je bil slikovit strokovni komentator TV Slovenija.

Gledalci? Smo odgovorni.
Ker bodo tekme pozno, bo Planica videla novost – razsvetljavo, to bodo prižgali v ponedeljek. Gros pa je o morebitnem prihodu gledalcev povedal: "Ideje o gledalcih iz avta še nismo čisto opustili, a če bo epidemiološka slika to dovoljevala. Po drugi strani pa sem skeptičen, ker se stanje precej ne izboljšuje. Smo odgovorni in ne izsiljujemo ljudi, da se morajo odločati v našo korist."

Miha Mišič obljublja bogate vsebine. Foto: MMC RTV SLO
Miha Mišič obljublja bogate vsebine. Foto: MMC RTV SLO

Treba je graditi samozavest
Slovenski skakalci na začetku sezone niso v najbolj vrhunski formi. "Forma je nestabilna, a posamezni skoki so za stopničke. Težava svetovnega prvenstva pa je, da potrebuješ štiri dobre skoke, če ti uspejo vsi štirje čez 240 metrov, je medalja tvoja. S posameznimi skoki je treba graditi samozavest," je pogovor končal Jelko Gros.

Bogat program na vseh platformah
Miha Mišič je napovedal bogat spored na TV Slovenija, z ogromno prispevki in prikazanimi detajli, stalen gost bo Jernej Damjan. Precej vsebin bomo imeli seveda tudi na naši spletni strani in Valu 202. Vabljeni v našo družbo!