Spomin na
Spomin na "dobre stare čase" v dolini pod Poncami. Letos zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 gledalcev zelo verjetno – niti v avtomobilih – ne bo. Foto: www.alesfevzer.com

Tekmovanje bo tokrat zelo verjetno brez gledalcev, potekalo bo pod reflektorji, torej ponoči oziroma zvečer, in s strogimi varnostnimi ukrepi.

Zadnje priprave na Planico 2020 so na Smučarski zvezi Slovenije in pri organizacijskem komiteju Planica predstavili v torek na spletni novinarski konferenci.

V planiški mehurček morda vendarle tudi peščica navijačev

Smrekar: Organizacija decembra izjemen zalogaj
"Organizacija tekme v decembrskem terminu je za vse nas izjemen zalogaj. Organizirali ga bomo z najmanjšim mogočim številom ljudi. Najpomembneje je, da se ohrani tekmovanje na najvišji ravni, to je tudi pogoj, da ohranimo šport. Letos bomo gledali Planico brez gledalcev. Ne bo ista, smo pa prepričani, da bodo vsi držali pesti pred televizijskimi zasloni," je specifično Planico 2020 predstavil Enzo Smrekar, predsednik SZS-ja.

Šušteršič: Ogled iz avtomobilov ni zelo realen
Tudi Tomaž Šušteršič, generalni sekretar tekmovanja, je poudaril, da bo Planica posebna zaradi več razlogov; prvič po dolgih letih bo tekma decembra, še posebej pa zaradi gledalcev, ki jih tokrat ne bo. Obstaja sicer minimalna možnost, da bi se še kaj spremenilo, če bi se zdravstvene razmere izboljšale in bi veljali milejši ukrepi. V tem primeru bi morda lahko omogočili ogled iz avtomobilov (to so v Planici poimenovali Pripelji in poglej), a tudi sam Šušteršič priznava, da to ni zelo realno.

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar tekmovanja, je dejal, da so za njimi naporni meseci. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tomaž Šušteršič, generalni sekretar tekmovanja, je dejal, da so za njimi naporni meseci. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Narediti vse, da bo Planica izjemna in neponovljiva
"Za nami je nekaj mesecev brez mirnega spanca, znašli smo se v nekih novih razmerah. A ne glede na vse skupaj verjamem, da bomo naredili vse, da bo tudi tokrat Planica izjemna in neponovljiva, morda le nekoliko drugačna." Zaradi odpovedi marčevskega tekmovanja so imeli milijon evrov izgube, tudi decembrsko bo v rdečih številkah, ki pa bodo manjše, kot če SP-ja sploh ne bi izvedli: "Želeli smo ohraniti SP z letnico 2020 in ga izpeljati v Planici, da dokažemo svetu, da smo to sposobni izvesti, in da omogočimo našim orlom, da se borijo na domačih tleh."

Planica čaka na morebitno odobritev ogleda iz avta

Okolje razdeljeno na zeleno in sivo območje
Zaradi nove realnosti bodo tudi v Planici izpeljali varno okolje, ki se ga je oprijelo ime mehurček, čeprav mu v smučarskih krogih raje rečejo snežinka. Vsi udeleženci se bodo morali testirati, okolje Planice pa bo nato razdeljeno na dve območji, zeleno s tekmovalci in sivo s tistimi, ki so nepogrešljivi za izvedbo tekmovanja.

Gros: Snega še "preveč"
Vodja tekmovanja Jelko Gros je povedal, da so se začeli pripravljati že 12. marca, ko so uskladiščili sneg. Ostalo ga je dovolj za prekritje letalnice ob koncu leta, nazadnje so ga morali kakšnih 500 kubičnih metrov celo spet odstraniti.

Na štartu 70 tekmovalcev iz 16 držav
Pojasnil je tehnično in programsko plat. Na startnem seznamu (dokončen bo v sredo) je približno 70 tekmovalcev iz 16 držav, na nedeljski tekmi pričakujejo deset reprezentanc. V torek in sredo bodo izvedli testiranja naprave, v četrtek bodo kvalifikacije, v petek in soboto po dve seriji posamične tekme, v nedeljo pa ekipno. Vse dni se bo dogajanje začelo ob 16. uri.

Carotta: Naredili bomo vse, da se izognemo okužbam
Večjo vlogo kot sicer ima tokrat v Planici Robert Carotta, vodja zdravstvene službe; pojasnil je, da so v prvem območju (zelenem) tekmovalci, spremljevalci in serviserji, njihovi udeleženci morajo opraviti teste PCR. V sivem območju pa bodo delovali vsi, ki morajo biti tam za izvedbo tekem, njih bodo testirali s hitrimi genskimi testi. Osebe iz teh dveh ločenih območij naj ne bi imele stikov med sabo, razen v izjemnih primerih. "Naredili bomo vse, da se izognemo okužbam. To bo prva prireditev na prostem v Sloveniji in bo vzorec za preostale, ki bodo sledile," je dejal Carotta.

Vse dogajanje iz Planice boste lahko od četrtka, 10. decembra, naprej spremljali na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Spored svetovnega prvenstva (prenos na TV SLO 2)

Četrtek, 10. 12. 2020 - kvalifikacije
13.30 Uradni trening
15.00 Uradni trening
16.00 Kvalifikacije

Petek, 11. 12. 2020 - posamična tekma
15.00 Poskusna serija
16.00 Prva serija
Druga serija

Sobota, 12. 12. 2020 - posamična tekma
15.00 Poskusna serija
16.00 Tretja serija
Finalna serija
Podelitev odličij

Nedelja, 13. 12. 2020 - ekipna tekma
15.00 Poskusna serija
16.00 Prva serija
Finalna serija
Podelitev odličij