Peter Prevc je poskrbel za peto zaporedno slovensko zmago na domačih tleh, v poletih pa so v Planici orli zmagali že šestič zapored. Foto: BoBo
Peter Prevc je poskrbel za peto zaporedno slovensko zmago na domačih tleh, v poletih pa so v Planici orli zmagali že šestič zapored. Foto: BoBo
Serija slovenskih zmag pod Poncami se nadaljuje
Zmaga Prevca na uvodni tekmi v Planici
Rekordna Planica že prvi dan poletov
V Planici je v čast Prevcu donela Zdravljica
Hitre izjave Prevca, Kranjca in Janusa
Nastop zadnjih petih skakalcev v Planici

Letošnja trilogija individualnih preizkušenj se je začela imenitno. Peter Prevc, ki je že kar nekaj časa nov lastnik velikega kristalnega globusa, je v velikem slogu tretjič slavil pred domačimi gledalci, potem ko je v finalu s tretjega mesta napredoval na prvo. Obenem je z novo zmago podrl še nekaj mejnikov v fantastični sezoni samih presežkov. Skakalni as je 14. zmagal v tej zimi in s tem popravil dosežek Gregorja Schlierenzauerja. Obenem se je 20. zavihtel na oder za zmagovalce, kar je izenačen rekord, lahko rečemo kar legendarnega Avstrijca, 23-letni orel iz Dolenje vasi pa je Schlierija izbrisal še z enega rekorda, saj ga je prehitel po številu doseženih točk v eni sezoni. Prevc je zdaj že pri 2.123.


Naj bodo vsi skoki taki, kot je bil zadnji

Zdaj je skupaj z Adamom Malyszem in Mattijem Nykänenom prvi zasledovalec Schlierenzauerja po zmagah v svetovnem pokalu na letalnicah. Avstrijec je slavil 14-krat, omenjena trojica pa po šestkrat. "Zelo sem zadovoljen. V poskusni skok sem šel malce z rezervo, a mi je tehnično dobro uspel in je bil v bistvu najdaljši. V prvi seriji sem skušal preveč dodati in sem imel nekaj težav, ko sem prišel z mize. Tretji pa je bil takšen, da bi bilo zelo dobro, če bi jih ponavljal do začetka naslednje sezone," je povedal Prevc in dodal: "To je za mano. O rekordih nisem veliko razmišljal. Lepo je vedeti in zanimivo, da sem ga postavil s 27. tekmo, toliko, kot jih je imel tudi Schl."

Najboljši skakalec letošnje zime je bil navdušen nad četrtkovim vzdušjem, saj se je že prvi dan pod Poncami zbralo 20.000 navdušencev, ki so pripravili izvrstno ozračje, po koncu pa se je tudi srečal z najmlajšimi navijači, katerim je sicer namenjen planiški četrtek: "Bilo je super, malce sem bil presenečen, da je prišlo toliko ljudi. Ob četrtkih jih je običajno pol manj. Tekma naredi svoje. Otroci so bili skoraj bolj žalostni kot veseli, saj jih veliko ni prišlo na vrsto, da bi se srečali. Odzovejo se na vsak gib in je poseben občutek, ko vsi spremljajo vsak tvoj korak. Te kar malo zaskrbi, kako boš izpeljal, da bodo vsi zadovoljni. Želiš vsem dati podpis. Ko si na vrhu, slišiš množično vzklikanje. Takrat se še bolj zbereš. Ko pa uspešno opraviš spodaj, si pa zelo zadovoljen. Lepo je biti v četrtek uspešen v Planici."

Kranjčev adut sproščenost
Letos so slovenski orli dobili vse štiri tekme v poletih. Na zadnjih treh je bil najboljši Prevc, ki s 350 točkami vodi v specialni razvrstitvi boja za mali kristalni globus, predtem pa je bil v Vikersundu najboljši tudi Robert Kranjec, ki še naprej dokazuje, da je eden najboljših letalcev vseh časov, dopolnil je veliko Petrovo slavje z izvrstnim letenjem, tretjim mestom in daljavo dneva (241,5 m). Letos je četrtič stopil na oder za zmagovalce, v razvrstitvi poletov je zdaj tretji z 220 točkami, za tokrat drugim Johannom Andrejem Forfangom pa zaostaja osem točk, s tem da ima najizkušenejši slovenski skakalec eno ničlo iz Vikersunda.

"Vesel sem tega tretjega mesta. Nismo imeli veliko časa za trening. Le en skok in tekma. To je kar zalogaj za letalnico. Nisem naredil velikih napak. Pri prvem sem bil malce pozen, drug skok pa je bil fenomenalen. Upam, da bo šlo tako naprej. Bil sem zelo sproščen. Nikoli še nisem bil tako miren. Nimam česa izgubiti, lahko le napredujem. Rad bi napredoval v seštevku poletov. Morda sem tako mirno skakal, ker sem prišel tako sproščen," je bil nasmejan Kranjec, ki je dejal, da je zelo užival v zadnjem poletu, ko je že ob preletu pukla vedel, da gre zelo daleč.

V lovu za nemškimi skakalci
"Lepo je, ker so tudi navijači veseli. Ko si v tujini, si sam vesel, občinstvo pa je tiho. Tu je pa res prijetno,"
je bil tudi Robi navdušen nad odličnim vzdušjem, o tem, da vedno iz srca proslavlja tudi uspehe drugih skakalcev – letos predvsem Petra Prevca – pa je pristavil: "Če drugemu ne privoščiš, tega sam ne moreš biti deležen."

Velika Janusova želja je tudi drugo mesto v pokalu narodov. Pred planiškimi tekmami so imeli Nemci pred Slovenijo 179 točk naskoka, po četrtkovi preizkušnji pa razlika znaša še 75. "Dobro smo začeli, a ponavljam, da bo treba biti zbran na tehniko še naprej. To bo najbolj pomembno," je povedal glavni trener, pod vodstvom katerega so orli na domačih tleh dobili že pet tekem zapored: "Zame je najbolj pomembna zmaga na domačih tleh. Ob tem še tretje mesto Robija in osmo Jurija. Vse odlično. Ta 14. zmaga je nekaj posebnega. Verjamem, da bo že v petek še ena več. Lepo je, da smo jo dosegli na domačih tleh."

Tepeš ve, da je na letalnicah sposoben več
Točke so osvojili še trije Slovenci. Jurij Tepeš je z osmim mestom dosegel drugo najboljšo uvrstitev v letošnji sezoni, ki sicer za Ljubljančana, zmagovalca dveh tekem v Planici, ni najuspešnejša. Tako Tepeš tudi ni bil zadovoljen po četrtkovi tekmi: "Skoki so v slogu celotne sezone. Enostavno se ne najdem. Letel sem v redu, a na mizi ni prave informacije in se ne čutim. Vem, da sem v Planici sposoben bistveno več. To bi bil dober rezultat za manjše skakalnice, ampak na letalnicah sem pa sposoben več."

26. je bil Jaka Hvala, ki je zadovoljen, da zdaj konstantno znova osvaja točke, a se Primorec, ki je bil pred tremi leti v vrhu svetovnega pokala, zaveda, da ga čaka še precej dela pri popravi tehnike. "Delno sem zadovoljen. Nisem zadovoljen s skoki, lahko pa sem z rezultatom in daljavami. Vsi so bili čez 200 m, kar je lep podatek za statistiko. Bolj me veseli, da sem lahko v finalu s precej rezervami," je povedal Hvala, ki je navdušen nad planiško letalnico: "Letalnica je fantastična. Ni lepše na svetu. Razmere so bile dobre, rahel vzgonski veter, bila je zelo poštena tekma." 29. mesto je zasedel Anže Semenič, ki ga, kot pravi, čaka še trd troboj s Hvalo in Anžetom Laniškom, ki tokrat ni prišel v finale, za uvrstitev v ekipo. Semenič, ki je znova zelo užival v poletih, je bil lani v moštvu, ko je Slovenija dobila ekipno preizkušnjo.

Serija slovenskih zmag pod Poncami se nadaljuje
Zmaga Prevca na uvodni tekmi v Planici
Rekordna Planica že prvi dan poletov
V Planici je v čast Prevcu donela Zdravljica
Hitre izjave Prevca, Kranjca in Janusa
Nastop zadnjih petih skakalcev v Planici