Slovenska trinajsterica, ki je še pred začetkom tekmovanj zaradi covida-19 doživela dve spremembi. Jerneja Presečnika in Tjaša Grilca sta zamenjala Mark Hafnar in Žak Mogel. Foto: BoBo
Slovenska trinajsterica, ki je še pred začetkom tekmovanj zaradi covida-19 doživela dve spremembi. Jerneja Presečnika in Tjaša Grilca sta zamenjala Mark Hafnar in Žak Mogel. Foto: BoBo

Na letalnici bratov Gorišek bodo letos štiri tekme. Poleg tradicionalnega programa s petkovo posamično tekmo, sobotno ekipno preizkušnjo in nedeljskim finalom bo v četrtek še ena individualna preizkušnja, ki bo nadomestila odpovedano iz Vikersunda. V kvalifikacijah za prvi dve tekmi bo nastopilo kar 13 slovenskih tekmovalcev, z najboljšo popotnico pa prihaja Anže Lanišek, najboljši Slovenec v predolimpijski sezoni, ki je letos navdušil z bronom na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu.

Sorodna novica Na preizkusu letalnice 225 m, zaradi covida dve menjavi v slovenski ekipi

"Še vedno grem iz skoka v skok in iz dneva v dan kot celo sezono. Bomo videli, kje sem in kako je. Lahko rečem, da se mi zdijo moji skoki na precej vrhunski ravni. Je pa letalnica poglavje zase. Nikoli ne smeš izsiljevati in od sebe zahtevati preveč. Moj cilj je, da čim bolj uživam, kot sem praktično celo sezono," je dejal Žaba, trenutno šesti skakalec v skupni razvrstitvi, ki je zelo užival na decembrskem svetovnem prvenstvu v Planici v poletih, ko je zasedel 12. mesto in postavil tudi osebni rekord 234,5 m.

Slovenci si pod Poncami obetajo dobre rezultate
Sorodna novica Tepeš: Zmagati na najljubši skakalnici pred domačimi navijači je poglavje zase

Na 16. mestu je drugi najboljši Slovenec v svetovnem pokalu Bor Pavlovčič, skakalec kluba Rateče Planica, ki na domačo tekmo po najboljši zimi v karieri prihaja samozavesten: "Zame je to dejansko povsem domača tekma in definitivno imam tukaj največ navijačev. Super se počutim in res sem težko čakal to Planico. Dvotedenski oddih mi je sicer kar prijal. En teden sem si vzel precej prosto. Sem treniral, a tudi počival, predvsem psihološko. Zadnji teden sem pa spet močno 'zagrizel' in se pripravil maksimalno."

Ker je zaradi odpovedi turneje Raw Air po svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu v svetovnem pokalu sledil dvotedenski premor, so nekateri skakalci odšli na celinski pokal, kjer se je z dvema uvrstitvama na stopničke najbolj izkazal Cene Prevc, ki v Planico še ni prišel s takšno popotnico kot letos: "Mislim, da sem dobro pripravljen, kako bom pa to realiziral na skakalnici, pa bomo videli. Mislim, da smo dobro delali celo zimo in že pred njo. V tem zadnjem času sem raje kakšen dan več vzel prosto in odklopil glavo, zato da sem prišel v Planico še bolj lačen skokov."

Zajc želi dokazati, da spada v ekipo najboljših
Sorodna novica Peterka: Res velik manko v karieri je, da nikoli nisem zmagal v Planici

Medtem ko Cene Prevc na letalnicah ni veliko skakal, pa najmlajši izmed bratov Domen Prevc velja za odličnega lovca na daljave. Pred dvema letoma je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Planici zaostal le za Rjojujem Kobajašijem: "Mislim, da se od mene vedno pričakuje neki presežek v Planici. Bomo videli, kako bo. Treba je počakati na prvi polet. Vendarle so drugačne razmere kot na manjši napravi. Mislim, da nihče točno trenutno ne ve, kje je."

Največ uspehov od vseh Slovencev pa ima na letalnicah Peter Prevc, ki je v Planici že štirikrat zmagal, ob tem pa se je na najvišjo stopničko še dvakrat zavihtel z ekipo. "Zelo težko čakam ta planiški teden, ki ni več vikend. Zadnja Planica je bila res zame kar težka. Nisem bil uspešen na tistem svetovnem prvenstvu. Tu bo zdaj več priložnosti, saj bo na voljo več skokov. Potrebujem kakšen dan več, da se privadim na skakalnico. Upam, da bom čim uspešnejši. Treningi so nakazali premik na bolje, a tekma je tista, ki pove, ali si dejansko boljši ali ne."