Peter Prevc je osmič v karieri dobil tekmo v poletih. Več zmag sta zbrala le Gregor Schlierenzauer 14 in Stefan Kraft deset. Foto: BoBo
Peter Prevc je osmič v karieri dobil tekmo v poletih. Več zmag sta zbrala le Gregor Schlierenzauer 14 in Stefan Kraft deset. Foto: BoBo

Ko je februarja naznanil, da bo po koncu sezone končal športno poti, je začel nizati same izvrstne rezultate. Štirikrat je zasedel drugo mesto. Zmaga se mu je v igri točk izmikala, toda dosegel jo je na najlepšem prizorišču – pred domačimi navijači v Planici. To je bila njegova 24. posamična zmaga, s čimer je zdaj sam na 12. mestu večne lestvice, saj je prehitel legendarna Simona Ammanna in Thomasa Morgensterna. Pet od teh je dosegel pod Poncami, kjer se je pred 11 leti prvič v karieri zavihtel na oder za zmagovalce.

"Že v sredo zvečer sem si rekel, da sploh ni pomembno, kaj se zgodi. Tudi če sem 15., mi je čisto vseeno. Le za sobotno tekmo moram spodobno opraviti, da ekipo držim na ravni, za posamične rezultate pa mi je bilo vseeno. Verjetno se res ne smeš obremenjevati z rezultatom in izsiljevati, ampak se je treba prepustiti. Usmeriti moraš misli na svojo nalogo in prepustiti, da zrak naredi, kar mu pomagaš ustvariti," je dejal najuspešnejši slovenski skakalec, ki na popoln način končuje bogato kariero.

Slavje v izteku

Sem cel in zdrav, Peter pa je zmagal, tako da super. Res sem zelo vesel zanj. Da mu je uspelo tukaj v Planici po teh drugih mestih. Zaključuje na najlepši možni način. Kapo dol in vsa čast. Zdaj gre lahko v pokoj. Je pa še odprt boj za globus, tako da še ni konec.

Anže Lanišek po padcu v prvi seriji

Na poletih v Oberstdorfu dvakrat, prvič v karieri v Lahtiju in nato še v Trondheimu je bil drugi. Drugo mesto je zasedel tudi v seštevku norveške turneje Raw Air, kjer je navdušil z zadnjim poletom v Vikersundu, ko je bil že na antibiotikih. Čeprav z nekaj zdravstvenimi težavami, je v Planico prišel izvrstno pripravljen in zlati orel, ki je v karieri dobil tudi kristal, je na letalnici bratov Gorišek znova zmagovito razprl krila: "Ko sem proslavljal na ramenih sotekmovalcev, sem se počutil najmogočnejšega na svetu v tistem trenutku. Zdi se mi, da sem se z leti naučil, da v zmagah znam uživati. Da jih v tistem kratkem trenutku bolj užijem. To zmago si bom res zapomnil."

V poskusni seriji je začel z 224,0 m in petim mestom, potem pa je bil v obeh serijah tekme najdaljši. Najprej je pristal pri 237,5 m in zaostal le za Avstrijcem Danielom Hubrom, ki je imel dobre štiri točke naskoka. Toda v finalu je šampion iz Dolenje vasi z 231,0 m postavil previsoko letvico za konkurenco: "Cel dan je šel po željah. Zgodaj sem se zbudil, potem zjutraj opravil trening, pod letalnico pa smo prišli v krasnem pomladnem vremenu. Zelo dobro se mi je uspelo zbrati, da sem naredil prave skoke. Vedel sem, da so vsaj trije nasprotniki zelo močni – Stefan Daniel in Timi. Zavedal sem se, da jih bo zelo težko preskočiti. Na koncu mi je uspelo vse tri, kar je vredno prvega mesta."

Finalni polet Petra Prevca

Lahko smo veseli za Petra. Ta konec tedna je njegov praznik. Fenomen, da mu uspeva zadnji konec tedna v karieri. Imava srečo, da se boriva med sabo na najvišjih mestih. V Oberstdorfu sem jaz dobil, tokrat on. Lepo, da se ni treba boriti s tujci.

Timi Zajc po četrtem mestu

"Nervozen sem bil kar celo tekmo. Že ko sem se peljal na prvi polet, je bila prisotna nervoza. To je v bistvu dobro. Na podelitvi ni bilo prisotnih veliko čustev. Bil sem pa ponosen. Počutil sem se mogočnega. Ni bilo nekega olajšanja, ampak evforija, ker se je vse zgodilo tu v Planici," je dodal 31-letni Prevc, ki se je odlično znašel kljub zahtevnim razmeram. "Zmagal sem že v vseh razmerah. Vse so moje," je v šali pristavil. Po pristanku so mu zaploskali tudi vsi tekmeci, kar dokazuje veličino slovenskega asa. Na podelitvi sta mu družbo delala sinova Ludvik in Oskar. "Končno smo premagali Krafta," je po besedah Petra dejal najstarejši.

Četrtič v karieri je presegel 1000 osvojenih točk v zimi, potrdil pa je tudi že peto mesto v skupnem seštevku, kar je njegova četrta najboljša uvrstitev. Z zmago je pošteno zarezal v prednost tokrat sedmega Stefana Krafta v razvrstitvi poletov. Leto dni mlajši lovec na daljave iz Solnograškega ima 34 točk prednosti. Tako slovenski kot avstrijski velemojster lovita rekordni četrti mali kristalni globus v karieri. Za zdaj so skupaj z Gregorjem Schlierenzauerjem s tremi rekorderji.

Prvi pogovor s Polono Bertoncelj

"Preveč tvegano je bilo, da bi čakal do nedelje. Prav je, da se je že na tej tekmi odločil za zmago. Vesel sem, da ni podlegel pričakovanjem in pritiskom, da si vsi želimo te zmage. Najbolj si jo je seveda on sam. Znal je umiriti čustva in se zbrati. Zaslužena zmaga. Vsi so bili veseli zanj, tudi tekmeci, kar potrjuje, da mu res vsi privoščijo. Lepo je, ko se stvari poklopijo, saj se redkokdaj tako. Videlo se je, da je v fokusu in uživa. Nisem bil prav nič nervozen, ker res izvrstno deluje. Upal sem sicer na kakšen meter dlje v drugi seriji za vsak primer, a je glede na razmere opravil neverjeten skok. Več kot zasluženo," je zmago petega različnega varovanca v tej sezoni opisal glavni slovenski trener Robert Hrgota.

Domen, Cene in Nika Prevc o veliki zmagi najstarejšega brata
Prevc na ramenih proslavil 24. zmago