Družina Prevc ima dva globusa. Petrov uspeh je po osmih letih ponovila Nika. Foto: BoBo
Družina Prevc ima dva globusa. Petrov uspeh je po osmih letih ponovila Nika. Foto: BoBo

Nasledila je Primoža Peterko, Petra Prevca in Niko Križnar, ki so pred njo slovenskim skokom prinesli prestižno kristalno lovoriko. 19-letna skakalka kranjskega Triglava je skupno zmago v svetovnem pokalu potrdila v nedeljo v Vikersundu, zdaj pa je na zadnjem dejanju te zime, potem ko je bila na srednji napravi pod Poncami tretja, v roke prejela nagrado za izjemno popotovanje od 2. decembra v Lillehammerju dalje. Polovico od 24 tekem v sezoni je končala na stopničkah, sedemkrat je bila na najvišji.

Sorodna novica Nika Prevc tretja na "zadnji etapi", skupno pa velika zmagovalka zime

"Ni bilo tako enostavno nastopiti na zadnji tekmi. Želela sem si pokazati dobre skoke pred domačimi navijači. Ni bilo preprosto zaradi slabših skokov na treningu, sem pa vesela, da mi jih je uspelo na tekmi izboljšati. Z uvrstitvijo sem zelo zadovoljna. Vesela sem, da sem imela možnost sezono zaključiti na domačih tleh. Hvaležna sem za to priložnost," je dejala trenutno najboljša skakalka na svetu, ki je na tekmi zaostala za Avstrijko Evo Pinkelnig in Kanadčanko Alexandrio Loutitt, prvima zasledovalkama v skupni razvrstitvi.

V izteku so jo po zadnjem skoku objele reprezentančne kolegice. Po koncu tekme je odšla v hotel in se poveselila z njimi, na tekmi pa je imela tudi podporo bratov. Peter je pred osmimi leti v Planici dvignil veliki kristalni globus, ob Niki je bil ob njeni prvi zmagi v Engelbergu decembra, v nedeljo, ko je bilo jasno, da je postala skupna zmagovalka sezone, ploskal pa ji je tudi med planiško podelitvijo: "Večkrat sem že rekla, da mi podpora domačih največ pomeni. Še enkrat hvala, da so me podpirali celo sezono."

Nika Prevc: "Nepopisno, tega trenutka ne bom pozabila"
Sorodna novica Peter Niki prvi čestital za dva mejnika

"Zdaj sem imela čas, da sem premislila. Zavedam se, da mi je uspela ogromna stvar. Globus je kar težek. Nosi vso težo truda, ki sem ga vložila vanj," je dejala najstnica, ki si je pokorila skakalno elito. "Pred sezono si niti slučajno nisem predstavljala takega konca. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, nisem pa računala, da mi bo uspelo tako dobre skoke pokazati na tekmi. Celo sezono sem enostavno napadala čim boljšo uvrstitev. Čez čas, ko so bili skoki res dobri, smo začeli računati, da bi lahko osvojila globus. Brez napadanja mi tega ne bi uspelo."

"Marsikaj sem premišljevala med podelitvijo, predvsem pa sem bila srečna. Zdaj sem že čisto v redu, moram pa reči, da me je po zadnjem skoku v Vikersundu preprosto sesulo. Čustva so naredila svoje. Tisti dan sem dala vse ven," je še povedala Nika, ki si želi še kdaj ponoviti letošnje uspehe, se pa zaveda, kaj je treba storiti, da je to mogoče. "Želim si, ampak za to moram tudi prihodnjo sezono narediti marsikaj. Ne morem se le usesti in si želeti."

Nika Prevc za začetek planiškega praznika dvignila globus
Sorodna novica Občudovala Petrov globus, zdaj pa komaj čaka, da dvigne svojo kristalno lovoriko

Po treh letih ima Slovenija znova najboljšo skakalko zime. Tako kot Niko Prevc je do globusa v vlogi glavnega trenerja tudi Niko Križnar vodil Zoran Zupančič: "Ko je tako konec in je vse v redu, pravim, da je 'narejeno'. Rumeno majico smo pripeljali do konca. Ni bilo lahko, saj so bili pritiski veliki. Nika Prevc je imela tarčo na hrbtu, a ji je uspelo. Dvignila je ta globus. Je mlada, profesionalna, dobra učenka … Upam, da po takšni lepi sezoni oziroma nagradi ostane skromna in zdrava, da bo lahko še naprej zmagovala."

Pred časom sem dobil veliko vprašanj, kako bomo ponovili katero sezono iz preteklosti. Letošnjo ponovno ocenjujem kot izjemno. Dosegli smo približno toliko kot v olimpijski sezoni. Zbrali smo devet zmag in na koncu dobili največjo nagrado. Delo ekipe ocenjujem kot izjemno in se zahvaljujem vsem, ki so delovali v njej, predvsem pa pomočniku Anžetu Lavtižarju, serviserju Gabru Arhu in fizioterapevtu Lojzetu Petku. To so tisti, s katerimi smo neprestano skupaj z dekleti in ki jih priganjamo, da dajejo vse od sebe.

Zoran Zupančič

Že pred sezono je selektor ob dobri pripravljenosti Nike Križnar in Eme Klinec poudaril tudi vrhunske skoke Nike Prevc, a malokdo je verjel, da bo njena sezona takšna, kot je bila: "Napovedal sem, da imamo tri dekleta, ki bodo verjetno startala na globus. Imajo visoke cilje. Šport je kdaj tudi presenečenje. Telo ne odreagira vedno tako, kot razmišlja glava. Razmere ti kdaj ne dovoljujejo izpeljati tistega, kar si zamisliš, in hitro te oddaljijo od želenega. Zagotovo je bila Nika presenečenje, a zame še najmanj, za vse druge pa je bila večje."

"Vmes je bila res v izjemni formi. Bili smo v dobrem ritmu, potem pa nas je zmotil tisti premor, ko je odpadel Rasnov. Takrat se je nekaj zgodilo, toda še vseeno smo ostali pri tistem svojem pristopu in zdržali do konca. Nika je ostala mirna. Kot pravim, je dobra učenka in nekatere stvari se moraš naučiti. Po prvi zmagi je bila hitro izpostavljena. Če se lahko tako izrazim, kar malce pribita na križ, toda vse je izpeljala do konca tako, kot je treba," je še dodal Zupančič, ki mu pogodba z zvezo poteče po koncu sezone. Kot je pristavil, bo zdaj čas za poročila in analize, o prihodnosti pa še ni želel govoriti.

Portret Nike Prevc