Peter Prevc računa, da bo skupaj z reprezentančnimi kolegi že prvi dan priprav na sezono 2023/24. Foto: BoBo
Peter Prevc računa, da bo skupaj z reprezentančnimi kolegi že prvi dan priprav na sezono 2023/24. Foto: BoBo

"Sem dobro, le skakati še ne smem. Ko sem bil po padcu sprejet v UKC Ljubljana, je bilo sprva postavljenih veliko diagnoz, a so jih z nasmeškom potem črtali. Vse kosti so bile in so cele, le v vretencih so na treh delih počile trabakule. To se mora zdaj zarasti, preden lahko stoodstotno funkcioniram. Celi se šest tednov, s terapijami lahko malce pospešuješ, ne smeš pa prehitevati, če želiš v prihodnosti dobro funkcionirati," je svoje trenutno stanje opisal 30-letni skakalni as iz Dolenje vasi.

Najstarejši izmed bratov Prevc je padel na treningu svetovnega prvenstva pod Poncami. Po prehodu z mize v fazo letenja ga je obrnilo in na vrhu doskočišča je z velike višine padel na tla. Premetavalo ga je do izteka skakalnice, kjer so mu nemudoma nudili zdravniško pomoč. Sledilo je olajšanje, ko je, ko so ga s sanmi odpeljali iz izteka, pomahal zbranim pod Bloudkovo velikanko. Nato so ga z reševalnim vozilom prepeljali v mobilno bolnišnico, kjer so opravili prve preglede, sledila pa je še pot v Ljubljano.

Dan po padcu pogledal posnetek

Peter Prevc o posledicah nesrečnega padca

"Takoj ko sem padel, sem malce izgubil zavest. Ko sem se kotalil po doskočišču, sem že prišel k sebi. Pogledal sem, ali proti meni leti kakšna smučka. Potem so me zdravniki pridržali, da nisem vstal. Ko so me dali v reševalno vozilo, pa sem, ko sem se zavedal, da nisem več v smrtni nevarnosti, znova izgubil zavest," je opisal spomin na padec. Dodal je, da je sprva takoj želel iti znova na vrh skakalnice, saj je bilo v njem še veliko adrenalina, hitro pa je želja ugasnila.

Že dan pozneje si je ogledal posnetek padca. "Nekaj posnetkov je bilo, čeprav so vsi kamere obračali stran. Pogledal sem ga naslednji dan in še nekajkrat zatem. Zelo me je zanimalo, zakaj sem sploh padel," je dejal dobitnik velikega kristalnega globusa v sezoni 2015/16 in nadaljeval: "Odpel se je čepek. Zakaj se je odpel, pa ne vem. Čevelj je bil nov, čepek pa je cel. Lahko sem bil tudi jaz malomaren in ga nisem dovolj dobro potisnil. Ne vem, ali se je to naredilo po toliko skokih v življenju prvič, pa mi morda hoče kdo kaj sporočiti …"

Maja bo normalno začel priprave

Dodal je, da tudi če bi imel zaščitno vrvico, bi se čepek vseeno odpel. "Bi pa mogoče zvozil brez padca. Včasih smo skakali s precej slabšo opremo in je vse držalo. Sploh če se je veliko menjala oprema, kdaj te zaščite nisi dal," je pristavil zmagovalec 23 tekem svetovnega pokala, ki računa, da bo po uspešnem okrevanju normalno maja začel priprave na novo sezono. Med zaključkom sezone v Planici ga čaka še en pregled, potem pa bo zdravljenje kmalu končano.

Planiški padec je bil najhujši v Petrovi karieri. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr
Planiški padec je bil najhujši v Petrovi karieri. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr

Zdaj tudi ne čuti več bolečin, mora le še mirovati nekaj časa: "Ko se tako "razbiješ", se celo telo zakrči. Potem je treba telesu nekako sporočiti, da ni več smrtne nevarnosti, in se lahko mišice spet sprostijo. Vse te masaže in terapije pomagajo, da se telo čim hitreje prekrvavi. Najbolj me je bolelo, ker sem drugič padel neposredno na smučko. Tam sem imel tudi edino modrico. Zaradi tega je bila udarjena tudi ledvica. Tam je bilo potem tudi zatečeno. Ko sem se ulegel, sem mislil, da imam pod križem kaj podloženo, a sem bil tako zatečen."

V Planici v "civilu" že leta 2012

Sorodna novica Cene Prevc: Skoki so bili eno glavnih poglavij, zdaj pa želim pustiti vtis še kje drugje

Med okrevanjem je čas namenil preživljanju z družino, spremljal pa je tudi kolege, ki so bili na norveški turneji Raw Air in v Lahtiju. "Pred Vikersundom me je najbolj zamikalo, da bi šel na skakalnico. Tekme do Vikersunda sem normalno pogledal, ko pa se je začelo na tisti letalnici, pa mi je bilo res žal, da nisem mogel iti. Zdaj sem odsoten že skoraj mesec dni in me ne mika več," je še povedal Prevc, ki bo po najhujšem padcu v karieri planiški konec tedna spremljal na prizorišču le kot gledalec.

Podobno je bilo pred 11 leti, ko je padel pri pristanku na poletih v Oberstdorfu, kjer je kljub temu Slovenija slavila nato prvo ekipno zmago. Tedaj je bil v odlični formi, a mu je poškodba preprečila nastop na svetovnem prvenstvu v poletih, kjer je Robert Kranjec osvojil zlato kolajno, zagotovo pa bi bil med kandidati za medaljo tudi Peter. Po tisti sezoni je sledil nagel vzpon med najboljše skakalce na svetu …