Kot je dejal Severin Freund, lanski zmagovalec svetovnega pokala, ki bo letos skoraj zagotovo osvojil drugo mesto, je sezona Petra Prevca za zgodovinske knjige. Foto: BoBo
Kot je dejal Severin Freund, lanski zmagovalec svetovnega pokala, ki bo letos skoraj zagotovo osvojil drugo mesto, je sezona Petra Prevca za zgodovinske knjige. Foto: BoBo
V Planici je v čast Prevcu donela Zdravljica

23-letni šampion iz Dolenje vasi, ki je letos dobil vse vrhunce sezone, ko je slavil na novoletni turneji, osvojil zlato na svetovnem prvenstvu v poletih in si že zagotovil veliki kristalni globus, je z zmago na četrtkovi tekmi v Planici podrl kar dva rekorda. S 14. zmago v eni sezoni in osvojenimi 2.123 točkami je popravil dva mejnika Gregorja Schlierenzauerja, ki sta se po tisti dominantni zimi Avstrijca zdela nedosegljiva. A zlati slovenski orel je vse skupaj še presegel in ima na dveh individualnih tekmah pod Poncami, kjer je slavil že trikrat, možnost vse dosežke še oplemenititi.

Kranjec: Petrovi dosežki občudovanja vredni
Po zmagi mu je z objemom prvi čestital Robert Kranjec, reprezentančni kolega, ki prešerno proslavlja vse Prevčeve dosežke. Letos sta skupaj na odru za zmagovalce stala že trikrat, tudi v Planici, ko je Kranjčan zasedel tretje mesto. Vsakič, ko Prevca premaga, pa pravi, da mu je v veliko čast: "To, kar je Peter dosegel letos, je občudovanja vredno. Taka konstanta in takšno število zmag je neverjetno. Ga spoštujem in občudujem. Prijetno je biti v njegovi družbi. Na splošno je letos v tej ekipi prijetno, ko je toliko fantov dobrih. Vedno sem si to želel. Ko smo skakali s Peterko, Žonto in Frasom, je imel le po en dobro sezono, preostali smo se pa zadaj "valjali", ali pa obratno."

V zadnjih dveh sezonah je bil Prevc dvakrat drugi v svetovnem pokalu. Pred dvema letoma, ko je sezono končal z zmago in rekordom Bloudkove velikanke, je veliki kristalni globus pristal v rokah Kamila Stocha. Poljak je že lani napovedal, da je le vprašanje časa, kdaj bo slovito lovoriko osvojil tudi Prevc: "Peter je dominanten in je letos brez konkurence. Osvojil je vse. Ko so me lani spraševali, zakaj ni osvojil globusa, sem napovedal, da ga bo osvojil že naslednjo sezono. In to na poseben način. To mu je tudi uspelo. Kapo dol."

"Preprosto nismo bili na isti ravni"
Takrat je boj za drugo mesto dobil proti Severinu Freundu, ki pa je bil uspešnejši lani, ko sta imela na koncu enako število točk, a je zaradi večjega števila zmag zmagovalec skupnega seštevka postal Nemec. Za MMC je Freund povedal: "Za njim je neverjetna sezona. Morda ni začel tako, kot so nekateri mislili. Po zmagi na drugi tekmi v Nižnem Tagilu pa mu je steklo, bil je izjemen in je naredil neponovljivo serijo. Drugi mu nismo mogli slediti in preprosto nismo bili na isti ravni. To je sezona za zgodovinske knjige in kar nekaj časa bo verjetno preteklo, preden bo ta rekord popravljen."

Rekord Prevca odmeva tudi v domovini Schlierenzauerja, Avstriji, v zadnjem desetletju skakalni velesili številka ena, ki pa ji letos ne gre po načrtih. Stefan Kraft, ki je trenutno skupaj z Michaelom Hayböckom najboljši skakalec severnih sosedov, je lani osvojil novoletno turnejo. Hayböck je bil tedaj drugi, turnejo štirih skakalnic pa je na tretjem mestu končal najboljši slovenski skakalec, ki je v velikem slogu letos v vitrino pospravil zlatega orla: "To je izjemen rekord. To je bil velik dan zanj, kar se je tudi videlo, s kakšnim veseljem je proslavil zmago. Nisem si mislil, da bi kdo lahko podrl rekord Schlierenzauerja, a Petru je uspelo."

V Planici je v čast Prevcu donela Zdravljica