Daniel Andre Tande na srečo ni utrpel poškodb hrbtenice in možganov. Foto: BoBo
Daniel Andre Tande na srečo ni utrpel poškodb hrbtenice in možganov. Foto: BoBo

To je na Twitterju sporočil vodja norveških skakalcev Clas Brede Brathen. "Daniel se je ponoči zbudil in že govoril z dekletom in mamo. Hvala vsem fantastičnim ljudem v Planici, ki so ga nemudoma oskrbeli, UKC-ju Ljubljana in Tomiju Trbovcu," je 52-letni šef panoge na Norveškem zapisal na Twitterju.

V nedeljo so iz norveške reprezentance sporočili, da je 27-letni skakalec uspešno prestal začetno fazo zbujanja iz umetne kome ter da sta v Slovenijo prispeli njegova mati in dekle.

"Pri Danielu je bil ponoči opazen velik napredek. Zbudil se je in diha sam. Od respiratorja smo ga odklopili ob 6. uri zjutraj in vse je potekalo brez težav. Pogovarjal se je tudi že z družino," pa je kasneje za norveško smučarsko zvezo potrdila zdravnica norveške skakalne ekipe Guri Ranum Ekas.

Norvežana so v četrtek po padcu najprej oskrbeli v izteku letalnice, nato pa s helikopterjem odpeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljani. V reševalno vozilo so ga sprejeli nezavestnega, morali so ga intubirati. Po stabilizaciji pa so ga s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana, kjer so skakalca obdržali v umetni komi, a že v petek sporočili, da je njegovo stanje stabilno.

Tande si je med drugim zlomil ključnico in ima prebodeno pljučno krilo, na srečo pa pri grdem padcu ni prišlo do poškodb možganov ali vratu.