Rok Masle je bil letos na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kanadi del bronastega moštva in zlate mešane ekipe. Foto: BoBo
Rok Masle je bil letos na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kanadi del bronastega moštva in zlate mešane ekipe. Foto: BoBo

Glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota letos ni veliko menjal ekipe za svetovni pokal. Imel je stalno šesterico, dodajal je le sedmega moža, ko je Slovenija prek celinskega pokala dobila kvoto dodatnega tekmovalca, ob tem je pomlajena ekipa odšla v Rasnov, ki je bil na sporedu tik pred domačim svetovnim prvenstvom v nordijskih disciplinah, eno menjavo pa je bil primoran napraviti za zaključek sezone, potem ko jo je zaradi padca predčasno sklenil najizkušenejši slovenski orel, Peter Prevc.

Sorodna novica Orli poslali odločno sporočilo: Doma se ne bomo pustili kar tako premagati

Namesto najuspešnejšega slovenskega skakalca do zdaj je na Norveško in Finsko potoval 12 let mlajši Masle, ki je predtem med elito skakal že v omenjeni Romuniji in na Poljskem, kjer je ob debiju za las ostal brez premiernih točk, saj je bil v Zakopanah 31. Prve je nato dobil že na naslednji preizkušnji v Rasnovu, v zbirko, ki jih zdaj šteje 36, pa jih je dodal tudi v Oslu, Lillehammerju in v Vikersundu, kjer se je dobro spopadel tudi s prvimi poleti v karieri. Na norveški letalnici je sicer najprej obstal v kvalifikacijah, na drugi tekmi pa zelo dobro letel, z 218,5 m postavil tudi osebni rekord, nato pa bil zaradi dresa v finalu zadnjega dejanja turneje Raw Air diskvalificiran.

Hrgota zadovoljen s predstavami Masleta

"Njegove skoke v tej sezoni lahko ocenim zelo pozitiven. Zelo lepo je odskakal. Zelo trezno in zrelo za svoja leta. Predvsem se mi zdi, da je zelo užival na poletih v Vikersundu. Tiste petkove kvalifikacije so se mu žal ponesrečile. Rekel sem, da bi, če bi imel za sabo pet ali deset skokov več, znal drugače odreagirati. V nedeljo pa je potem zelo užival kljub tisti diskvalifikaciji. Dvakrat je šel čez 200 m in dokazal, da ima tudi občutek za zrak. Da ga ima, kot pravimo mi, zrak rad," je o Masletu spregovoril slovenski selektor.

Nove točke bo Ljubljančan lovil v petek v Planici, saj je bil eden izmed petih domačih orlov, ki so prišli skozi četrtkovo kvalifikacijsko sito. Ko se je prvič spustil po letalnici bratov Gorišek, je pristal pri 190,0 m. Po spoznavnem skoku je bil že drugi poskus na treningu zelo lep, saj ga je odneslo do 216,5 m, 212,5 m pa mu je prineslo 24. mesto v kvalifikacijah. "Nedvomno je vse skupaj noro. Občinstvo je pripravilo izjemno vzdušje, ker so navijači domači, je še toliko bolj posebno. Res je čisto drugače kot na kakšni drugi tekmi. Neizmerno uživam," je bil navdušen Masle.

Ni lahko priti v slovensko ekipo za svetovni pokal

Trije skakalci Ilirije so letos debitirali v svetovnem pokalu. Poleg Masleta sta nastopila še Maksim Bartolj in Matija Vidic. Foto: BoBo
Trije skakalci Ilirije so letos debitirali v svetovnem pokalu. Poleg Masleta sta nastopila še Maksim Bartolj in Matija Vidic. Foto: BoBo

"Prvi polet sem se še malce lovil, zadnja pa sta bila že zelo lepa. Se mi zdi, da za tekmo lahko še kaj popravim oziroma dodam," je dodal član Ilirije, ki se je torej uspešno in hitro znašel tudi na letalnicah. Po debiju v Vikersundu ga je Planica popolnoma očarala: "Vikersund je bil fenomenalno doživetje. Prvič sem letel in je bilo res neverjetno. Malce sem razočaran za prvo tekmo, druga pa mi je precej bolje uspela in sem zelo zadovoljen. Je pa to planiško vzdušje nekaj popolnoma svojega. Ta letalnica je precej lepša."

Masle že vrsto let velja za velik up slovenskega skakanja na smučeh. Pred letom in pol je na Bloudkovi velikanki po zelo dolgem skoku padel in si poškodoval koleno. Rehabilitacija je bila uspešna in dobro leto zatem je dvakrat skočil na oder za zmagovalce celinskega pokala, kar mu je uspelo pod Poncami in v Iron Mountainu v ZDA, za nagrado pa je torej lahko nastopil tudi med skakalno elito: "Čisto iskreno, na začetku sezone nisem pričakoval, da bom prišel do svetovnega pokala. Zelo sem vesel, da mi je uspelo. Veliko pomeni, ker res ni lahko priti v ekipo, sploh v slovenski reprezentanci, saj so fantje zelo močni."