Timi Zajc je po tekmi odšel na preventivno slikanje v jeseniško bolnišnico. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Timi Zajc je po tekmi odšel na preventivno slikanje v jeseniško bolnišnico. Foto: BoBo/Žiga Živulović

"Zdaj sem že kar v redu. Mislim, da ni nič hujšega. Dobil sem udarce v kolk, lopatico in ramo, a mislim, da bo vse v redu, žal pa je bil to moj zadnji skok v letošnji sezoni," je v kratki izjavi po padcu dejal 23-letni član SSK-ja Ljubno BTC. Poletel je odličnih 242,5 m, med letom dosegel izjemno višino, pri pristanku pa ni obstal na nogah. Zaradi udarcev, ki jih je prejel, je bilo hitro znano, da v drugi seriji ne bo nastopil. Toda finalna serija je bila zaradi premočnega vetra odpovedana in Slovenija je za Avstrijo zasedla drugo mesto. "Takoj ko sem prišel iz izteka, sem bil kar slab. Bilo mi je vroče in slabo. Zelo me je bolelo, a so me hitro oskrbeli," je še dodal.

"Psihološko je bil težek dan. Bolj kot drugo mesto nas veseli, da je s Timijem vse v redu. Ni hujših poškodb. Žal se je zanj Planica končala, a na srečo brez večjih posledic. Že tako smo šli dve rampi nižje. Naredil je dva vrhunska skoka. Pogoji so danes to omogočali. Tudi če bi šli še z nižjega zaletnega mesta, bi šel več kot 240 m. Skok je bil neverjeten. Škoda. Zagotovo je bilo nekaj strahu pri doskoku prisotnega. Na srečo je vse v redu," je povedal glavni trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota.

Lani v Planici in letos v Oberstdorfu zmagal z nižjega naleta

Sorodna novica Slovenija po padcu Timija Zajca tako kot lani takoj za Avstrijo

Lani je Zajc v Willingenu na največji skakalnici na svetu šel ekstremnih 161,5 m. Že tako rekorden skok na napravi, ki je neke vrste polletalnica, je moral skrajšati, saj bi sicer priletel praktično na ravno, in pri doskoku, ko je pristal z velike višine, je padel. Priznal je, da je ta padec pustil nekaj strahu. Zato sta se v dogovoru s Hrgoto odločila, da mu na letalnicah, ko začuti, da ima dovolj hitrosti, da bi tudi z nižjega naleta poletel daleč, trener zniža zaletišče. Poteza se je obrestovala lani v Planici, ko je s tako taktično potezo poletel do zmage, in tudi letos v Oberstdorfu, ko je na letalnici Heinija Klopferja na ta način dobil dvoboj s Petrom Prevcem za zmago.

Planica: Padec Timija Zajca po poletu 242,5 metra

V petek, ko je najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov, sicer pa Timijev sostanovalec na tekmah, zmagal, je bil Zajc četrti. Tedaj rampe s Hrgoto nista nižala, saj so bile, kot je dejal skakalec iz Hramš v Spodnji Savinjski dolini, razmere prezahtevne. Napaka v prvi seriji mu je odnesla oder za zmagovalce, je priznal, sicer pa so bili njegovi poleti pod Poncami letos odlični. Z 230,5 m je bil najboljši v poskusni seriji ekipne tekme, z 234,0 m tudi poskusne pred petkovo tekmo, blestel pa je na obeh četrtkovih treningih, ko je bil prvi in drugi. Želja je bila, da bi v nedeljo znova stopil na oder za zmagovalce, s čimer bi, kot je dejal, potrdil sezono, toda padec mu je preprečil nadaljevanje planiškega konca tedna.

Na vrhuncu zime znova osvojil medaljo

Izjave slovenskih skakalcev po padcu Zajca in 2. mestu na ekipni tekmi

Zimo bo končal med najboljšimi 15 v svetovnem pokalu, po uvrstitvi in tudi številu točk bo to njegova četrta najboljša, odkar skače med elito. Čeprav je od skupne razvrstitve pričakoval več, pa je znova dokazal, da gre za izjemnega letalca in moža za velike tekme. "Po lanski sezoni sem letos ostal nekako prazen, saj sem pogrešal tisti občutek, da je tako, kot mora biti. Na navadnih tekmah se mi večkrat ni izšlo, kot se mi je. Za prihodnjo sezono si želim, da bi celo opravil na višji ravni," je dejal Zajc, ki je lansko zimo sklenil z zmago na letalnici bratov Gorišek, mesec predtem je na Bloudkovi velikanki, kjer se odlično počuti, postal svetovni prvak, zlato medaljo pa je na nordijskem SP-ju osvojil tudi z ekipo.

Tudi v tej sezoni se je izkazal na vrhuncu zime, saj je na svetovnem prvenstvu v poletih osvojil bron, z ekipo pa zlato. Toda nekaj grenkega priokusa je sprva po tekmi na Kulmu ostalo, saj je bil po prvem dnevu v vodstvu. V zadnjih treh sezonah je tako na velikih tekmovanjih dobil že devet kolajn. "Mogoče sem tisti dan res malo preveč pričakoval zlato in potem zaradi brona ni bilo toliko veselja. Ampak ja, znova sem vzel tisto, kar je bilo treba. Dobil medaljo na največji tekmi. Dosegel sem tudi zmago," je še povedal Zajc, ki je letos v Oberstdorfu poletel do svoje četrte zmage. Prav vse je dosegel na letalnicah, tri od teh na napravi Heinija Klopferja. Na oder za zmagovalce se je zavihtel še na zadnji preizkušnji pred Planico, ko je na tretjem mestu končal tekmo s tremi serijami v Vikersundu.