Ilka Štuhec (smuk) in Žan Kranjec (paralelna tekma, veleslalom) sta s tremi šestimi mesti poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev 47. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Foto: EPA
Ilka Štuhec (smuk) in Žan Kranjec (paralelna tekma, veleslalom) sta s tremi šestimi mesti poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev 47. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Foto: EPA

Glavna aduta sta bila Ilka Štuhec in Žan Kranjec. Nista razočarala, a navdušenja nad njunima šestima mestoma seveda ni bilo, saj ciljata najvišje. Ilko Štuhec je na smuku spodrezala neugodna številka, pri kateri je bilo skoraj nemogoče osvojiti medaljo, Žan Kranjec, ki ima sicer odlično sezono, pa je po lepem izhodišču (3.) v finalu naredil preveč napak.

Nekdanji smučarski asi so se odlično znašli tudi v vlogi strokovnih komentatorjev

Zadnji slovenski medalji SP-ja sta tako še naprej tisti iz Areja 2019, ko je bila Ilka Štuhec zlata v smuku, Štefan Hadalin pa srebrn v kombinaciji. Hadalin je pred štirimi ali petimi leti obetal, da bi bil lahko redni član slalomske deseterice, toda vse se mu je podrlo, psihične težave so vse večje. Težko je najti še kakšnega športnika, ki bi tik pred olimpijskimi igrami (lani pred Pekingom) končal sezono, leto pozneje pa sredi svetovnega prvenstva odšel domov.

Ob Žanu Kranjcu je lep rezultat uspel še Mihi Hrobatu v smuku. Le 24 stotink ga je ločilo od medalje in Hrobat bi lahko bil gonilna sila reprezentance v hitrih disciplinah na poti k boljšim dosežkom. Veliko upanja vliva Rok Ažnoh, ki je postal svetovni mladinski prvak v smuku.

V ženski reprezentanci za tehnične discipline po nenadnem slovesu Mete Hrovat manjka še kakšna tekmovalka, ki bi bila zrela za vrh. Ana Bucik to sezono smuča zelo dobro, a še vedno ne dovolj hitro, da bi jo lahko na velikih tekmovanjih šteli med kandidate za medaljo. Pred sezono si je koleno poškodovala Andreja Slokar, ki bi bila v Meribelu zelo verjetno zrela za kaj več, sploh po lanski zmagi na zadnji tekmi sezone (prav v Meribelu).

Ilka Štuhec in Žan Kranjec ostala brez medalje, a poskrbela za najboljši slovenski uvrstitvi
Manuel Feller je na slalomski tekmi po odličnem nastopu na prvi progi na koncu nazadoval s 1. na 7. mesto. Foto: Reuters
Manuel Feller je na slalomski tekmi po odličnem nastopu na prvi progi na koncu nazadoval s 1. na 7. mesto. Foto: Reuters

Avstrijci prvič po letu 1987 brez zlate medalje
S svetovnim prvenstvom ni najbolj zadovoljna niti avstrijska javnost. Prvič po letu 1987 je Avstrija ostala brez zlate medalje. Na včerajšnjem slalomu bi Avstrijce (tako kot Hirscher v Schladmingu 2013 in v Areju 2019) lahko rešil Manuel Feller, vendar ni znal zadržati vodstva po prvi vožnji. "Manjka zlata medalja in to boli," je povedal prvi mož alpincev Herbert Mandl, ki je napovedal veliko boljšo bero na naslednjem svetovnem prvenstvu v Saalbachu 2025.

Predsednica Avstrijske smučarske zveze Roswitha Stadlober (v pogovoru za ORF) medtem ni bila razočarana: "Osvojili smo sedem medalj. To je več od pričakovanj, imamo toliko medalj kot Švica. Seveda manjka zlata. To vseeno ni razočaranje, moramo biti zadovoljni."

Avstrija, ki je pred dvema letoma osvojila osem medalj, od tega pet zlatih, je na lestvici medalj na osmem mestu. Na mladinskem svetovnem prvenstvu je bila le deseta. "Veliko dela nas še čaka, sem pa vesela, da imamo v evropskem pokalu nekaj spodbudnih rezultatov," je dodala Roswitha Stadlober.

Končni pregled medalj po državah:


ZLATOSREBROBRONSKUPAJ
Švica3317
Norveška2349
ZDA22-4
Italija2114
Kanada2-24
Nemčija1-12
Francija1-12
Avstrija-347
Grčija-1-1