Klemen Bauer je na SP-jih najboljši izid dosegel leta 2012 v Ruhpoldingu. Foto: Sloski.si/Prezlc
Klemen Bauer je na SP-jih najboljši izid dosegel leta 2012 v Ruhpoldingu. Foto: Sloski.si/Prezlc

Klemen Bauer, pri 34 letih veteran slovenskega biatlona, letos zaznamuje 15. obletnico svojega prvega nastopa v svetovnem pokalu. Na Pokljuki bo dvanajstič nastopil na svetovnih prvenstvih v biatlonu. Do zdaj je njegova najboljša uvrstitev drugo mesto z mešano štafeto na prvenstvu v Ruhpoldingu leta 2012.

V posamezni konkurenci je najboljši izid dosegel istega leta na 20 km, ko je ob velikem slavju Jakova Faka osvojil peto mesto. Ob reprezentančnem kolegu so bili v močni zasedbi boljši le še Francoz Simon Fourcade, Čeh Jaroslav Soukup in Nemec Andreas Birnbacher.

Nastopil je tudi na četverih olimpijskih igrah, prvič že leta 2006 v Torinu. Najbolje se je odrezal štiri leta pozneje v Vancouvru, kjer je v šprintu zasedel (nehvaležno) četrto mesto. Za tretjeuvrščenim Fakom, ki je tedaj nastopal še pod hrvaško zastavo, je zaostal za 3,4 sekunde.

Pred začetkom letošnjega biatlonskega svetovnega prvenstva na Pokljuki smo vsakemu slovenskemu reprezentantu in reprezentantki v MMC-jevi rubriki 5 v tarčo postavili pet enakih vprašanj.


Če bi lahko živeli kjer koli na svetu, kje bi živeli?
Dlje kot hodim po svetu – in na takšen ali drugačen način obiskujem različne kraje, bolj sem prepričan, da je Slovenija obljubljena dežela, z vsemi prednostmi in slabostmi vred.

Kako se motivirate pred vsakim treningom, vsako tekmo?
V teoriji naj bi bil tekmovalec za vsak trening enako motiviran kot za tekmovanje. V resnici pa je včasih treba poiskati dodaten motiv. Sam ga najdem predvsem v tem, da z vsakim treningom in tekmo poskušam napredovati kot tekmovalec.

Od koga ste se v življenju največ naučili ali koga najbolj cenite?
Na srečo po svetu vselej hodim z odprtimi očmi in iz različnih virov oziroma ljudi črpam ter vsrkavam modrosti, ki jih na koncu sam prečistim. Težko torej izpostavim posameznika.

Katera je vaša najljubša anekdota oziroma smešna stvar, ki se vam je pripetila na biatlonskih tekmah oziroma ob njih?
V več kot dvajsetih letih ukvarjanja z biatlonom se je le-teh nabralo ogromno. Nekatere bolj smešne, nekatere pa, žal, tudi bolj klavrne. Od klasičnih zamud v transportu – potovanja namesto nekaj ur, nekaj dni, pa vse do tehničnih težav z opremo na tekmah. Morda bi se lažje spomnil kakšne, če bi jih bilo manj.

Kaj bi počeli, če se ne bi ukvarjali z biatlonom?
Z biatlonom oziroma tekom na smučeh sem se začel ukvarjati tako zgodaj (9 let, op. a.), da si težko predstavljam kar koli drugega. Vsekakor bi bilo nekaj v povezavi s športom.