Zaveza zelene Planice 2023 se glasi:
Zaveza zelene Planice 2023 se glasi: "Obiskovalci, športnice in športniki, vsi sodelujoči na FIS-ovem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, se zavezujemo, da si bomo skupaj prizadevali za dogodek, ki bo temeljil na načelih trajnostnega razvoja. Tako bo Planica prispevala k spoštljivemu ravnovesju med človekom in naravo, omogočala družbeno pravičnost in medgeneracijsko solidarnost." Foto: BoBo/Borut Živulović

"Od leta 2021, ko je bil predsednik Eliasch izvoljen na čelo FIS-a, je trajnost osrednje vodilo zveze. Trajnost je prioriteta pri vsem, kar počnemo," so z Mednarodne smučarske zveze sporočili v sredo.

Športniki pozivajo FIS k akciji

Gre za odgovor na odprto pismo tekmovalcev iz zimskih športov, ki so FIS pozvali, naj prevzame vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam in bo vzor drugim.

Približno 150 športnikov, med njimi tudi ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin, je zahtevalo drugačno trajnostno strategijo, spremembo tekmovalnega koledarja, s tem v povezavi pa tudi spremembo in skrajšanje nepotrebnih poti po zemeljski obli. Športniki so zahtevali tudi zaostritev pogojev za prireditelje pri vprašanjih varovanja okolja.

S FIS-a so sporočili, da prav zdaj končujejo projekt trajnostne strategije, ki je v skladu z zahtevami športnikov. Osrednja pozornost je namenjena prav optimizaciji tekmovalnih koledarjev, pa tudi sodelovanju s partnerji, da bodo prireditve še bolj trajnostne.

Visoke cene vstopnic za svetovno prvenstvo v Planici

Smučarska zveza v Peruju ohranja Amazonko

Pri FIS-u so ob tem spomnili, da delujejo tudi zunaj športa, in opozorili na iniciativo za ohranitev tropskih gozdov na območju Amazonke, konkretno v Peruju, ki so jo sprožili lani. V boju proti podnebnim spremembam je za FIS namreč na prvem mestu ohranitev tropskih gozdov.

Kritiki pa FIS-u še naprej očitajo, da dejanja ne sledijo obljubam, da gre za marketinške poteze, ki vse ravnanje zato označujejo kot okoljsko zavajanje oz. "greenwashing".

Pred SP-jem v nordijskem smučanju v Planici je na plano prišlo, da so prireditelji z začasnimi parkirnimi mesti v bližini krožišča v Ratečah posegli v zavarovano vodovarstveno območje ter ledeniško moreno, kar je nesprejemljivo in v nasprotju z obljubami o trajnostni izvedbi tekmovanja. S problematiko se že ukvarjajo inšpekcijske službe in drugi pristojni organi.

AAG: Prireditelji v Planici zatajili

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG) se je javno obrnila na FIS. Pri AAG-ju trdijo, da so navezali stike z organizatorji prvenstva in se skušali dogovoriti za sestanek s tamkajšnjimi prebivalci in predstavniki občine, da bi našli skupne rešitve. A kot še pišejo v sporočilu za javnost, dlje od obljub niso prišli. Pri tem dodajajo, da so prav zimski športi tisti, ki bi se morali najbolj zavedati posledic negativnega vpliva porušenega naravnega ravnovesja in podnebnih sprememb na izvajanje dejavnosti.

Sorodna novica Parkirišča za obiskovalce svetovnega prvenstva v Planici urejena na zavarovanih območjih

V pismu, naslovljenem na FIS, pri AAG-ju trdijo, da so organizatorji v Planici zatajili na področju trajnosti, družbene odgovornosti in komunikacije.

"Zdi se, da je zaveza za Zeleno Planico 2023 zgolj propagandne narave. Vedno bolj se kaže, da izpolnjuje zgolj namen reklame in nima vsebine. Trdno verjamemo, da bo Planica 2023 sledila smernicam in navodilom FIS-a in da pri upravljanju prizorišč prvenstva ne boste zanemarili trajnosti in varovanja okolja," so ob razložitvi problematike v pismu FIS-u še zapisali v AAG-ju.

"Občina ni poskrbela za parkirišča"

Generalni sekretar organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič je pred dnevi za STA pojasnil, da po dogovoru z odvetniki ne more komentirati podrobnosti. Opozoril pa je, da občina ni poskrbela za parkirna mesta med SP-jem, zato je bilo ukrepanje nujno.

Organizacijski odbor se je gradnje jeseni lotil sam, a nikakor ne drži, da se o lokacijah ne bi posvetovali z občino Kranjska Gora in upravno enoto Jesenice. Prav tako verjame, da so vsi posegi v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi.