V Planici med nordijskim svetovnim prvenstvom pričakujejo več kot 2000 športnikov s spremljevalnimi ekipami, več kot 2000 predstavnikov medijev ter med 150 in 200 tisoč obiskovalcev. Foto: BoBo
V Planici med nordijskim svetovnim prvenstvom pričakujejo več kot 2000 športnikov s spremljevalnimi ekipami, več kot 2000 predstavnikov medijev ter med 150 in 200 tisoč obiskovalcev. Foto: BoBo

Organizatorji svetovnega nordijskega prvenstva v Planici, ki bo potekalo od 21. februarja do 5. marca, so začasna parkirišča za potrebe športnega dogodka zgradili na vodovarstvenem območju, nekatera na trajno zavarovanih kmetijskih zemljiščih, druga pa na naravnih vrednotah, kot je ledeniška morena, poroča spletni portal n1info.si, ki dodaja, da bi moral organizacijski odbor za te posege pridobiti naravovarstveno soglasje, a zanj sploh ni zaprosil. Primer je pod drobnogled vzela gradbena inšpekcija, kmetijski inšpektorji pa so že odločili, da so to nedovoljeni posegi.

"Bodimo najbolj trajnostni na največjem prvenstvu pri nas do zdaj," portal povzema izjavo nekdanje ministrice, pristojne za področje športa Maje Zalaznik, zdaj predsednice strateškega sveta OK Planica z uradne predstavitve projekta, ki je napovedala "sodelovanje z lokalnimi organizacijami, denimo kulturnimi, okoljskimi". Prav prometni režim naj bi veliko pripomogel k zeleni Planici, po pisanju omenjenega portala pa se je problematika le preselila iz ledeniške doline nekaj kilometrov nižje. Županja Kranjske Gore Henrika Zupan trdi, da organizacijski komite z občino ni sodeloval in za naravovarstveno soglasje ni zaprosil.

Sorodna novica V Planici več kot dva tisoč športnikov in 200.000 obiskovalcev

Predsednica Društva za naravo – Jalovec in domačinka Polona Petrovič Erlah, magistrica znanosti na področju varstva naravne dediščine, dodaja: "Prebivalci smo prestrašeni, kaj se bo zgodilo z našimi vodnimi viri. Sprašujemo se, kako je mogoče, da nihče ne ustavi tega početja. Nemočno smo opazovali, kako se je najprej začelo uničevanje kmetijskih zemljišč v Podkorenu, čez dva dni se je preselilo v Rateče v bližino Zelencev in nato naprej."

Dve začasni parkirišči se nahajata na območjih, ki imata status naravne vrednote. "Poseg na Ledinah vsaj za zdaj ni velik. Odstranili so zgornjo plast zemlje, kar pomeni, da je uničena vegetacija. Lahko pride do vnosa invazivnih tujerodnih vrst," portal N1 povzema vodjo območne enote Zavoda za varstvo narave Kranj Sonjo Rozman. Uničuje se tudi morena planiškega ledenika.

Organizatorji: Ne drži, da se o lokacijah ne bi posvetovali z občino

Zdaj se z začasnimi parkirišči ukvarja gradbena inšpekcija, ki je prvo prijavo dobila oktobra lani in uvedla kar štiri inšpekcijske postopke. Generalni sekretar organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič je za STA pojasnil, da po dogovoru z odvetniki ne more komentirati podrobnosti. Opozoril pa je, da občina ni poskrbela za parkirna mesta med svetovnim prvenstvom.

Organizacijski odbor se je gradnje po njegovih pojasnilih zato jeseni lotil sam. Ob tem je Šušteršič zanikal, da se o lokacijah ne bi posvetovali z občino in upravno enoto Jesenice. Prav tako verjame, da so vsi posegi v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi.