Timi Zajc je bil izvrsten na treningu v sredo. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Zajc je bil izvrsten na treningu v sredo. Foto: www.alesfevzer.com

Sta letos najboljša Slovenca v svetovnem pokalu, kjer 26-letni Domžalčan zaseda tretje mesto, štiri leta mlajši skakalec iz Hramš v Spodnji Savinjski dolini pa je deveti. Žaba je že vso sezono odličen. Nanizal je že deset uvrstitev na oder za zmagovalce, ob tem trikrat zmagal in seštevek novoletne turneje končal na tretjem mestu. Zajc je tudi na treningih ves čas skakal na zelo visoki ravni, toda zimo je začel nekoliko zadržano, v zadnjem času pa je stopnjeval svoje predstave na tekmah, se izkazal predvsem na poletih in večjih napravah, toda vrhunsko formo nato dokazal tudi na srednji napravi v Planici.

Sorodna novica Grd padec Petra Prevca; Zajcu drugi trening, Domnu Prevcu pa tretji

Oba sta bila zelo razpoložena pred tekmo na srednji skakalnici. V vseh serijah za trening in kvalifikacijah sta bila med najboljšimi, Lanišek je celo vse končal na prvih dveh mestih. Toda potem so bile na tekmi izjemno zahtevne razmere, ki jim žirija ni bila kos, žrtvi teh razmer pa tudi oba glavna slovenska aduta, ki sta boj za kolajne na svetovnem prvenstvu pred domačimi gledalci začela z devetim in desetim mestom. Toda že dan pozneje sta ujela žlahtno snežinko, ko sta bila v navezi z Niko Križnar in Emo Klinec bronasta na mešani ekipni tekmi.

Oba zelo uživala na treningu

"Ta medalja je neki zagon, toda cilji ostajajo enaki kot pred svetovnim prvenstvom. Poskušam nadaljevati v tem ritmu. Super je, da imamo odličje, se pa poskušam osrediniti na to, kaj nas čaka, in ne na to, kaj je bilo," je povedal Lanišek, potem ko se je takoj izkazal tudi na Bloudkovi velikanki. Na treningih je bil s 133,0 m in 130,5 m drugi in tretji: "Meni obe skakalnici ustrezata, kar mislim, da se tudi vidi. Trening je bil zelo dober, in sem res užival v skokih. To je tudi tisto, kar sem hotel. Zdi se mi, da sem lepo skoke s srednje skakalnice prinesel na veliko."

Peter Prevc po grdem padcu z lažjim pretresom možganov

Še boljši je bil na treningih Zajc, ki je bil s 134,0 m in 132,0 m celo prvi in drugi. "Res sem zelo zadovoljen. Že prejšnji teden sem tu v Planici začel zelo dobro. Treba je uživati, biti odločen, in komaj čakam tekmo," je dejal aktualni svetovni podprvak v poletih, ki je tako kot lani na vrhuncu zime tudi letos imenitno pripravljen. V pretekli zimi je bil namreč član zlate mešane ekipe in srebrnega moškega moštva na olimpijskih igrah, nato pa je torej na svetovnem prvenstvu v poletih dobil srebro na posamični tekmi, z ekipo pa je prepričljivo zmagal.

Odličen je bil že v nedeljo na mešani tekmi, ko je bil celo najboljši med vsemi skakalci, Lanišek pa je imel tretjo skupno oceno. Če sta Žabi obe planiški napravi zelo všeč, pa Zajc še bolj stavi na večjo: "Na tej največ treniramo. Začel sem odlično in upam le, da bom tako tudi nadaljeval. Pripravljen sem dobro in na tej vse deluje kot na mali. Tam so bile sicer problem vremenske razmere. Če ga vreme lomi, nimamo kaj. Na trenutke potem ni kazalnik tvoje prave forme. Zato moraš imeti tudi malce sreče."

Izkoristila poznavanje domače skakalnice

Sorodna novica Medalje nadeli tudi slovenski mešani ekipi, ki sporoča: "Pero, mi smo s tabo!"

"Tokrat sta res izstopala. Naredila sta vsak po dva vrhunska skoka. Nastop sta imela v ekipi zagotovljen. Lahko bi odnehala po prvem treningu, sta potem v drugi seriji še nekaj poskusila. Na skakalnici se igrata. Čutita vsako podrobnost. Ko si v formi, take stvari delujejo. Treba je samo uživati, kot sta tokrat, in se veselim kvalifikacij ter tekme. Sta res močna in sta s svojimi skoki pokazala, kam spadata. Izkoristila sta domač teren, je pa treba nadaljevati tako do sobote," je bil z njunimi skoki zadovoljen Hrgota.

V četrtek ob 17.30 bodo na sporedu kvalifikacije pred petkovo tekmo, ki bo ob isti uri. Nastop na njej si bosta skušala priboriti še Žiga Jelar in Domen Prevc. V soboto ob 16.30 se bo skakalni del 43. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju končal z ekipno preizkušnjo, za mesto v njej pa ob morebitnem slabšem nastopu katerega izmed prej omenjenih na posamični tekmi konkurira tudi Lovro Kos.