Slovenska skakalna flota je blestela na svetovnem prvenstvu na Bloudkovi velikanki. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska skakalna flota je blestela na svetovnem prvenstvu na Bloudkovi velikanki. Foto: www.alesfevzer.com

Timi Zajc je na 43. nordijskem svetovnem prvenstvu postal svetovni prvak na veliki skakalnici, dan kasneje se je z ekipo na Bloudkovi velikanki veselil še prve slovenske zlate medalje na moštveni preizkušnji, predtem pa je bil del bronaste zasedbe na mešani tekmi na srednji napravi. "Vsaka medalja je neki presežek. Ponosen sem in hvaležen fantom, da sem lahko del te zgodbe. Naj uživajo in se veselijo tega," je bil po osvojeni zlati snežinki na moštveni tekmi zadovoljen selektor orlov.

Vedeli, da sodijo v ožji krog favoritov

Sorodna novica Ponosni in počaščeni, da so del zlate ekipe

Za češnjo na torti, kot je dejal Hrgota, na največji zimskošportni prireditvi v zgodovini Slovenije so Lovro Kos, Žiga Jelar, Zajc in Anže Lanišek opravili s konkurenco na moštveni tekmi in v izteku Bloudkove velikanke rajali z množico glasnih navijačev, ki so na zadnjih dveh skakalnih dejanjih pripravili odlično vzdušje. "Zelo sem užival v tekmi. Že dolgo nisem videl takšne ravni skakanja, pa ne le pri naših fantih, tudi pri konkurenci. Naredili smo osem vrhunskih skokov s takimi daljavami in s teh naletov, pa smo zmagali le za dobrih deset točk. To je res nekaj neverjetnega. Lepa tekma za gledalce. Upam, da so uživali. Ta zlata medalja je češnja na vrhu torte," je dodal 34-letni Hrgota.

Na domačem svetovnem prvenstvu se je največ pričakovalo prav od orlov, ki pred začetkom tekmovanja niso skrivali želja. Hrgota je bil v svojih napovedih jasen in od odgovornosti ni bežal: "Pritisk je privilegij. Tega smo si želeli. Hudič je, če prideš na svetovno prvenstvo brez pričakovanj, sploh pa na domače. Vedeli smo, da sodimo v ožji krog favoritov. Nismo se tega ustrašili. Mogoče se le tekma na srednji skakalnici ni izšla, kot bi si želeli, ampak imamo tri medalje, kar je res lep dosežek. Nas je pa tista tekma še bolj podžgala in že na mešani se je videlo, da sta Timi in Anže skakala, kot znata."

V Planici 2020 začrtali dva cilja – OI v Pekingu in domači SP

Dopoldne smo zelo dobro delovali na aktivaciji. Timi je bil miren, Anže pa se je zavedal, da je naredil manjšo napako na petkovi tekmi. Zjutraj je pokazal, kakšna je bila ta napaka. Po prvem skoku sem mu rekel, moraš imeti prvi izid ekipne tekme. Rekel je v redu, Timi pa se je samo smejal. Odgovoril sem, poglej, moral se boš potruditi. Vzdušje je bilo sproščeno. Videl sem, da si res želijo in da se ne bojijo uspeha. Kot pravim, pritisk je privilegij, oni pa so ga znali izkoristiti.

Robert Hrgota

Decembra 2020 je po aferi na svetovnem prvenstvu v poletih pod Poncami, ki so ga orli precej klavrno končali, na mestu glavnega trenerja zamenjal Gorazda Bertonclja. Predtem je bil njegov pomočnik, selektorsko vlogo pa je prevzel le dobrih šest let po koncu skakalne kariere. S strokovnim štabom je takrat v beležko zapisal dva velika cilja v prihodnjih zimah in postavil načrt za uresničitev velikih ambicij: "Takoj po tistem prvenstvo smo se s fanti osredotočili na olimpijske igre in domače svetovno prvenstvo. Začrtali smo si posamično medaljo v Pekingu in tu v Planici. Še vedno ostaja grenak priokus zaradi četrtega mesta Petra Prevca lani na olimpijskih igrah. Če nam tam ni uspelo, je zdaj ta Timijeva zlata toliko bolj pomirjujoča. Nekaj najlepšega je, ko se ti v življenju uresničijo cilji, ki jih postaviš za dve ali tri leta naprej."

Začetek po tisti aferi Zajca, ki je slabi dve leti in pol kasneje svetovni prvak, ni bil lahek, toda kmalu je bil viden napredek. Olimpijska sezona, ki je sledila, je bila odlična, enako velja tudi za letošnjo, a že v prvi so se postavljali temelji kasnejših velikih uspehov. Anže Lanišek je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu dobil bron na srednji skakalnici: "Ti dve medalji iz Planice bi kar postavil na vrh. Mogoče se čudno sliši, ampak Anžetov bron iz Oberstdorfa je blizu teh dveh kolajn, ker se je nekako tam začel preboj. Anže je takrat vlekel voz in pomagal ekipi. Moramo se zavedati, da je bilo tisto tretje mesto nekako vodilo za vse uspehe, ki smo jih dosegli letos in lani."

Anže Lanišek in Timi Zajc sta bila najboljša posameznika moštvene tekme. Foto: Reuters
Anže Lanišek in Timi Zajc sta bila najboljša posameznika moštvene tekme. Foto: Reuters

Ni treba govoriti, kaj je Robi prinesel v ekipo. Vidimo, da je veliko fantov veliko doseglo. Ni se še zgodilo, da bi bilo pet ali šest skakalcev tako uspešnih, da praktično vsak lahko skoči do medalje. Imamo super ekipo in trenerja. Lahko samo upamo, da bo čim dlje trajalo.

Timi Zajc

Pod njegovim vodstvom so v nepolnih treh sezonah skakalci osvojili osem medalj na velikih tekmovanjih. Po Laniškovem bronu še zlato na mešani ekipni tekmi in srebrno na moštveni preizkušnji pod petimi krogi v Pekingu, lani je nato Slovenija še deklasirala konkurenco na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v poletih v Vikersundu, kjer je Zajc postal svetovni podprvak. Planica pa je vse skupaj zaokrožila in nadgradila. Pred letošnjo sezono je Hrgota poleg domačega svetovnega prvenstva kot zelo pomemben cilj postavil tudi rezultat na novoletni turneji, ki se lani ni izšla po načrtih. Tudi to je njegovim varovancem uspelo izpolniti, saj je Lanišek skupni seštevek prestižnega tekmovanja štirih skakalnic sklenil na tretjem mestu.

Samo naj trajajo taki uspehi

Lanska zima je bila ena najuspešnejših v zgodovini slovenskega skakanja na smučeh. Trije varovanci Hrgote so seštevek svetovnega pokala končali v deseterici, kar šest pa jih je bilo med najboljšimi 20. Slovenija je drugič do zdaj zasedla drugo mesto v pokalu narodov, a še nikoli ni bila tako blizu skupni zmagi. Za piko na i so orli blesteli pod Poncami, kjer so na prvi tekmi zasedli prva štiri mesta, dobili ekipno preizkušnjo, Peter Prevc pa je bil na stopničkah tudi v nedeljo. Ob tem je Zajc dobil seštevek Planica 7, Jelar pa mali kristalni globus v poletih. Letošnja se glede na uspehe popolnoma primerja z olimpijsko.

Hrgota: Svetovni prvaki smo, nimam kaj dodati

"Z vsemi vrhunci smo letos dobro opravili. Anže je bil na stopničkah novoletne turneje. Ima še dve medalji s svetovnega prvenstva. Timi jih ima tri. Ne smemo pozabiti še brona na mešani tekmi. Torej na treh od štirih tekem smo nekaj osvojili. Kaj naj rečem, samo naj trajajo taki uspehi. Krono sezone želimo narediti na poletih v Planici. Imamo še nekaj dela. Anže še lovi uvrstitev med prve tri v skupnem seštevku, lovimo mesto med prvimi tremi v pokalu narodov, hkrati pa je seveda treba ponoviti lanske uspehe na finalu v Planici … Lani smo letvico postavili zelo visoko," je o izzivih, ki jih v tej zimi še čakajo, pristavil Hrgota.

Medalja tudi za dodatno samozavest in željo Petra Prevca

Hrgota: Po tihem smo verjeli, da bo zlato

Kot je dejal, je Lanišek na visokem tretjem mestu v svetovnem pokalu. Skupni seštevek so med prvimi tremi do zdaj sklenili le trije Slovenci, Petru Prevcu je to uspelo trikrat. Najuspešnejši slovenski skakalec je na svetovnem prvenstvu v Planici na treningu grdo padel, toda odnesel jo je brez poškodb in Hrgota verjame, da se bo vrnil še močnejši: "Na srečo imamo toliko močnih fantov. Petra seveda ne smemo pozabiti. Našega nosilca. Hvala bogu je vse v redu. Potreboval bo nekaj časa, da se vrne, ampak verjamem, da so mu fantje vlili dodatno samozavest in željo. Zelo si je želel zlate medalje v Planici. Upam, da je to neka tolažilna nagrada zanj in ga bo vse skupaj naredilo še močnejšega."

"Vsi seveda delamo za denar, ampak srce je doma. Ko na koncu potegneš črto, se z drugo reprezentanco ne bi tako veselil na domačem prvenstvu, kot se s Slovenijo. Ko slišiš gledalce in vidiš vse te ljudi, ki te pridejo podpirat, je nekaj posebnega. Komaj čakam na finale sezone," je o morebitnih ponudbah iz tujine po uspešnem delu na čelu slovenskih skokov spregovoril Hrgota. Po prosti nedelji in ponedeljku bo z orli rokave zavihal že v torek na kondicijskem treningu. V sredo bodo skakali v Planici, v četrtek pa se odpravljalo na norveško Raw Air turnejo. Nato je na sporedu še Lahti, prvi aprilski konec tedna pa finale na poletih pod Poncami.

Sanjski konec tedna v Planici za Timija Zajca