Ob koncu je olimpijski stadion zasijal v veličastnem ognjemetu. Foto: EPA
Ob koncu je olimpijski stadion zasijal v veličastnem ognjemetu. Foto: EPA
Prireditelji so tako kot ob odprtju iger tudi ob zaprtju poskrbeli za velik šov. Foto: Reuters
Giorgio di Centa
Giorgio di Centa, špornik, ki je ob zaprtju iger doživel največji aplavz. Foto: Reuters

Velike izbire pri določanju slovenskega nosilca res ni bilo, saj so z izjemo Brodarja in Jožeta Mehleta, ki sta zadnji dan iger opravila s 50-kilometrskim tekom, že vsi v domovini. Rdeča nit spektakla, na katerem so na svoj račun prišli tudi ljubitelji plesa, je bil pustni karneval.

Športne, pevske in filmske zvezde preplavile Torino
Videli smo številne barvite maske in klovnske kostume. Predstavo je režiral Daniele Finzi Pasca, sodelovali pa so številni zvezdniki: športniki Mario Cipollini, Pierro Gros in Gianluca Vialli ter glasbeniki Andrea Bocelli, Ricky Martin in Avril Lavigne, rokovska zvezda iz Kanade, prihodnje gostiteljice iger. V noči na nedeljo je bilo v središču Torina ena sama velika zabava, na kateri je 400.000 obiskovalcev uživalo v koncertih na prostem in v številnih kulturnih prireditvah. Tam sta bila filmski lepotec Brad Pitt in manekenka Cindy Crawford, videli pa naj bi tudi Georgea Clooneyja.

Rogge pohvalil prireditelje
Župan Torina Sergio Chiamparino je predal olimpijsko zastavo Samu Sullivanu, županu Vancouvra, kjer bodo leta 2010 naslednje zimske olimpijske igre. Slavnostni govor je imel predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, ki je pohvalil organizatorje. Ti so spet do popolnosti poskrbeli za varnost in med zadnjo slovesnostjo zaprli zračni prostor nad Torinom. Za varnost je skrbelo kar 10.000 policistov in vojakov!

Največji aplavz seveda Di Centu
Na sklepni slovesnosti so podelili tudi medalje najboljšim na 50 kilometrov. Italijani so z navdušenjem pozdravili zlato medaljo Giorgia di Centa, ki je v kraljevski disciplini slavil po razburljivem finišu.

Nemčija domov z največ medaljami
Najuspešnejša država iger je Nemčija, ki je osvojila 29 medalj, od tega 11 zlatih. Sledijo ZDA s 25 (9) in presenetljivo Avstrija 23 (9). Slovenija je ostala brez kolajne. Najbližje sta ji bila tekačica Petra Majdič (6. na 10 km klasično) in deskar Dejan Košir (6. v paralelnem veleslalomu).