Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot poroča The Telegraph, je DeSantis sporočil, da nima "jasne poti naprej do zmage", in podprl Donalda Trumpa v republikanski predsedniški tekmi. Dejal je, da stranka ne more izvoliti "korporativizma", ki ga predstavlja Nikki Haley, ki je zdaj edina preostala izzivalka Trumpa.

"Jasno mi je, da želi večina republikanskih volivcev na primarnih volitvah dati Donaldu Trumpu še eno priložnost," je dejal. V videoposnetku, objavljenem na družbenem omrežju X, je povedal, da po drugem mestu, ki ga je dosegel na strankarskih zborovanjih prejšnji teden v Iowi, svojih podpornikov ne more prositi za to, da bi še naprej vlagali čas in denar v njegovo kampanjo, če ni jasnega znaka za zmago. "Zato sem se odločil za konec kampanje."

DeSantis je zaradi svojega bojevitega sloga in zelo konservativnih stališč veljal za enega glavnih kandidatov za republikansko nominacijo 2024 in za naravnega Trumpovega naslednika. Na začetku leta 2023 je vodil v več neposrednih anketah proti Trumpu. A mu je podpora že več mesecev upadala.

Več kot 70 % republikancev ima po večini javnomnenjskih raziskav o Trumpu pozitivno mnenje. To je DeSantisa postavilo v položaj, v katerem je moral nagovoriti tako volivce, ki Trumpa še vedno občudujejo, kot tudi tiste, ki ga strastno ne marajo. To mu po analizi Reutersa ni uspelo, saj večini Trumpovih privržencev nikoli ni uspešno pojasnil, zakaj je on boljša izbira, medtem ko so republikanci, ki so se želeli znebiti nekdanjega predsednika, svoje glasove razdelili med več kandidatov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Razpoloženje v javnomnenjskih anketah

Trump je v torek že dosegel prvo zmago v Iowi, kjer je prepričal 51 odstotkov republikanskih volivcev, medtem ko je DeSantis prejel le 21, Haley pa 19 odstotkov glasov. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še noben kandidat doslej ni izgubil nominacije, če je slavil na volitvah v prvih dveh zveznih državah, tako da bi lahko Trump z zmago v New Hampshiru že razglasil zmago na republikanskih nominacijah.

Anketa, objavljena v nedeljo, je pokazala, da Donald Trump povečuje svojo prednost v tekmi za republikanskega predsedniškega kandidata v zvezni državi New Hampshire. Nekdanji predsednik Trump je prva izbira za 50 odstotkov verjetnih republikanskih volivcev na primarnih volitvah, kar povečuje njegovo prednost pred zdaj najresnejšo tekmico, guvernerko Južne Karoline Nikki Haley, ki ima glede na nedeljsko anketo CNN-a/Univerze v New Hampshiru 39-odstotno podporo.

Anketa je pokazala tudi, da je Trump pridobil podpornike od začetka januarja, ko je 39 odstotkov vprašanih izjavilo, da bi ga volilo. Raven podpore Nikki Haley se je prav tako povečala z 32 odstotkov v prejšnji anketi, ker so drugi republikanski kandidati izstopili iz tekme.

Ron DeSantis odstopil od kandidature